Jump to content
kamilg20

Imperialny Porter Bałtycki - uwagi

Recommended Posts

Witajcie. Za kilka dni chciałbym uwarzyć piwo jak w temacie, na świeżej gęstwie W-34/70 po pilsie. Proszę o uwagi do receptury piwowarów, którzy mają już jakieś doświadczenie z tym stylem.

 

Około 20 litrów, 24-25 blg, zasyp w kg:

 

5 - monachijski jasny

2 - pilzneński

0,4 - caramunich II

0,4 - caraaroma

0,2 - carafa III special (mam zapas sprzed miesiąca, więc chciałem wykorzystać)

0,1 - jęczmień palony

1,7 - ekstrakt słodowy ciemny (pod koniec chmielenia)

 

Chmiel na goryczkę ~ 50 IBU

Chciałbym dodać trochę suszonej śliwki, prawdopodobnie pod koniec chmielenia. Jaka ilość będzie odpowiednia by uzyskać lekką śliwkę w tle?

 

Wystudzoną brzeczkę nastawną wleję bezpośrednio na gęstwę do świeżo opróżnionego fermentora z pilsa.

 

Dodatkowo zamierzam część piwa wlać do małej dębowej beczki. Temat beczkowania piwa właśnie ogarniam i opracowuję wstępną koncepcję, ale na to mam jeszcze sporo czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam małe doświadczenie, bo tylko jednego bałtyckiego zrobiłem, ale ze śliwką. Dałem oryginalną suskę sechlońską na cichą bez jakiejkolwiek obróbki czy sterylizacji. 180 g na 20 l przykryło absolutnie wszystko, dałbym maks 100 g a może nawet zszedł bym na 50 g, bo po ponad roku tylko śliwka... No i mi wydajność przy takich mocnych spada, nie wiem czy z tego ci wyjdzie tyle BLG, ale może ja coś powaliłem i mi nie wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W recepturze uwzględniłem spadek wydajności. Poza tym, nie wiem czy zauważyłeś, jest sporo ekstraktu słodowego. Wędzonej śliwki nie chcę dawać, może innym razem, bo właśnie wiem, że wędzonka ze śliwki może przykryć resztę piwa. Dlatego zdecydowałem się na suszoną, żeby śliwkę uzyskać, ale bez wędzonki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę dzisiaj zamówić surowce, a że generalnie głosów sprzeciwu nie ma, chyba, że jeszcze nadejdą, więc zamawiam mniej więcej to, co z pierwszego postu (karmele po pół kilko i w rezerwie ciut więcej palonego). Co do śliwki to się jeszcze zobaczy. Warzenie najpóźniej w piątek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakładałem niższą niż zwykle wydajność, a wyszło 23 litry i 25,5 blg. Przedłużyłem zacieranie do dwóch godzin i być może dzięki temu udało się wycisnąć ze słodu taki balling. Piwo od tygodnia fermentuje w 8°C. Korzystałem trochę z receptury Anteksa, także dziękuję i pozdrawiam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

 

I jak wyszło beczkowanie?

Też planuję porter w beczkę ale nie wiem na jakim etapie (na cichą, po lagerowaniu, etc.).

 

Pzdr!

Tomek

 

 

 

 

W dniu 15.01.2018 o 13:13, kamilg20 napisał:

Witajcie. Za kilka dni chciałbym uwarzyć piwo jak w temacie, na świeżej gęstwie W-34/70 po pilsie. Proszę o uwagi do receptury piwowarów, którzy mają już jakieś doświadczenie z tym stylem.

 

Około 20 litrów, 24-25 blg, zasyp w kg:

 

5 - monachijski jasny

2 - pilzneński

0,4 - caramunich II

0,4 - caraaroma

0,2 - carafa III special (mam zapas sprzed miesiąca, więc chciałem wykorzystać)

0,1 - jęczmień palony

1,7 - ekstrakt słodowy ciemny (pod koniec chmielenia)

 

Chmiel na goryczkę ~ 50 IBU

Chciałbym dodać trochę suszonej śliwki, prawdopodobnie pod koniec chmielenia. Jaka ilość będzie odpowiednia by uzyskać lekką śliwkę w tle?

 

Wystudzoną brzeczkę nastawną wleję bezpośrednio na gęstwę do świeżo opróżnionego fermentora z pilsa.

 

Dodatkowo zamierzam część piwa wlać do małej dębowej beczki. Temat beczkowania piwa właśnie ogarniam i opracowuję wstępną koncepcję, ale na to mam jeszcze sporo czasu.

 

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...