Skocz do zawartości

Słód karmelowy - czy i o ile pobije mi ekstrakt?


Kamilos55

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Kamilos55 napisał:

Jak w temacie,
jak ktoś chce na przykładzie to załóżmy, że mam 10l brzeczki 12Blg - jak wpłynie na Blg początkowe i końcowe 100g słodu karmelowego.

Na początkowe +- 0,5 blg. Poszukaj kalkulatorów piwowarskich i sobie licz sam. Kalkulatory to min: Brewness, jak kolega napisał, PPPP w formie pliku excela dostępny do pobrania tutaj na forum, BeerSmith. Najlepszy, ale płatny i wiele innych jako pliki, programy na PC, czy aplikacje na Androida, cz iOS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Kamilos55 napisał:

Jak w temacie,
jak ktoś chce na przykładzie to załóżmy, że mam 10l brzeczki 12Blg - jak wpłynie na Blg początkowe i końcowe 100g słodu karmelowego.

 

11 minut temu, Kamilos55 napisał:

ok myślałem, że ktoś z doświadczenia podpowie, za dużo zabawy z tymi programami a i tak źle liczą

Nawet nie podałeś o który słód Tobie chodzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Kamilos55 jak już @anteks zauważył, zależy to od typu słodu, słodowanej bazy, Twojej wydajności i pewnie jeszcze od kilku innych czynników. Kilogram jasnego jęczmiennego karmelu da Ci około 5 -6,5°P na 10 litrów, najczęściej nieco mniej jak słód podstawowy. Karmel żytni nieco mniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.