isnx 0 Posted January 7, 2018 Cześć, jestem świeżakiem w kwestii browarnictwa. Niedawno kupiłem swój pierwszy brew kit(Coopers European Lager + Coopers Enchanter 2). Jak wg Was powinienem go zrobić? Czytałem ze lager powinien fermentować w niskiej temp, dlatego też dokupiłem drożdże piwowarskie SafLager W-34/70 (1 saszatka), z kolei na instrukcji z coopersa zalecana fermentacja w temp 21 st. Czy drożdże można ze sobą mieszać? Co sądzicie o dodaniu ekstraktu z podgotowanego chmielu Chmiel Ella AU do brzęczki. Przepraszam za trochę chaotyczny post, ale akurat wychodzę i się bardzo śpieszą. Pozdrawiam! Quote Share this post Link to post Share on other sites
pacho 2 Posted January 7, 2018 Fermentacja zdecydowanie w niskiej temperaturze 8-12 stopni, jak zrobisz w 21 to coś wyjdzie ale napewno nie lager Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kurt 6 Posted January 7, 2018 Strata czasu. Zrobiłem pierwszą warkę na brewkicie i aż się sobie dziwię, że po degustacji tego paskudztwa chciało mi się dalej warzyć piwo A tak w kwestii odpowiedzi, to branie się za pilsa w pierwszej warce - nie zalecam. Naturalnie, że temperatura 21°C fermentacji W-34/70 jest przesadzona, 9-11° to właściwy zakres. Oczywiście w 20° też Ci elegancko to odfermentuje ale czy będzie smakowało? Drożdże można mieszać, tylko po co. Raz miałem awarię kiedy prze pomyłkę do brzeczki na pilsa dodałem gęstwę z S-05. I co ? I nic , szybko na drugi dzień dodałem gęstwę z S-23 i piwo wyszło OK. Temperatura fermentacji 10°C i tak powstrzymała S-05 od pracy, Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamilg20 39 Posted January 7, 2018 (edited) Nie mieszaj drożdży. Daj te lagerowe, które kupiłeś i fermentuj w okolicach 10°C. Niech Cię ręka broni fermentować tymi drożdżami w zakresie temperaturowym dla górnej fermentacji. Wiele razy był linkowany na forum artykuł z tego typu "eksperymentami" i okazuje się, że spożycie takiego piwa grozi kalectwem Co do chmielu... Rozumiem, że chcesz zrobić herbatkę w celu zwiększenia goryczki? Musiałbyś się określić o ile więcej tej goryczki chcesz. Weź też pod uwagę, że taka herbatka może być nachmielona do max. nieco ponad 100 IBU. Ale mi byłoby trochę szkoda tego chmielu. Lepiej go zachować do innego piwa na aromat, a do tego użyć np. Marynki. P.S. Nie "brzĘczka" tylko brzEczka. Chyba, że Ci brzęcząca mucha wpadnie do gara Edited January 7, 2018 by kamilg20 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 530 2 Items Posted January 7, 2018 Godzinę temu, isnx napisał: Pozdrawiam! Nawzajem. Rzuć okiem na moje wypociny z pierwszej warki razem z olinkowaniami: 1 - czyli przelot, 2 - czyli 5 BLG, 3 - czyli blisko końca. Może Ci się przyda. A w odniesieniu do 55 minut temu, Kurt napisał: aż się sobie dziwię, że po degustacji tego paskudztwa chciało mi się dalej warzyć piwo Mówi się, że pierwsze piwo zawsze jest pyszne. Bo pierwsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
blade1231 7 Posted January 7, 2018 To jest brewkit górnej fermentacji. Drożdże dodane do zestawu są tez górnej fermentacji i stad ta temperatura w instrukcji. W nazwie ma tylko lager.Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
isnx 0 Posted January 7, 2018 Dzięki wszystkim za odp. Pojdę chyba drogą kolegi zasady, czyli sypnę drożdże W-34/70 do brzeczki w temp -/+ 23 st, a następnie schłodzić ją do 12 st. Quote Share this post Link to post Share on other sites
koholet 33 Posted January 7, 2018 29 minut temu, isnx napisał: Dzięki wszystkim za odp. Pojdę chyba drogą kolegi zasady, czyli sypnę drożdże W-34/70 do brzeczki w temp -/+ 23 st, a następnie schłodzić ją do 12 st. Odradzam. Ostudź brzeczkę do conajmniej 10 stopni i wtedy daj uwodnione drożdże. W normalnych sytuacjach temperaturę fermentującego piwa tylko podnosimy. Drożdże nie lubią spadku temperatury podczas pracy. Inaczej mogą nasmrodzić jakimś syfem lub się zatrzymać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
isnx 0 Posted January 7, 2018 hmm a uwodnione drożdże jaką powinny mieć temp w momencie dodania do brzeczki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted January 7, 2018 1 minutę temu, isnx napisał: hmm a uwodnione drożdże jaką powinny mieć temp w momencie dodania do brzeczki? Zbliżoną do temperatury brzeczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
isnx 0 Posted January 10, 2018 ile mogą stać uwodnione drożdże? mam problem ze zbiciem temperatury brzeczki ; / Quote Share this post Link to post Share on other sites
koholet 33 Posted January 10, 2018 Około 30 minut. Możesz zacząć uwadniać drożdże po schłodzeniu brzeczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamilg20 39 Posted January 10, 2018 Dori zaleca dodać je w ciągu pół godziny. Jak przetrzymasz do godziny - pewnie nic się nie stanie, ale dłużej to już ryzyko. Odlej na szybko trochę brzeczki, schłodź ją i dolej drożdże. Ja bym tak zrobił. Oczywiście wszystko sterylnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
isnx 0 Posted January 13, 2018 Wszystko się udało, fermentacja wystartowała po około 30h, obecnie brzeczka stoi w pomieszczeniu z temp 10-11 st. w dzień, w nocy trochę chłodniej. Początkowe blg 12 (temp 17st.). Teraz pytanie trzymać na burzliwej do jakiegoś określonego blg, czy poprostu przelać na cichą jak zobaczę, że już wskaźnik praktycznie nie spada? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamilg20 39 Posted January 13, 2018 Jeżeli dodałeś wystarczającą ilość drożdży i będziesz utrzymywać stałą temperaturę, to sprawdź blg po 2 tygodniach, następny raz po 2-3 dniach i jeśli nic się nie zmienia to można butelkować, aczkolwiek zalecam jeszcze przerwę diacetylową i cold crash. Tzw. "fermentacja cicha" w sensie przelewania piwa jest raczej zbędna. No właśnie. Jeśli masz powiedzmy 20 l to jedna saszetka to trochę mało, ale kiedyś fermentowałem taki sam balling 24 l jedną saszetką W-34/70 i po niecałych 2 tygodniach miałem udany koniec fermentacji, więc dały radę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
isnx 0 Posted January 16, 2018 przerwa diacetylowa czyli jakieś 2-3 dni w temp 20c? a jak wygląda sytuacja z cold crush? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted January 16, 2018 Schładzasz całe piwo do temperatury najlepiej ze 2 st C na dzień lub dwa. Ma to na celu opadnięcie różnych syfów typu chmieliny itp na dno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Carllos 0 Posted January 17, 2018 Cześć. Zgodze się z kolegami w sprawie zakresu temperatur fermentacji dolnej (9-11st). Nazwa "Lager" jest od słowa niemieckiego "Lagerbier" czyli leżakowanie. Optymalny czas leżakowania piwa to około 3 miesiące. Podsyłam link, w którym doświadczony kolega wszystko wyjaśnia. Quote Share this post Link to post Share on other sites