Jump to content
Sign in to follow this  
isnx

Pierwszy brewkit, pare pytań

Recommended Posts

Cześć, jestem świeżakiem w kwestii browarnictwa. Niedawno kupiłem swój pierwszy brew kit(Coopers European Lager + Coopers Enchanter 2). Jak wg Was powinienem go zrobić? Czytałem ze lager powinien fermentować w niskiej temp, dlatego też dokupiłem drożdże piwowarskie SafLager W-34/70 (1 saszatka), z kolei na instrukcji z coopersa zalecana fermentacja w temp 21 st. Czy drożdże można ze sobą mieszać? Co sądzicie o dodaniu ekstraktu z podgotowanego chmielu Chmiel Ella AU do brzęczki. Przepraszam za trochę chaotyczny post, ale akurat wychodzę i się bardzo śpieszą. Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja zdecydowanie w niskiej temperaturze 8-12 stopni, jak zrobisz w 21 to coś wyjdzie ale napewno nie lager


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strata czasu. Zrobiłem pierwszą warkę na brewkicie i aż się sobie dziwię, że po degustacji tego paskudztwa chciało mi się dalej warzyć piwo :) A tak w kwestii odpowiedzi, to branie się za pilsa w pierwszej warce - nie zalecam.  Naturalnie, że temperatura 21°C fermentacji W-34/70 jest przesadzona, 9-11° to właściwy zakres. Oczywiście w 20° też Ci elegancko to odfermentuje ale czy będzie smakowało? Drożdże można mieszać, tylko po co. Raz miałem awarię kiedy prze pomyłkę do brzeczki na pilsa dodałem gęstwę z S-05. I co ? I nic , szybko na drugi dzień dodałem gęstwę z S-23 i piwo wyszło OK. Temperatura fermentacji 10°C i tak powstrzymała S-05 od pracy,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mieszaj drożdży. Daj te lagerowe, które kupiłeś i fermentuj w okolicach 10°C. Niech Cię ręka broni fermentować tymi drożdżami w zakresie temperaturowym dla górnej fermentacji. Wiele razy był linkowany na forum artykuł z tego typu "eksperymentami" i okazuje się, że spożycie takiego piwa grozi kalectwem :P

Co do chmielu... Rozumiem, że chcesz zrobić herbatkę w celu zwiększenia goryczki? Musiałbyś się określić o ile więcej tej goryczki chcesz. Weź też pod uwagę, że taka herbatka może być nachmielona do max. nieco ponad 100 IBU. Ale mi byłoby trochę szkoda tego chmielu. Lepiej go zachować do innego piwa na aromat, a do tego użyć np. Marynki.

 

P.S. Nie "brzĘczka" tylko brzEczka. Chyba, że Ci brzęcząca mucha wpadnie do gara ;)

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, isnx napisał:

Pozdrawiam!

Nawzajem.

Rzuć okiem na moje wypociny z pierwszej warki razem z olinkowaniami: 1 - czyli przelot, 2 - czyli 5 BLG, 3 - czyli blisko końca.

Może Ci się przyda. A w odniesieniu do

55 minut temu, Kurt napisał:

aż się sobie dziwię, że po degustacji tego paskudztwa chciało mi się dalej warzyć piwo

Mówi się, że pierwsze piwo zawsze jest pyszne. Bo pierwsze.
;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest brewkit górnej fermentacji. Drożdże dodane do zestawu są tez górnej fermentacji i stad ta temperatura w instrukcji. W nazwie ma tylko lager.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za odp. Pojdę chyba drogą kolegi zasady, czyli sypnę drożdże W-34/70  do brzeczki w temp -/+ 23 st, a następnie schłodzić ją do 12 st.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, isnx napisał:

Dzięki wszystkim za odp. Pojdę chyba drogą kolegi zasady, czyli sypnę drożdże W-34/70  do brzeczki w temp -/+ 23 st, a następnie schłodzić ją do 12 st.

Odradzam. Ostudź brzeczkę do conajmniej 10 stopni i wtedy daj uwodnione drożdże. W normalnych sytuacjach temperaturę fermentującego piwa tylko podnosimy. Drożdże nie lubią spadku temperatury podczas pracy. Inaczej mogą nasmrodzić jakimś syfem lub się zatrzymać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, isnx napisał:

hmm a uwodnione drożdże jaką powinny mieć temp w momencie dodania do brzeczki?

Zbliżoną do temperatury brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dori zaleca dodać je w ciągu pół godziny. Jak przetrzymasz do godziny - pewnie nic się nie stanie, ale dłużej to już ryzyko. Odlej na szybko trochę brzeczki, schłodź ją i dolej drożdże. Ja bym tak zrobił. Oczywiście wszystko sterylnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko się udało, fermentacja wystartowała po około 30h, obecnie brzeczka stoi w pomieszczeniu z temp 10-11 st. w dzień, w  nocy trochę chłodniej. Początkowe blg 12 (temp 17st.). Teraz pytanie trzymać na burzliwej do jakiegoś określonego blg, czy poprostu przelać na cichą jak zobaczę, że już wskaźnik praktycznie nie spada?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli dodałeś wystarczającą ilość drożdży i będziesz utrzymywać stałą temperaturę, to sprawdź blg po 2 tygodniach, następny raz po 2-3 dniach i jeśli nic się nie zmienia to można butelkować, aczkolwiek zalecam jeszcze przerwę diacetylową i cold crash. Tzw. "fermentacja cicha" w sensie przelewania piwa jest raczej zbędna.

 

No właśnie. Jeśli masz powiedzmy 20 l to jedna saszetka to trochę mało, ale kiedyś fermentowałem taki sam balling 24 l jedną saszetką W-34/70 i po niecałych 2 tygodniach miałem udany koniec fermentacji, więc dały radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schładzasz całe piwo do temperatury najlepiej ze 2 st C na dzień lub dwa. Ma to na celu opadnięcie różnych syfów typu chmieliny itp na dno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 Zgodze się z kolegami w sprawie zakresu temperatur fermentacji dolnej (9-11st). Nazwa "Lager" jest od słowa niemieckiego "Lagerbier" czyli leżakowanie. Optymalny czas leżakowania piwa to około 3 miesiące.

Podsyłam link, w którym doświadczony kolega wszystko wyjaśnia.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.