Jump to content
Sign in to follow this  
Gaspode

Smoked stout 22 plus warka startowa

Recommended Posts

Do tej pory używałem tylko drożdży suchych, więc aby się dalej rozwijać postanowiłem zabrać się za drożdże płynne i smoked stout. W planie jest wykonanie startera, warki rozpędowej dla drożdży, dania głównego i czegoś lekkiego z pozostałości po wysładzaniu. Wybór drożdży do stouta padł na WYEAST 1084 Irish Ale. Teraz przydałaby się opinia na temat wymyślonych przeze mnie receptur. Mam nadzieję, że ma to „ręce i nogi”.

 

#1 Chciałem uwarzyć coś lekkiego z niską goryczką, ale intensywnym aromacie chmielowym. Fajnie jakby udało mi się zrobić coś à la Amber Ale.

 

Wielkość warki: 22 litrów

Czas gotowania: 60 minut

Gęstość początkowa: 12 Plato

Alkohol: 4,9%

Goryczka: 26 IBU

Barwa: 30 EBC

 

Słody

67% Licht Munich – 3,5 kg

15% Caraamber – 0,8 kg

15% Pszenica – 0,8 kg

2% Carafa I – 0,1 kg

Łącznie – 5,2 kg

 

Drożdże

Wyeast 1084 Irish Ale

 

Chmiele

Tutaj potrzebuję najwięcej porad. Aromat w kierunku kwiatów i jakiś owoców. Myślałem nad dodaniem jaśminu na wzór Jasmine TeaPA z Radugi. Dało by się to jakoś sensownie połączyć?

 

15 g Centennial – 60 min

10 g Cascade – 30 min

10 g Willamette – 5 min

10g Aurora – 5 min

10g Cascade – 5 min

 

Plus niektóre z nich na cichą.

 

Zacieranie

65 °C – 45 minut

 

Fermentacja w 17-18 °C.

 

 

 

#2 Gęstwę zebraną z pierwszej warki dodam do drugiej. Chciałbym, żeby piwo było intensywnie wędzone i pełne. Takie do sączenia wieczorem.

 

Wielkość warki: 18 litrów

Czas gotowania: 70 minut

Gęstość początkowa: 22 Plato

Goryczka: 32 IBU

Barwa: 77 EBC

 

Słody

68% Viking wędzony – 6 kg (Co polecacie? Olcha, buk?)

11% Weyerman Pilsner – 1 kg

10% Płatki owsiane – 1 kg

5% Caraaroma – 0,4 kg

3% Carafa I – 0,3 kg

2% Brewferm chocolate 0,15 kg

 

Drożdże

Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale

 

Chmiele

30 g Marynka – 60 min

10 g Marynka – 10 min

 

Zacieranie

64 °C – 45 min

72 °C – 20 min

 

Fermentacja w 16 °C

 

 

 

#3 Co mógłbym zrobić z resztą po wysładzaniu? Skoro będzie kiełbasa w płynie, to może kompot z suszu? Dodać do gotowania trochę suszonych śliwek, jabłek i przyprawowych chmieli? Zapewne też inne drożdże. T-58 nadadzą się?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypominam się. ;)

Edited by Gaspode

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.