Jump to content
PiwowarPiotr

Milk Stout - problem z fermentacją

Recommended Posts

Cześć

 

Pod koniec grudnia uwarzyłem Milk Stouta. Mam jednak problem z fermentacją. Piwo odfermentowało mi z 19 do 12 BLG.

 

Zasyp:

 

Pale ale 3,6 kg

Pszeniczny jasny 0,5 kg

Karmelowy jasny 0,7 kg

Płatki owsiane 0,8 kg

Jęczmień palony 0,35 kg

Czekoladowy 0,2 kg

Laktoza 1 kg

 

Zacieranie:

 

60' w 68°

Wygrzew

 

Chmielenie:

 

Marynka 25 g - od 0'

Lubelski 25 g - od 40'

 

Drożdże: S-04

 

Po chmieleniu uzyskałem 18 l o BLG 19.

 

Fermentacja burzliwa: 7 dni w temperaturze 18°C

Po burzliwej BLG 12.

Fermentacja cicha: 10 dni w temperaturze 18°C

Po cichej BLG dalej 12.

 

Co według Was zrobiłem źle i co teraz powinienem zrobić?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ile tych drożdży? jedna paczka mało do 19 BlG....  chyba że był porządny starter...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdży jedna paczka, wcześniej uwodnione.
Pomiar dokonałem balingomierzem - sprawny :)

Tylko co teraz zrobić? Napowietrzyć porządnie i zadać nowych drożdży?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim zapamiętaj, że to nie Ty decydujesz kiedy kończy się fermentacja, tylko fermentacja o tym decyduje. Nie przelewaj na cichą po zakładanym czasie, tylko jeśli BLG nie spadło przez 3 dni.

Co do rozruszania fermentu na nowo - nie wypowiadam się, nie wiem.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, PiwowarPiotr napisał:

Drożdży jedna paczka, wcześniej uwodnione.
Pomiar dokonałem balingomierzem - sprawny :)

Tylko co teraz zrobić? Napowietrzyć porządnie i zadać nowych drożdży?

1. Ogrzej do 20-25

2. Dolej syropu cukrowego

3. Dodaj świeże zrehydatyzowane drożdże (1,5 - 2 paczki) lub starter

4. Zamknij fermentor

5. Mocno wymieszaj

6. Poczekaj aż zaczną pracować

7. Obniż temp. do właściwej temp fermentacji dla tego szczepu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stawiałem że mierzyłeś refraktometrem, ale jeśli nie to problem leży po stronie drożdży.

Ekstrakt początkowy bez laktozy to 14°Blg - 14,5°Blg. Po odjęciu laktozy z ekstraktu końcowego wchodzi ok. 7°Blg. Nie jest to aż taki zły wyniki, ale wciąż wydaje się za wysoko. Przy 18l brzeczki ilość drożdży była poprawna. Zacierałeś dość wysoko i wystarczył błąd +2°C aby zmienić proporcje cukrów fermentowalnych, o ile taki był. Jeżeli nie było takiego błędu to nie ma tematu, ale do tego już raczej nie dojdziesz.

 

Na początek przenieś do cieplejszego 20-24°C (zależy czym dysponujesz), może ruszą. Tak potrzymaj co najmniej tydzień, obserwuj czy coś nie rusza, albo lepiej zapomnij o tym. Po tygodniu lub dłużej wszystko ładnie zdezynfekuj i zrób pomiar. Jeżeli nic nie zeszło to dodaj nowych drożdży, najlepiej zdrowa gęstwa. Jak nie masz dostępu do gęstwy to uwodnij kolejne i zadaj. Na pewno na tym etapie nie napowietrzaj.  Ja bym sobie również odpuścił dodawanie cukru oraz mocne mieszanie z wypowiedzi kolegi wyżej. Duże obniżenie temperatury podczas fermentacji może skutkować uśpieniem drożdży i ponownym problemem, dla tego zostaw to piwo w temp. w jakiej będzie stać czyi te 20-24°C.

 

edit.

Za wcześnie lub nie potrzebnie przelewałeś na cichą. Nie dałeś dojeść reszek drożdżom. Następnym razem zostaw w jednym fermentorze 2tyg+, i ewentualnie przelewaj. Przy tym piwie mogłeś trzymać w jednym fermentorze miesiąc, a później przelać od razu do butelkowania.

Edited by dzeju

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Kujawianin napisał:

Ogrzej do 20-25

Sprawdzałeś co zrobią S-04 w takich temperaturach? Bo z mojego doświadczenia wynika, że nic dobrego. Zresztą cała ta "procedura ratownicza" wydaje mi się bez sensu.

