Jump to content
Sign in to follow this  
Str

Problem z rozlewem

Recommended Posts

Cześć, rozlewam właśnie piwo po fermentacji cichej i od samego początku mam problemy. Chmieliłem na cichej więc chciałem przelać z jednego do drugiego fermentora wężykiem z założoną rajstopą na końcu i za nic nie dało się zaciągnąć piwa przez rurkę, trochę poprzerabialem i w końcu udało się przelać ale strasznie napowietrzylem piwo i tu pojawia się pytanie czy wogule to butelkować, czy nie będzie granatów od tego napowietrznienia?  Kolejna sprawa ze moglem gdzieś dotknąć wężyk ręką i pewnie się zakazilo.

Jakies rady na przyszłość żeby nie popełniać tych samych błędów? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Str napisał:

czy wogule to butelkować

Butelkuj. Wylejesz najwyżej później. 

10 minut temu, Str napisał:

Kolejna sprawa ze moglem gdzieś dotknąć wężyk ręką i pewnie się zakazilo

Tu bez przesady. Chyba, że tą ręką gdzieś w nieodpowiednich miejscach grzebałeś. ;) Dezynfekuj ręce zanim zaczniesz grzebać przy piwie i będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz żeby to w miarę gładko szło to zdezynfekuj sitko jakieś nie za duże, na koniec węża rajstopa czy tam pończocha babska przymocowana gumką recepturką , tak z 5 do 10 cm. Zaciągasz ustami przez rajstopę i wrzucasz do wiadra z którego będziesz rozlewał, a do fermentora wkładasz drugi koniec wężyka tyle tylko że przez sitko ( sitko zatrzymuje wstępnie chmieliny i nie zapychają "smoka"). Pod fermentor możesz podłożyć coś z jednej strony żeby do konca wszystko zeszło.  Ja tak robię od kilku warek i jest  spoko, drugi plus to małe straty piwka bo w fermentorze zostaje bardzo mało płynu po takim zbiegu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelkuj i nie przejmuj się, o napowietrzeniu nie wspomnę bo nie warto, ręce przygotowywały butelki, fermentory i inne więc są synonimem czystości co kolwiek znaczy słowo synonim, jutro sprawdzę na wiki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, mike83 napisał:

Jak chcesz żeby to w miarę gładko szło to zdezynfekuj sitko jakieś nie za duże, na koniec węża rajstopa czy tam pończocha babska przymocowana gumką recepturką , tak z 5 do 10 cm. Zaciągasz ustami przez rajstopę i wrzucasz do wiadra z którego będziesz rozlewał, a do fermentora wkładasz drugi koniec wężyka tyle tylko że przez sitko ( sitko zatrzymuje wstępnie chmieliny i nie zapychają "smoka"). Pod fermentor możesz podłożyć coś z jednej strony żeby do konca wszystko zeszło.  Ja tak robię od kilku warek i jest  spoko, drugi plus to małe straty piwka bo w fermentorze zostaje bardzo mało płynu po takim zbiegu.

Najpierw zaciągasz, a potem dopiero wkładasz drugą końcówkę do wiatra, z którego przelewasz? Myślisz, że jak kolega tak zrobi, to pójdzie mu lepiej? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minut temu, buber napisał:

Najpierw zaciągasz, a potem dopiero wkładasz drugą końcówkę do wiatra, z którego przelewasz? Myślisz, że jak kolega tak zrobi, to pójdzie mu lepiej? :)

Najpierw wkłada wąż do wiadra później zaciąga ...faktycznie nie po kolei było napisane :) , jak już zacznie lecieć podkłada sitko. w jednej ręce sitko w drugiej wąż i wraz ze zmianą poziomu cieczy w wiadrze górnym opuszcza sitko wraz z wężem tak aby piwo i osady nie wlewały się przez górną krawędź do sitka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaciągam, koniec rurki natychmiast w podwiniętą pończochę i nigdy nie miałem problemów z szybkim odfiltrowaniem chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.