Jump to content
Sign in to follow this  
Str

Drożdże do Hefe-Weizen'a

Recommended Posts

Guest

z tego co pamiętam w hefe masz mieć  aromat goździków lub bananów lub jedno i drugie. Zależy jak poprowadzisz fermentację tzn. w jakiej temp. wiem że wb-06 są typowymi do tego stylu. Można coś z płynnymi kombinować ale że masz 1 warkę na koncie...cóż może lepiej suche. Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Lagler napisał:

Można coś z płynnymi kombinować ale że masz 1 warkę na koncie...cóż może lepiej suche. Powodzenia

Z płynnymi na razie dam sobie spokój, dopiero początki więc lecę na sucharach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Używałem obu szczepów do niemieckiej pszenicy. BW11 daje piwo mniej ofermentowane, za czym idzie słodkość i lekka słodowość. Zaletą jest to, że przy fermentacji w wyższej temperaturze i bez underpitchingu masz dominację dojrzałego banana. WB 06 natomiast są bardzo żarloczne, zostawiają piwo wytrawne z nutami wskazanymi dla weizena. Moim zdaniem na początek użyłbym drożdży z gozdawy, łatwiej nad nimi zapanować i dają dosć pełne piwo. Jeśli chodzi o wb06 to w grę moim zdaniem wchodzi tylko zacieranie dekokcyjne , żeby zrobić zacną pszenicę. Ewentualnie dodatek Carapilsa. 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję Pindin, wszystko super wyjaśniłeś 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jeszcze jednak dorzuce to co pisał powyżej kolega @Markos227 - polecam rozeznać się z kangurami z Mauribrew Weiss Y1433 (chyba) - też suche, ale zostawiają więcej ciała niż WB-06 - i jeśli chodzi o smak - zdecydowanie im bliżej do płynnych FM41 niż piwu zrobionemu na WB-06 - a przynajmniej wg mnie :) jedyne do czego moge się przyczepić do Y1433 to piana - która w przypadku moich piw była słaba i szybko schodząca - ale miałem też możliwość spróbowania pszenicy od @Lichtus na Y1433 i smak i piana były bardzo dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.