Jump to content
Sign in to follow this  
beneko

piwo pracuje 3 dni i przestaje

Recommended Posts

witam wszystich jestem tu nowy mam problem zrobilem coopersa lagera  3dni pracowal i przestal jest metny nie wiem czemu tak sie stalo  drozdze byly dolnej fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

O podczepię się. Ten sam brewkit, nastawiony 4.01 a wczoraj (10.01) przelałem na cichą. BLG wynosiło pomiędzy 1 a  (początkowe 10). Przez baniak w którym fermentowałem nie mogłem zobaczyć co się dzieję w środku, ale w rurce jeszcze były oznaki pracy. Przy przelewaniu poczułem ładny zapach toffi i masła. Dopiero później zacząłem czytać, że to "wada" bądź "pożądana składowa" górnej fermentacji. Według lektury mogę też zapach mylić z zapachem słodów. Użyłem zamiast cukru ekstraktu słodowego. Według tego co jeszcze czytałem, powinienem był zostawić piwko z drożdżami i podnieść temperaturę a żeby drożdże się z tym uporały. Ale to wszystko były po fakcie. Na tą chwilę w rurce cisza, oznak pracy nie widać. Miałem nieco obniżyć temperaturę jak jest zalecane na cichej, ale po lekturze włozyłem fermentator do styroboxa z dwiema butelkami ciepłej wody i nakryłem kocami. Kombinować coś czy na razie zostawić jak jest? Temperatura pierwotna około 20stopni. 2 pierwsze dni 18c

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, advisorylyrics napisał:

Kombinować coś czy na razie zostawić jak jest?

Teraz to za późno na kombinowanie. Następnym razem jak nie masz potrzeby, to nie przelewaj na cichą, tylko niech przebiega w tym samym naczyniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Gawron napisał:

Teraz to za późno na kombinowanie. Następnym razem jak nie masz potrzeby, to nie przelewaj na cichą, tylko niech przebiega w tym samym naczyniu.

Przelałem z tego względu by lepiej się wyklarowało (uraz po pierwszym brewkicie Gozdawy) Minęły 3tyg od zabutelkowania i smakuję drożdżami. Wracając do tematu - Zostawić na razie w wyższej temperaturze pod kocami aby resztkom drożdży zapewnić dobre warunki do dofermentowania czy postępować jak przy cichej czyli lekko obniżyć temperaturę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, advisorylyrics napisał:

Przelałem z tego względu by lepiej się wyklarowało (uraz po pierwszym brewkicie Gozdawy) Minęły 3tyg od zabutelkowania i smakuję drożdżami. Wracając do tematu - Zostawić na razie w wyższej temperaturze pod kocami aby resztkom drożdży zapewnić dobre warunki do dofermentowania czy postępować jak przy cichej czyli lekko obniżyć temperaturę ?

Zostaw w wyższej. Po ok tygodniu obniż temperaturę, żeby się wyklarowało. Tzw cold crash. Tylko jak masz możliwość, to mocno obniż. Wstaw do lodówki, albo na zewnątrz na klika dni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coopers lager jest lagerem tylko z nazwy. Zalecają temp fermentacji 18-21 C wiec nie są to drożdże dolnej fermentacji.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Gawron napisał:

Zostaw w wyższej. Po ok tygodniu obniż temperaturę, żeby się wyklarowało. Tzw cold crash. Tylko jak masz możliwość, to mocno obniż. Wstaw do lodówki, albo na zewnątrz na klika dni

Jeśli w małym stopniu pozostanie ten zapach, smak toffi to nawet na plus, smakowało mi. W porównaniu z tym co mi wyszło z Gozdawy to bajka. Dzięki, pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 10.01.2018 o 20:50, beneko napisał:

witam wszystich jestem tu nowy mam problem zrobilem coopersa lagera  3dni pracowal i przestal jest metny nie wiem czemu tak sie stalo  drozdze byly dolnej fermentacji

Fakt , że, nie bombelkuje to nie znaczy ,że nie pracuje, potrzynaj z 2,3 tygodnie w temp.do12 stopni. co tydzień sprawdź czy blg spada, jeśli nie będzie spadać będzie problem

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, red napisał:

Fakt , że, nie bombelkuje to nie znaczy ,że nie pracuje, potrzynaj z 2,3 tygodnie w temp.do12 stopni. co tydzień sprawdź czy blg spada, jeśli nie będzie spadać będzie problem

Jeśli fermentację rozpocząłeś w temperaturze zalecanej przez coopersa czyli okolice 20C to pod żadnym warunkiem nie obniżaj teraz do 12 tylko trzymaj w tej co masz to po pierwsze.

Po  drugie koniec fermentacji to brak zmian Blg więc bez pomiarów tego nie ocenisz prawidłowo. Ja bym potrzymał te 3 tygodnie a później zrobił pomiar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.