Skocz do zawartości
Hobbysta

Receptura Blonde Ale (Nie Belgian)

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem otwarty na propozycje zmian. Głownie założenia to słodycz i niewielka goryczka. W recepturze jest takie "gęste" bo zamierzam po gotowaniu troche rozwodnić (garnek nie pozwala na większe ilości naraz).

https://brewness.com/pl/recipe/blondyna-2/view

O i jesli ktoś wyrazi zdanie, czy dałoby się tutaj wpleść jakos fajnie citre lub Amarillo zachowując przy tym założenia to byłbym wdzięczny (akurat mam na stanie sporo)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak będziesz zacierał? Domniemam, że na słodko, więc nie wiem czy citra będzie pasować do słodkiego, słodowego piwa ;) ale jak zrobisz jakąś wariację to mimo wszystko podziel sie wynikami. Czasem można wyczarować coś fajnego z potencjalnie niekoniecznie sensownych pomysłów. Ewentualnie dysponujesz może czyś z rodziny karmelowatych? Bo dodając citre i amarilo i zacierając na wytrawnie mógłbyś wyczarować coś a'la APA, AIPA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie wiem ze ten pomysł z Amerykancami troche się kłoci z założeniami (w końcu Ameryka chmieli się z rozmachem :P ) nie mam żadnych słodów na stanie, bede zamawiał całość naraz Wiec moge pokombinować ze słodami karmelowymi. Nad tymi chmielarni to myślałem zeby troche wychodząc poza styl uzyskać te piękne egzotyczne aromaty. Zacieranie raczej na słodko rzeczywiście.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zadbaj, żeby czysto fermentację porowadzić. Przy takim zasypie i chmieleniu łatwo wyjdą wszystkie babole.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli temperatura na jakichś 16°C i na koniec do ciepłego pomieszczenia zeby dofermentowalo, czy tylko podnieść do 18°C pod koniec ? Oczywiście na sam koniec cold crush.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyjdzie Ci z tego bardziej APA niż american blond. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem ten styl dawno temu i pamiętam, że dodawałem na aromat cascade w niedużej ilości na ostatnie 2-3 minuty (nic na zimno) i świeże piwo miało delikatny drugoplanowy charakterek ameryki. W tą stronę polecam iść.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wyjdzie Ci z tego bardziej APA niż american blond. 

A co bys proponował zmienić zeby pójść bardziej pod stylowośc (bez jakiejs wielkiej przesady, tak zebym z czystym sumieniem mógł powiedzieć ze to blonde ale, ale bez 100% puryzmu)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj sobie opis na wiki. Można z niego wywnioskować, że aromat chmielowy może być, ale nie może dominować i być agresywny. Z tego względu, aby podkreślić, że to jednak styl wywodzący się z Ameryki, polecam wrzucić na wyłączenie palnika trochę jakiegoś chmielu amerykańskiego. Na pewno nie przykryje piwa i nie będzie dominujący, a idealnie wpasuje się w styl.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, Hobbysta napisał:


A co bys proponował zmienić zeby pójść bardziej pod stylowośc (bez jakiejs wielkiej przesady, tak zebym z czystym sumieniem mógł powiedzieć ze to blonde ale, ale bez 100% puryzmu)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pewnie się nie da, bo pisałeś że nie masz ale pilzneński odrobina pszenicy i płatki ryżowe.

Dla mnie najlepszym przykładem ABA jest American Beaty z Trzech Kumpli i Play For Me z Rockmill ( z resztą autorem obu receptur jest ta sama osoba). Płatki dla rozjaśnienia, ale na pewno zmieniłbym drożdże na bardziej estrowe (estry w stronę owoców tropikalnych i cytrusów). Z sucharów moim zdaniem najlepsze będą S-33 (nie wiem jak American Beauty ale Play jest na nich robiony). I zamiast tej marynki dałbym same amerykańce, a pierwszą porcję chmieli gdzieś na 40 minut. US-05 są dosyć neutralne, a główna różnica mędzy ABA i APA (no poza troszkę niższą goryczką) to właśnie te tropiki od drożdży.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra, to w najbliższym czasie poprawie recepturę i zrobię reupload. Zobaczymy co wtedy. Co do składników to i tak zamawiam Wiec to moze byc dosłownie wszystko dlatego dopytuje bo skoro mam możliwośc to warto wykorzystać ja jak najlepiej a tych płatków ile % ? Nigdy nie korzystałem z takich dodatków. I pszenica tez , z 10/15%?

