Jump to content
Sign in to follow this  
RagingSnake

Pytanie o piwo.

Recommended Posts

Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ?

 

Update: BLG stoi w miejscu.IMG_0130.jpgIMG_0131.jpg

 

Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, RagingSnake napisał:

Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ?

 

Update: BLG stoi w miejscu.

Jeżeli przez 2-3 dni blg jest na tym samym poziomie to znaczy że drożdże już skończyły (co nie oznacza że nie ma tam jeszcze cukrów fermentowalnych).

 

W przypadku niepoprawnie przeprowadzonej fermentacji istnieje ryzyko granatów. W takich niepewnych przypadkach lepiej nie nagazowywać piwa zbyt mocno i (jeżeli masz możliwość) butelkować w butelki z grubego szkła (np. czeskie NRW).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
47 minut temu, RagingSnake napisał:

Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące mojej pierwszej warki. Otóż piwo przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej fermentacji zgodnie z instrukcją (wiem ze to mógł być błąd). Dlaczego ? Ano dlatego iż piwo mogło nie przefermentować do końca. Sądzę ze tak jest gdyż w zamkniętym fermentorze ciągle zbiera się gaz. Rozszczelniam go żeby mi czasem nie eksplodował. Dziś otwarłem go i zobaczylem to co na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy butelkowanie piwa w piątek (za 2 dni) ma sens czy może jeszcze czekać czy BLG spadnie ?

 

Jakie miałeś początkowe blg, na jakich drożdżach, jak zacierałeś i jak prowadziłeś fermentację. To, że zbiera się gaz, to nie znaczy, że fermentuje. Może się po prostu ulatniać gaz powstały wcześniej w wyniku np zmiany temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Początkowe BLG wynosiło ok 12 (nie zapisałem tego bo to moja pierwsza warka i nie bardzo ogarnialem temat). Taka sama sytuacja z drożdżami pamiętam tylko przedział temp. 18-21. Zaczernie i gotowanie przeprowadziłem zgodnie z instrukcją, natomiast fermentację w dwóch etapach. Burzliwa trwała 10 dni (rurka cos tam pyrkała ale bardzo, bardzo mało) później przelałem na cichą i tak już ósmy dzień. BLG mierzylem w środę i czwartek oraz zmierzę jeszcze dziś.

Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, RagingSnake napisał:

Początkowe BLG wynosiło ok 12 (nie zapisałem tego bo to moja pierwsza warka i nie bardzo ogarnialem temat). Taka sama sytuacja z drożdżami pamiętam tylko przedział temp. 18-21. Zaczernie i gotowanie przeprowadziłem zgodnie z instrukcją, natomiast fermentację w dwóch etapach. Burzliwa trwała 10 dni (rurka cos tam pyrkała ale bardzo, bardzo mało) później przelałem na cichą i tak już ósmy dzień. BLG mierzylem w środę i czwartek oraz zmierzę jeszcze dziś.

Wysłane z mojego SM-T560 przy użyciu Tapatalka
 

Butelkuj jak nie spada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.