Jump to content

Czy kegi są rzeczywiście z nierdzewki


jacer
 Share

Recommended Posts

a Kega 50 L na tym złomie nie mieli ?, jest lepszy od gara bo z nierdzewki niezniszczalny

Jak mnie uświadomił pan na złomie, kegi sa z chromonikieliny. Nie wiem skąd ten mit o nierdzewkowych kegach.

 

edit elroy: post wydzielony z http://www.piwo.org/forum/t2874-Czy-ktos-z-Krakowa-pomoze-.html

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

a Kega 50 L na tym złomie nie mieli ?' date=' jest lepszy od gara bo z nierdzewki niezniszczalny[/quote']

Jak mnie uświadomił pan na złomie, kegi sa z chromonikieliny. Nie wiem skąd ten mit o nierdzewkowych kegach.

http://www.bth.pl/dane-techniczne/podzial-stali-nierdzewnych/

 

"Pod względem składu chemicznego, stale nierdzewne dzielą się na chromowe, chromowo-niklowe i na stale chromowo-niklowe z dalszymi pierwiastkami stopowymi. Poszczególne grupy dzielone są dalej na gatunki, różniące się zawartością węgla oraz rodzajem i zawartością dodatków stopowych takich jak nikiel (Ni) czy molibden (Mo)."

 

Wynika mi, że zarówno KEG jak i rama CrMo w moim rowerze są wykonane ze stali nierdzewnej.

A gość ze złomy mógł powoływać się na własną definicję stali nierdzewnej, pod kątem "że taką mu skupują z huti", a chromowo-niklowej już nie.

 

Korozja, ale z innych względów:

http://systemyogrzewania.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Przyczyny-korozji-urz%C4%85dze%C5%84-energetycznych-ze-stali-nierdzewnych-chromowo-niklowych-i-jej-zapobieganie-w-przemy%C5%9Ble-mleczarskim-19615.html

Link to comment
Share on other sites

@jacer

nie chcę z Ciebie robić idioty, a jeśli się tak poczułeś to przepraszam.

 

Kegi jakoś musiałby trafić na złomowisko, sądzę że nikt się z nimi nie pieścił jak to ze złomem i po prostu wrzucił na "pakę" i pośród innego złomu jechała sobie na złomowisko i dopiero tam przy wstępnej segregacji kegi trafiły na osobną stertę. Tak się składa że mój nauczyciel od chemii zajmował się elektrochemią, bardzo lubił nas z tego katować i udało mu się wbić mi do głowy parę rzeczy również odnośnie korozji. Między innymi dowiedziałem się że gdy na metal zasadniczo pasywny wobec środowiska dostanie się inny metal, może wytworzyć się na powierzchni ogniwo elektryczne i polegające z jednej strony na oddawaniu elektronów przez atomy metali, a z drugiej na akceptowanie elektronów na atomy tlenu, co powoduje znaczną korozje w bardzo krótkim czasie.

Wydaje mi się że zrobienie beczki ze stali zwykłej a potem pokrycie elektrochemiczne niklem i chromem, byłoby trudniejsze i droższe niż zrobienie całej beczki z jednego stopu. Po za tym browarom zależy na jak najdłuższej trwałości kegów. Jak czasem widzę jak w pubach traktują te beczki, to przy rozwiązaniu pokrywania powłoką, beczki by trzeba było po kilku razach wymienić.

Ale to tylko moja koncepcja.

 

edit elroy: jeżeli pasuje dla porządku wątek należy wydzielić, proszę o wciśnięcie raportu.

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście stali nierdzewnych jest sporo. Ta w kegach jest "zwykła" i w złych warunkach może rdzewieć. Natomiast ta najlepsza kwasoodporna jest strasznie czuła na węgiel. Mieliśmy taką sytuacje, że sprzedając blachę kwasoodporną i zwykłą trzymaliśmy w jednym magazynie i jednym typem szczotek obrabialiśmy. Strasznie nam ta kwasówka potem rdzewiała. Okazało się, że blacha kwasoodporna nie może nawet leżeć koło zwykłej bo pokrywa się pyłem blachy czarnej, tworzy się ogniwo i rdzewieje.

Link to comment
Share on other sites

Według mnie, kegi są jedynie pokryte grubą warstwą chromonikieliny, tak gdzie były duże uszkodzenia kega spod spodu wyzierała zwykła stal.

Widze jacer że materiałoznawstwo nie jest Twoją mocną stroną.

Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak chromonikielina.

Po drugie to że widziałeś korozje nie znaczy że nie mogła to być stal nierdzewna.

Edited by skybert
Link to comment
Share on other sites

Szop007 ma rację.Jest to najpopularniejszy gat.stali z którego robi się urządzenia dla przemysłu spożywczego.Nie zachodzi w reakcję z kwasami,tłuszczami jest antyseptyczny i jest łatwy w utrzymywaniu czystości.Keg porysowany zwykłą stalą może w tym miejscu korodować pozostawione drobinki zwykłej stali.Stal nierdzewna jest bardzo twarda.

Link to comment
Share on other sites

Niedawno trafił mi się wyjątkowo skorodowany keg.. trochę mnie to zdziwiło. Wyglądał jakby był podrapany. I właśnie w miejscach tych zadrapań pojawiła się rdza. Zrobiłem zdjęcia tej rdzy (zdj. 1, 3), potem jeden fragment potraktowałem papierem ściernym. Widać, że pod rdzą są kropki (zdj. 2), małe pozostałości elementu, który kega zarysował i to na tych pozostałościach wyrosła rdza..

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

Propnuję te miejsca wytrawić żelem do spawów ANTOX. Problemem jest zdobycie tego żelu gdyż go sprzedają tylko w dużych opakowaniach, ale dla chcącego nic trudnego, trzeba popytać po znajomych spawaczach.

Link to comment
Share on other sites

Stal kwasoodporna może rdzewieć i to bardzo. Korozję trzeba wtedy usunąć i czystą stal poddać pasywacji (kilkanaście dni kontaktu z tlenem bez odrobiny wody).

Link to comment
Share on other sites

niewielkie przedmioty żelazne można też pasywować na gorąco, stężonym azotowym, stężonym siarkowym, albo stopionymi mieszankami soli, pokrywają się wtedy czarną warstwą tlenków, tak jak np jest z bronią.

Link to comment
Share on other sites

Czy my robimy piwo z kwasu fluorowodorowego czy z wody-po co takie rozważania,komu to potrzebne.Jest stal KO i z tego korzystajmy.

Jak to po co ? żeby sobie pogadać i nabić przy okazji kilka postów :):P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.