 

Wracając do tematu to @PiwowarPiotr zbyt wcześnie zabrałeś piwo znad drożdży, S-04 szybko startują i długo kończą. W recepturze masz dużo karmeli i zacieranych na słodko wiec i za nisko to piwo nie zejdzie. Ja bym podniósł temperaturę i poczekał cierpliwie z tydzień, sprawdził czy blg się zmienia i wtedy decydował co dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Mibor napisał:

Sprawdzałeś co zrobią S-04 w takich temperaturach? Bo z mojego doświadczenia wynika, że nic dobrego. Zresztą cała ta "procedura ratownicza" wydaje mi się bez sensu.

Drożdże są bardziej aktywne w wyższych temp. Zapewnienie im takiego środowiska daje większe szanse na to że podejmą się pracy. Fermentacje właściwą polecałbym w niższej. Oczywiście szybki skok o ponad 5-7°C może spowodować że się zatrzymają ale tak czy siak trzeba przenieść w zimniejsze miejsce by temp nie wymknęła się spod kontroli jak już ruszą. Większość cukrów już została przefermentowana więc przefermentowanie reszty w wyższej temp. nie powinno znacząco wpłynąć na piwo, a na pewno zagwarantuje lepsze dofermentowanie piwa. Myślę że już lepiej mieć trochę więcej estrów niż zrobić granaty.

Edited by Kujawianin

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, Kujawianin napisał:

Większość cukrów już została przefermentowana więc przefermentowanie reszty w wyższej temp. nie powinno znacząco wpłynąć na piwo

Teoretycznie cukrów fermentowanych została mniej więcej połowa połowa. Radzisz, żeby dodać syropu cukrowego i nawet 2 paczki drożdzy w temp. 20- 25 - przy takiej ilości drożdży i łatwo dostępnego cukru z syropu S-04 prawdopodobnie ruszą bardzo gwałtownie co da mocny rozpuszczalnik. JA bym dał szansę tym drożdżom które są już w piwie i cierpliwie czekał

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Mibor napisał:

Sprawdzałeś co zrobią S-04 w takich temperaturach? Bo z mojego doświadczenia wynika, że nic dobrego. Zresztą cała ta "procedura ratownicza" wydaje mi się bez sensu.

Tak, tylko nie zauważyłeś że te drożdże wyjadły co najlepsze i teraz zostały tylko resztkowe cukry. Trzymanie w wysokich temperaturach na początku grozi złymi aromatami i złymi produktami ubocznymi fermentacji, ale teraz to już nie ma większego znaczenia, przy czym trzeba piwo uratować a nie wylać w kanał.

 

3 minuty temu, Mibor napisał:

Teoretycznie cukrów fermentowanych została mniej więcej połowa połowa.

Przy tym zacieraniu została maksymalnie 1/3 - 1/4 cukrów fermentowalnych. Nie odliczasz od całego ekstraktu laktozy, a S-04 nigdy do 0 Ci nie zejdą. Czyli 3-4°Blg to max co jeszcze mogą zrobić (o ile mogą tyle zrobić) szkoda że nie da się ich zapytać :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Mibor napisał:

Teoretycznie cukrów fermentowanych została mniej więcej połowa połowa

Prawda, jak policzył kolega wyżej fermentowalnych jest około 7°Blg ale S-04 przy takim początkowym raczej mniej niż do 4°Blg nie dojadą. Więc do przerobienia miałyby 3°Blg a to nie jest aż tak dużo a na granaty wystarczy.

Edited by Kujawianin

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, dzeju napisał:

Tak, tylko nie zauważyłeś że te drożdże

Chodziło konkretnie o procedurę @Kujawianinz dodaniem łatwo dostępnego cukru i nowych drożdży w dużej ilości.

 

3 minuty temu, dzeju napisał:

Przy tym zacieraniu została maksymalnie 1/3 - 1/4 cukrów fermentowalnych

Dlatego napisałem teoretycznie

 

1 minutę temu, Kujawianin napisał:

Prawda, jak policzył kolega wyżej fermentowalnych jest około 7°Blg ale S-04 przy takim początkowym raczej mniej niż do 4°Blg nie dojadą. Więc do przerobienia miałyby 3°Blg a to nie jest aż tak dużo.

Zależy ile doda cukru z syropem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. Podniosę temperaturę i sprawdzę za tydzień czy coś się zmieniło.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.