Jump to content
huhur

Gar z kranem - przymiarka do kupna

Recommended Posts

Jak w temacie przymierzam się do kupna (bardzo powoli bo zbieram kasę). Widziałem, że są całkiem fajne gary ponad 30L z kranem, np.:

 

https://www.termosy.com.pl/garnek-36-kranem-wysoki-pokrywa-satyna-garnki-p-741.html

 

chciałem zapytać bo nie wiem a nie znalazłem info czy w nim od razu można wysładzać? W sensie robię zacieranie i od razu później wysładzam? Jeśli tak to sracz wężyk idzie do środka ale tam nie widzę żeby był gwint do wkręcenia go. Ło co kaman?

 

Ma ktoś jakieś tańsze alternatywy niż gar za 400zł? Mowa tylko o nierdzewce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gar edenberg

 

kilka osób z forum używa takiego i raczej chwalą. Od majfrenda zamówisz zawór za 50 pln i masz komplet za ok 300 pln. 

Edited by Gawron

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Gawron napisał:

Gar edenberg

 

kilka osób z forum używa takiego i raczej chwalą. Od majfrenda zamówisz zawór za 50 pln i masz komplet za ok 300 pln. 

Gdzieś na forum był temat odnośnie tych garów,to jest dziadostwo.W opisie nic nie pisze że to stal nierdzewna.

Edited by jac007

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, jac007 napisał:

Gdzieś na forum był temat odnośnie tych garów,to jest dziadostwo.W opisie nic nie pisze że to stal nierdzewna.

Tutaj koledzy twierdzą inaczej. Nie jest to oczywiście superextra gar i mogą się pojawić np. na uchwytach rdzawe naloty (króre łatwo usunąć), oraz pewnie ciężko będzie to pospawać, ale w tej cenie.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, dwesoly napisał:

Ja miałem ładne rude ciapy na dnie.

Wżery, czy nalot?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nalot, ale przed pierwszym użyciem, jarałem się jak Rzym, no bo okazja życia taki gar za taki hajs, wygranko. No i się mocno zdziwiłem, wyszło jak zawsze. Nadaje się do warzenia, ale nie jest tak fajnie jak się po pierwszym przeczytaniu opisu kotła wydaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, dwesoly napisał:

Nalot, ale przed pierwszym użyciem, jarałem się jak Rzym, no bo okazja życia taki gar za taki hajs, wygranko. No i się mocno zdziwiłem, wyszło jak zawsze. Nadaje się do warzenia, ale nie jest tak fajnie jak się po pierwszym przeczytaniu opisu kotła wydaje.

Czyli jakość falująca. Widziałem zdjęcia w necie braumaistera 20l z rdzawym nalotem na dnie. Sprzęt za 6000 pln.:wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Gawron napisał:

Czyli jakość falująca. Widziałem zdjęcia w necie braumaistera 20l z rdzawym nalotem na dnie. Sprzęt za 6000 pln.:wallbash:

Bym chyba kupił pistolet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za 6000 to nie wiem co bym zrobił... wracając do tematu, to korzystacie z kranika? Jest to bardzo przydatne żeby warzyć i wysładzać w jednym garze? Bo jeśli różnica jest mała to przepłacać w tej inwestycji nie ma co.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, huhur napisał:

Za 6000 to nie wiem co bym zrobił... wracając do tematu, to korzystacie z kranika? Jest to bardzo przydatne żeby warzyć i wysładzać w jednym garze? Bo jeśli różnica jest mała to przepłacać w tej inwestycji nie ma co.

Ja korzystam z kranika, ale do spuszczania brzeczki. Jak chcesz wysładzać bezpośrednio z gara, to licz się z wydłużeniem warzenia, bo najpierw musisz odebrać brzeczkę, a później dopiero ją gotować. Ja wysładzam, a w międzyczasie brzeczka się już grzeje. Przy końcu wysładzania jak dobrze zgram i nie ma zatorów żadnych to brzeczka zaczyna mi już wrzeć. Chyba, że masz jeszcze jeden gar jako warzelną. Sam kranik bardzo chwalę. Żadnych rurek, syfonów, dezynfekcji itp. Otwieram i leci prosto do fermentora. Ja mam jeszcze dodatkowo termometr i widzę kiedy zbliża się brzeczka do wrzenia, a przy chłodzeniu jaka jest temperatura. Nie muszę maczać dodatkowego termometru. Generalnie polecam kranik, nawe jeżeli nie będziesz wysładzał przez niego. Kupiłem drugi gar i też będę montował w nim kran i termometr, jak dojdą od majfrenda.

