Jump to content
Sign in to follow this  
rolek86

Kopia Imperialnego Nafciarza czyli piwo na słodzie whisky. Prośba o weryfikacje receptury

Recommended Posts

Cześć! Chciałbym uwarzyć piwo zbliżone do Imperialnego Nafciarza Dukielskiego z Brokreacji. Na etykiecie piwa są wymienione słody. Chciałbym poprosić Was o pomoc w doborze stosunku słodów lub jak poprawić zasyp. Chciałbym aby piwo było prawie czarne, żeby było czuć ten smak ziemi, asfaltu. 

Ułożyłem coś takiego:

 

- Casle Malting Whisky Nature    4 kg
- Viking Pale Ale malt    1 kg
- Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann    1 kg
- Żytni    1 kg 
- Weyermann - Carafa III    0.5 kg
- Strzegom Czekoladowy ciemny    0.5 kg 

- Jęczmień palony    0.5 kg

 

Warka 15L, z kalkulatora wychodzi BLG 26 uwzględniając straty i moją wydajność. Użyję gestwy po US05. O zacieraniu jeszcze nie myślałem, najpierw receptura :)

 

edit

załączam etykietę

 

brokreacja%20imperialny%20nafciarz%202.j

 

 

Edited by rolek86

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, rolek86 napisał:

- Weyermann - Carafa III    0.5 kg
- Strzegom Czekoladowy ciemny    0.5 kg 

- Jęczmień palony    0.5 kg

Według mnie tutaj za dużo.

W oryginale czekoladowy pszeniczny i carafa special czyli minimalizowanie spalenizny, u Ciebie zwykła carafa (z łuską), czekoladowy i palony jęczmień czyli paloność na poziomie duuuuużeeeej popielniczki.

Wywaliłbym jęczmień palony, zmienił carafę na specjal, w miarę możliwości dokupił czekoladowy pszeniczny - jak klon, to klon!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, zasada napisał:

Wywaliłbym jęczmień palony, zmienił carafę na specjal, w miarę możliwości dokupił czekoladowy pszeniczny - jak klon, to klon!

 

Okej, to wywalam palony jęczmień. Carafa to oczywiście special. Dzięki że zwróciłeś mi uwagę.

 

Czy zostawić taką ilość czekoladowych i Carafy special czyli po 0.5 kg czy dać wiecej np. po 0.6-0.7 kg? Czy może jeszcze zmienić proporcje słodu whisky do pale ale np. 3.5 kg whisky i 1.5 kg pale ale? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również planuję coś takiego w najbliższym czasie uwarzyć, co prawda proporcje są tajemnicą handlową, natomiast ostatnio przy luźnej rozmowie na festiwalu poinformowano mnie, że kombinując z ok. 40 % słodu whisky idę w dobrą stronę. 

Co do słodów palonych, jak dla mnie pół kilo każdego to stanowczo za dużo, ja mam zamiar dać 0,4 czekoladowego i 0,2 carafy special i to tylko na wygrzew.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.04.2018 o 15:20, Ozjasz napisał:

Również planuję coś takiego w najbliższym czasie uwarzyć, co prawda proporcje są tajemnicą handlową, natomiast ostatnio przy luźnej rozmowie na festiwalu poinformowano mnie, że kombinując z ok. 40 % słodu whisky idę w dobrą stronę. 

Co do słodów palonych, jak dla mnie pół kilo każdego to stanowczo za dużo, ja mam zamiar dać 0,4 czekoladowego i 0,2 carafy special i to tylko na wygrzew.

 

Trochę późno, ale dopiero teraz zobaczyłem post. 

 

Ostatecznie zrobiłem coś takiego i w listopadzie planuję powtórkę z lekko zmodyfikowaną recepturą. Piwo wyszło super, aromaty obory o które mi chodziło są i to mocne 😀 

Mógłbyś pochwalić się swoją recepturą? Mam już kupione 5 kg słodu whisky teraz muszę pomyśleć ile ciemnych słodów dodać. 

 

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Casle Malting Whisky Nature 4 kg 47.6% 85 % 4
Ziarno Viking Pale Ale malt 1 kg 11.9% 80 % 5
Ziarno Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann 1 kg 11.9% 80 % 20
Ziarno Żytni 1 kg 11.9% 85 % 8
Ziarno Carafa III 0.7 kg 8.3% 70 % 1034
Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.7 kg 8.3% 68 %

1200

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam

po degustacji nafciarza, również postanowiłem uważyc coś w tym klimacie

zasyp ustaliłem,

możecie coś doradzićw temacie zacierania i chmielenia?

z góry dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, ciamot napisał:

witam

po degustacji nafciarza, również postanowiłem uważyc coś w tym klimacie

zasyp ustaliłem,

możecie coś doradzićw temacie zacierania i chmielenia?

z góry dzięki

Napisz do brokreacji, browar dzieli sie przepisami na inne swoje piwa na stronie wiec moze ci podpowiedza co i jak. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, Adrian28 napisał:

Też przymierzam się do uwarzenia torfowego mocarza, więc jak ktoś może się czymś ciekawym podzielić, to będę wdzięczny.

Mogę podpowiedzieć, że uwarzyłem FESa 15,5blg z 7% udziałem słodu peated od fawcetta 20 ppm i jest już delikatnie wyczuwalny w aromacie i wyraźniej retronosowo na finiszu więc aby był wyraźny ale nie dominujący myślę, że wystarczy 10-15% zasypu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.11.2018 o 15:49, ciamot napisał:

witam

po degustacji nafciarza, również postanowiłem uważyc coś w tym klimacie

zasyp ustaliłem,

możecie coś doradzićw temacie zacierania i chmielenia?

z góry dzięki

 

@ciamot @Adrian28

Ja chmieliłem praktycznie tylko na goryczkę aby uzyskać 60 IBU. Na ostatnie 10 min wrzuciłem East Kent Goldings (tak jak na etykiecie) 30g (przy mojej warce na 18L). 

 

W grudniu planuję powtórkę i będę warzyć praktycznie według tego przepisu co wrzuciłem wcześniej, dam jednak więcej słodu whisky (będzie stanowić 55% zasypu) :)

Użyję gęstwy Irlandzkie ciemności. Na cichą fermentację dorzucę płatki. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.