I z chmieli to co, mam wlasnie po 100g Amarillo i citry od wajchy Wiec chciałem jakis wykorzystać (najwyżej pójdą do remakeu AIPY)

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem kilka razy i u mnie wyglądało to:

pilznenski - 5 kg

pszeniczny - 0,5

płatki - 0,4 - 0,6

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Robiłem kilka razy i u mnie wyglądało to:
pilznenski - 5 kg
pszeniczny - 0,5
płatki - 0,4 - 0,6

Dobra myśle ze skorzystam i najwyżej następnym razem skoryguje pod moje uznanie ;) pilzneński jest po prostu jaśniejszy od pale ale, tak? Jak u ciebie to wychodziło? Podeslesz linka do swojego przepisu ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pale jest trochę ciemniejszy i daje lekko chlebowe, opiekane aromaty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam linka do przepisu bo nie używam programu. Tu akurat był SH na mosaica i 0,4 kg płatków. 

44CA1586-D81B-49BE-AD00-961C4D37039E.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skopiuje twoje piwo, z tym ze chmiel zmienie. Lepiej SH na którymś z moich chmieli (Citra/Amarillo) czy pomieszać ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, Hobbysta napisał:

Skopiuje twoje piwo, z tym ze chmiel zmienie. Lepiej SH na którymś z moich chmieli (Citra/Amarillo) czy pomieszać ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tylko kolega tu zacierał na wytrawnie, a ty chcesz na słodko. Chmiele ja bym pomieszał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jakies w takim razie porady co do chmielenia, jak widać jestem wciąż początkujący i nie do końca wiem jak komponować recepturę szczególnie pod względem chmielenia.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
22 minuty temu, Hobbysta napisał:

A jakies w takim razie porady co do chmielenia, jak widać jestem wciąż początkujący i nie do końca wiem jak komponować recepturę szczególnie pod względem chmielenia.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Blonde Ale Może tutaj się zainspirujesz. Ja bym dał po odrobinie Citry i Amarillo na 15 i 0 minut, uzypełnił Citrą na 60 minut do wymaganeego poziomu goryczki i heja. Ew delikatny dry hopping.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak to jest z tym DMSem w pilzneńskim ? Musze po prostu dłużej gotować ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, Hobbysta napisał:

A jak to jest z tym DMSem w pilzneńskim ? Musze po prostu dłużej gotować ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Niech gotuje się intensywnie i z możliwością odparowywania, tzn uchylona pokrywka, lub odkryty garnek. Coraz więcej opracowań i piwowarów mówi, że współczesny słód jest już tak zmodyfikowany, że problem DMS występuje w coraz mnieszym stopniu i łatwiej jest się go pozbyć. Pamiętaj też o szybkim schłodzeniu. Chyba, że używasz jakiegoś słodu z tradycyjnych odmian jęczmienia i tradycyjnymi metodami produkowanego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do DMS to zawsze gotuję koło 70 - 75 minut bez przykrywki i jest wszystko git (jakby co piwa próbują często też inni piwowarzy i sędziowie). Raz na 50 warek miałem DMS i to na Belgian pale ale gdzie bazą był pale ale i monachijski :) 

Ale chłodzenie też szybko mi idzie bo do 16-17 st C w 20-25 min

Edytowane przez Henx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

https://brewness.com/pl/recipe/blondyna-v-2/view dobra to jest poprawiona wersja. Chmielenie zrobiłem wg. porad Gawrona. Z tym ze nie jestem pewien czy liczyć Chmielenie po wyłączeniu palnika jako cos co jakkolwiek wyczuwalnie podwyższy goryczkę, czy moze nie uwzględniać tego w IBU. Jak z Chmieleniem na zimno? Do tej pory robiłem to tylko raz gdy miałem zestaw surowców, pózniej wolałem nie ryzykować infekcji i jakos olalem temat, moze warto spróbować ponownie, tylko nie wiem jak wtedy z ilościami.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz mieć piwo w stylu to chmielenie na zimno odpuść. Chociaż wg tej receptury i tak już nie jest w stylu (za wysoki ekstrakt). Jeśli masz chłodnicę to IBU z chmielu wrzuconego na wyłączenie palnika wzrośnie niezauważalnie.

 

Za bardzo boisz się infekcji, jeśli chmielenie na zimno przegrywa ze strachem 😛

Edytowane przez kamilg20

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ekstrakt wyższy bo rozwodnie troche po gotowaniu/wyslodze większa ilością wody bo nie wiem jak mi pojdzie z mieszczeniem tego w 30L garze. Chłodnice mam naprawdę świetna, a Chmielenie na zimno odpuszczę w takim razie, ale jak zrobię kolejne APA/AIPA to koniecznie sproboje

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×