Jump to content
Sign in to follow this  
farmi

Porter angielski czy Stout?

Recommended Posts

Witam, już niebawem ruszam z pierwsza w tym roku warką. Jako, że znajomi naciskają zastanawiam się nad jednym z tych zestawów:

http://www.homebrewing.pl/stout-12stblg-zestaw-surowcow-p-280.html

i http://www.homebrewing.pl/porter-angielski-125stblg-zestaw-surowcow-p-246.html

Macie jakieś rady co do nich? Do tej pory zacierałem jedna warkę (dunkel weizen) i wyszedł pijalny. Znajomi (tak naprawdę to znajome, mam takie koleżanki, którym się słabo robi na myśl o lekkich słodkawych piwach i dla nich ma być mocno i ciężko:) zażyczyli sobie znów coś ciemnego. Pasowałby mi wiec porterek bałtycki ale coś czuję, że na niego jeszcze nie pora. No i które piwo byłoby trochę szybciej. Może ewentualnie jakieś inne propozycje? No i oczywiście górniak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykły Dry Stout 12BLG z pewnością nie będzie mocny i ciężki. Ale na pewno będzie pyszny, pod warunkiem że ktoś lubi ten styl. Porter angielski... mi portery nie smakują bo mają w sobie ciężką, męczącą, mdławą słodycz. Tylko nie wiem na ile ja piłem portery bałtyckie (d. ferm.) a na ile typowe portery brytyjskie (g. ferm).

Zrób stouta. A potem portera :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

 

Mi się jeszcze nigdy nie udało zrobić portera angielskiego który miał by w sobie słodycz :(

Ja bym warzył portera :|

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Typowy porter fajny pomysł. To dolna fermentacja. Czy przez najbliższe 3 miesiące zapewnisz mu temperaturę poniżej 15°C ? Jeśli tak to startuj. Mój porter warzony w wigilię jest już niezły w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź oba bo i tak w tydzień po warzeniu będziesz zamawiał drugi raz, przesyłka cię taniej wyniesie. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Weź oba bo i tak w tydzień po warzeniu będziesz zamawiał drugi raz, przesyłka cię taniej wyniesie. :P

Bez sensu. To są wbrew pozorom bardzo zbliżone piwa. 8 na 10 pijących nie będzie potrafiło wskazać, które jest które. Bierz coś innego.

Ja osobiście polecam stouta, to jednak klasyka, ale naprawdę nie ma wielkiej różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.