20171229_184205.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, Gawron napisał:

Ja korzystam z kranika, ale do spuszczania brzeczki. Jak chcesz wysładzać bezpośrednio z gara, to licz się z wydłużeniem warzenia, bo najpierw musisz odebrać brzeczkę, a później dopiero ją gotować. Ja wysładzam, a w międzyczasie brzeczka się już grzeje. Przy końcu wysładzania jak dobrze zgram i nie ma zatorów żadnych to brzeczka zaczyna mi już wrzeć. Chyba, że masz jeszcze jeden gar jako warzelną. Sam kranik bardzo chwalę. Żadnych rurek, syfonów, dezynfekcji itp. Otwieram i leci prosto do fermentora. Ja mam jeszcze dodatkowo termometr i widzę kiedy zbliża się brzeczka do wrzenia, a przy chłodzeniu jaka jest temperatura. Nie muszę maczać dodatkowego termometru. Generalnie polecam kranik, nawe jeżeli nie będziesz wysładzał przez niego. Kupiłem drugi gar i też będę montował w nim kran i termometr, jak dojdą od majfrenda.

20171229_184205.jpg

Słyszałem że takich zaworów nie można za bardzo rozgrzewać, bo później lubią przeciekać. Grzejesz na taborecie gazowym? Nie masz z tym problemów?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, jac007 napisał:

Sprawdzony? Garnek może być, ale zawór wygląda na mosiądz niklowany. Jeżeli gar ma służyć nie tylko do wody, to raczej taki zawór odpuściłbym sobie. Za ca. 30-35 zł kupisz zawór nierdzewny 2-częściowy 3/4".

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minut temu, cen16 napisał:

Słyszałem że takich zaworów nie można za bardzo rozgrzewać, bo później lubią przeciekać. Grzejesz na taborecie gazowym? Nie masz z tym problemów?

Tak, na taborecie, ale płomień nie zbliża się nawet do zaworu, więc ma on pewnie temperaturę niższą niż wrząca brzeczka. Zakładam jakieś 80 stopni, a to raczej mu nie zaszkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

3 godziny temu, Gawron napisał:

Ja korzystam z kranika, ale do spuszczania brzeczki. 

Ile on ma litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że na zrobieniu kranu własnoręcznie się nie znam i bawić się w to nie chcę, to chyba albo kupię 33L bez kranu Edenberga i będę w nim zacierał i gotował albo pójdę w 36L firmy Tadar z kranem i dodam do procesu jeszcze wysładzanie. Póki co to tylko przymiarki. Wiadomo, hajs się musi zgadzać... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, huhur napisał:

 

Ile on ma litrów?

Mały 24, duży 36 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem w zeszłym roku garnek Edenberg EB9192 36,7l za 216zł. Niestety jak pisał @Gawron "... jakość falująca ..." :( Przy kurierze dokładnie oglądałem czy gdzieś nie jest uszkodzony , wgięty itp. Tydzień przed świętami chciałem uwarzyć White AIPA i lipa, bo po nalaniu wody i podgrzewaniu wyszło takie cudo

20171217_084717.thumb.jpg.9d79b4685e90215005e305e8a661749e.jpg

pęknięcie długości ok 3,5cm na wysokości 2-2,5cm od dna .

Niedzielne warzenie poszło się  :wallbash: Na szczęście dobrze przebiegała komunikacja z sklepem i w czwartek już miałem od nich nowy gar w domu. Jedna warka i na razie nie widziałem żadnych przebarwień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam garnki od firmy etermosy lub PHU ELIS (tak na forum się nazywają, to jedna firma a przynajmniej jedne garnki) - ja mam dwie sztuki. Kup sobie garnek i zażycz sobie tylko otwór na kran, bez kranu. Do tego dokup kran:

1) na aliexpress bardzo fajny zestaw z uszczelkami itd i niedrogo, szukaj frazy: brew valve lub beer valve i inne tego typu ;)

2) w sklepie destylandia - tam skompletujesz cały zestaw z jedną wysyłką.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, maciek1221 napisał:

 

 

2) w sklepie destylandia - tam skompletujesz cały zestaw z jedną wysyłką.

Ten sklep chyba już nie istnieje ponaciągali trochę ludzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To przepraszam, jeszcze 2-3 miesiące temu szukałem sobie króćców na węże i jeszcze działali. Ostatecznie wybrałem winomet_rzeszów na allegro, też mają sporo rzeczy.

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 18.01.2018 o 09:01, maciek1221 napisał:

Ja polecam garnki od firmy etermosy lub PHU ELIS - ja mam dwie sztuki

Możesz podlinkować ich sklep? Bo na necie nie mogę ich znaleźć,...jakaś wypożyczalnia mi wyskakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.