Jump to content
pacho

Pierwszy pils - prośba o weryfikację

Recommended Posts

Cześć planuje uwarzyć pilsa w najbliższym czasie. I taką recepturę wydumałem. rzućcie okiem czy ma ręce i nogi :-) 

 

 

 

 

pilzner by Pacho.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Masz rację - wydumałeś. Musisz mieś alkaliczną wodę skoro tyle zakwaszającego dajesz, wyrzuć również ten monachijski. Zamiast 30 karmelu sypnij carapilsa. 90 minut gotowania wystarczająco przyciemni brzeczkę. No i to chmielenie, przecież pils to proste piwo. W naszej opinii,  pils jest egzaminem dla piwowara, nie ma za czy schować błędów. Ale co my tam wiemy,  my tylko warzymy bezstylowce:polew:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwaga słodowa przyjęta, co do wydumania jak uprzedzałem . Co doradzisz z chmielem zrobić? Proste rzeczy nigdy nie są łatwe

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

My byśmy zrobili jak poniżej. Nie znamy możliwości twojego browaru, nasze sugestie odnoszą się naszego sprzętu. U nas taką warkę zrobilibyśmy na 5kg słodu.

 

image.png.3a960283e9e4b6336bca25078bdb6449.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za pomoc!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat, trzecia warka, również pierwszy pils (lager?). Receptura od znajomego

Cytuj

Słód pilzneński - 3,29kg
Słód Carapils - 0,18kg
Słód monachijski 0,18kg
Chmiel Marynka 8,2%aa, granulat - 24g
Chmiel Lubelski 4,2% aa, granulat - 20g

Dwie pierwsze, górniaki, na goryczkę chmieliłem Marynką, teraz mam jeszcze Iungę. Nadaje się do takiego zasypu? Jaka będzie różnica?

 

edit:

Ktoś pomoże? Zaraz kończę zacieranie 

 

Edited by ogur_ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więcej danych to nie łaska? Domyśleć się mamy co poeta miał na myśli?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, w pośpiechu nie zwróciłem uwagi, że nie zaznaczyłem całości

Cytuj

 

Dziesiątka pils
Fermentacja: Dolna
Zawartość ekstraktu: 10Blg
Brzeczka nastawna: 23l
IBU - 23,7

Zacieranie:
13l wody zacieranie, 17l wysładzanie
52°C - 10 min.
62°C - 40 min.
72°C - 20 min. 
78°C - filtrowanie, wysładzanie

Chmielenie 60min:
60 min. - 12g Marynka
30 min. - 12g Marynka
0 min. - 20g Lubelski, schładzać.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie,

Szukam odpowiedzi na pytanie w jaki sposób właściwie zacierać pilsa ?

Pojawiają się równe konfiguracje - na słodko i na wytrawnie, z przerwą białkową i bez przerwy białkowej. Jakie macie doświadczenia, która konfiguracja odda charakter piwa ? 

Wstępny plan jest taki

52 st. C - 10min

62 st. C - 45min

72 st. C - 30min 

 

Pozostałe składowe:

Słód pilzneński - 6kg

Słód zakwaszający - 200g

Słód carapils - 500g 

Chmielenie:

30g - marynka - 60min

15g - marynka - 30 min 

30g - lubelski - 0min 

Gotowanie:

90minut 

Drożdze

W-34/70

 

Blg początkowe 13,2

Ilość gotowego piwa 25l 

IBU - ok 45 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.