Str 0 Posted January 9, 2018 Cześć, postanowiłem uwarzyc hefe-weizen'a z receptury https://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk) tylko z tym wyjątkiem że nie na 22l a na 11l. Więc moje pytanie brzmi czy użyć drożdży WB-06 tak jak w recepturze czy mogę użyć gozdawa BW11? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted January 9, 2018 z tego co pamiętam w hefe masz mieć aromat goździków lub bananów lub jedno i drugie. Zależy jak poprowadzisz fermentację tzn. w jakiej temp. wiem że wb-06 są typowymi do tego stylu. Można coś z płynnymi kombinować ale że masz 1 warkę na koncie...cóż może lepiej suche. Powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted January 9, 2018 mauri brew weiss Quote Share this post Link to post Share on other sites
Str 0 Posted January 9, 2018 5 minut temu, Lagler napisał: Można coś z płynnymi kombinować ale że masz 1 warkę na koncie...cóż może lepiej suche. Powodzenia Z płynnymi na razie dam sobie spokój, dopiero początki więc lecę na sucharach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 118 Posted January 9, 2018 (edited) Cześć. Używałem obu szczepów do niemieckiej pszenicy. BW11 daje piwo mniej ofermentowane, za czym idzie słodkość i lekka słodowość. Zaletą jest to, że przy fermentacji w wyższej temperaturze i bez underpitchingu masz dominację dojrzałego banana. WB 06 natomiast są bardzo żarloczne, zostawiają piwo wytrawne z nutami wskazanymi dla weizena. Moim zdaniem na początek użyłbym drożdży z gozdawy, łatwiej nad nimi zapanować i dają dosć pełne piwo. Jeśli chodzi o wb06 to w grę moim zdaniem wchodzi tylko zacieranie dekokcyjne , żeby zrobić zacną pszenicę. Ewentualnie dodatek Carapilsa. Edited January 9, 2018 by Pindin 1 Str reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Str 0 Posted January 9, 2018 Dziękuję Pindin, wszystko super wyjaśniłeś Quote Share this post Link to post Share on other sites
tymonisko 9 Posted January 10, 2018 ja jeszcze jednak dorzuce to co pisał powyżej kolega @Markos227 - polecam rozeznać się z kangurami z Mauribrew Weiss Y1433 (chyba) - też suche, ale zostawiają więcej ciała niż WB-06 - i jeśli chodzi o smak - zdecydowanie im bliżej do płynnych FM41 niż piwu zrobionemu na WB-06 - a przynajmniej wg mnie jedyne do czego moge się przyczepić do Y1433 to piana - która w przypadku moich piw była słaba i szybko schodząca - ale miałem też możliwość spróbowania pszenicy od @Lichtus na Y1433 i smak i piana były bardzo dobre 1 Lichtus reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites