Gaspode 4 Posted January 6, 2018 Do tej pory używałem tylko drożdży suchych, więc aby się dalej rozwijać postanowiłem zabrać się za drożdże płynne i smoked stout. W planie jest wykonanie startera, warki rozpędowej dla drożdży, dania głównego i czegoś lekkiego z pozostałości po wysładzaniu. Wybór drożdży do stouta padł na WYEAST 1084 Irish Ale. Teraz przydałaby się opinia na temat wymyślonych przeze mnie receptur. Mam nadzieję, że ma to „ręce i nogi”. #1 Chciałem uwarzyć coś lekkiego z niską goryczką, ale intensywnym aromacie chmielowym. Fajnie jakby udało mi się zrobić coś à la Amber Ale. Wielkość warki: 22 litrów Czas gotowania: 60 minut Gęstość początkowa: 12 Plato Alkohol: 4,9% Goryczka: 26 IBU Barwa: 30 EBC Słody 67% Licht Munich – 3,5 kg 15% Caraamber – 0,8 kg 15% Pszenica – 0,8 kg 2% Carafa I – 0,1 kg Łącznie – 5,2 kg Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale Chmiele Tutaj potrzebuję najwięcej porad. Aromat w kierunku kwiatów i jakiś owoców. Myślałem nad dodaniem jaśminu na wzór Jasmine TeaPA z Radugi. Dało by się to jakoś sensownie połączyć? 15 g Centennial – 60 min 10 g Cascade – 30 min 10 g Willamette – 5 min 10g Aurora – 5 min 10g Cascade – 5 min Plus niektóre z nich na cichą. Zacieranie 65 °C – 45 minut Fermentacja w 17-18 °C. #2 Gęstwę zebraną z pierwszej warki dodam do drugiej. Chciałbym, żeby piwo było intensywnie wędzone i pełne. Takie do sączenia wieczorem. Wielkość warki: 18 litrów Czas gotowania: 70 minut Gęstość początkowa: 22 Plato Goryczka: 32 IBU Barwa: 77 EBC Słody 68% Viking wędzony – 6 kg (Co polecacie? Olcha, buk?) 11% Weyerman Pilsner – 1 kg 10% Płatki owsiane – 1 kg 5% Caraaroma – 0,4 kg 3% Carafa I – 0,3 kg 2% Brewferm chocolate 0,15 kg Drożdże Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale Chmiele 30 g Marynka – 60 min 10 g Marynka – 10 min Zacieranie 64 °C – 45 min 72 °C – 20 min Fermentacja w 16 °C #3 Co mógłbym zrobić z resztą po wysładzaniu? Skoro będzie kiełbasa w płynie, to może kompot z suszu? Dodać do gotowania trochę suszonych śliwek, jabłek i przyprawowych chmieli? Zapewne też inne drożdże. T-58 nadadzą się? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gaspode 4 Posted January 10, 2018 (edited) Przypominam się. Edited January 10, 2018 by Gaspode Quote Share this post Link to post Share on other sites