Skocz do zawartości

Pierwsza warka - brak fermentacji?


Baksu1111

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, w weekend z kumplem zrobiliśmy pierwszą warkę, ale gdzieś coś chyba poszło nie tak ponieważ wygląda na to że nic nie fermentuje. Bo dwóch dniach brak piany, a blg nie spada. Użyliśmy drożdży Mangrove Jack's US West Coast M44. Zastanawiam się czy jest jakaś szansa na ratunek? Może dosypać drożdży ? Macie może jakiś pomysł czy najlepiej zrobić wszystko od nowa ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj watek o tych drozdzach. Ja robie wlasnie brewkit na nich. Gdybym nie przeczytal, to tez bym sie tak stresowal. Bardzo dlugi lag u mnie, okolo 48h,a nawet wiecej. Gdy drozdze juz wystartowaly to praca troche delikatniejsza niz moznaby sie spodziewac. Drozdze uwodnione zadane w 21°, temperatura otoczenia okolo 19°, termometr na fermentorze pokazuje 20,5°. Fermentuja juz 9 dzien i jeszcze cos pracuje. Z opisow we wspomnianym watku wynika, ze trzeba uzbroic sie w cierpliwosc. Tak staram sie robic i "zapomniec" o tym piwie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uspokojenie. Wczoraj wystartowały z kopyta :D i cały czas bulba. Czyli to jednak nie dzięki temu, że jeszcze nimi potrząsnęliśmy :P Temp. mamy za dużą bo około 22-24 stopnie, ale nie mamy gdzie ustawić fermentora żeby była niższa. Ogólnie bardzo testowe piwo na którym uczymy się wszystkiego :D

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Baksu1111 napisał:

D Temp. mamy za dużą bo około 22-24 stopnie, ale nie mamy gdzie ustawić fermentora żeby była niższa.\

 

za wysoka temperatura fermentacji, jeżeli nie masz gdzie dąć to choć daj na ziemie koło drzwi balkonowych daleko od kaloryferów a na nastepną warke zbudujcie sobie "lodówke", proste i skuteczne 

pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kurcze, jednak dalej jest coś nie tak. Skorzystaliśmy z tego przepisu https://browarczarnalapa.blogspot.com/p/9-15-blg.html nie udało nam się jeszcze dość do fermentacji cichej. Jak na razie od tygodnia utrzymuje nam się blg na poziome 9 i nie co jakiś czas coś zabulgocze i nie wiemy co robić. Może dorzucić droższy. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co można zrobić ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.