buber Posted January 6, 2018 Share Posted January 6, 2018 Cześć, planuję zrobić kadź warzelną z fermentora lub plastikowej beczki. Jesteście mi w stanie podpowiedzieć, skąd wytrzasnąć grzałkę do tego ustrojstwa. Gotował będę w niej góra 20 kilka litrów brzeczki, jaka powinna być moc? Może ktoś konstruował podobną kadź? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 6, 2018 Share Posted January 6, 2018 Grzałka od boilera, czajnika. Ale uważam takie grzanie to za zły pomysł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gigo Posted January 6, 2018 Share Posted January 6, 2018 na tym filmiku kolega robi coś takiego z beczki i grzałek od czjników elektrycznych https://www.youtube.com/watch?v=xivZ71r-sNQ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 6, 2018 Author Share Posted January 6, 2018 13 minut temu, anteks napisał: Grzałka od boilera, czajnika. Ale uważam takie grzanie to za zły pomysł Dlaczego zły pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted January 7, 2018 Share Posted January 7, 2018 Dnia 6.01.2018 o 09:32, buber napisał: Cześć, planuję zrobić kadź warzelną z fermentora lub plastikowej beczki. Jesteście mi w stanie podpowiedzieć, skąd wytrzasnąć grzałkę do tego ustrojstwa. Gotował będę w niej góra 20 kilka litrów brzeczki, jaka powinna być moc? Może ktoś konstruował podobną kadź? Witam. Jak warzenie to proponuję pójść raczej w stronę grzałek z kwasówy. Sprzedają takie do zastosowania w destylatorach. Np taka: Grzałka 2x2kW Masz bardzo szeroki zakres mocy do wyboru. Ja zakupiłem grzałkę 2 x 2000 W, uważam że to w sam raz na te 20 kilka litrów brzeczki. Ponadto możesz zrobić przełącznik - jak rozgrzewasz brzeczkę to obiema grzałkami, jak już zacznie wrzeć to zostawiasz włączoną tylko jedną. Uwierz mi, przy tych 2000W wrze dość intensywnie. Mam w warzelnej właśnie tą grzałkę 2x2kW z przełącznikiem. Wiem co Ci chodzi po głowie, sam coś takiego zrobiłem - taką samą grzałkę jaką mam w warzelnej zamontowałem w fermentorze. Używam tego co prawda nie do warzenia, ale przygotowuje w tym wodę do wysładzania. Zrobiłem otwór w boku fermentora jakieś 10 cm nad dnem. Grzałka włożona przez otwór i od wewnątrz przykręcona mufą, od zewnątrz natomiast uszczelniona pierścieniem z maty silikonowej. Świetnie się to sprawuje. Na dniach mogę wrzucić parę fotek jak to u mnie wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 7, 2018 Author Share Posted January 7, 2018 1 godzinę temu, Piwosz86 napisał: Witam. Jak warzenie to proponuję pójść raczej w stronę grzałek z kwasówy. Sprzedają takie do zastosowania w destylatorach. Np taka: Grzałka 2x2kW Masz bardzo szeroki zakres mocy do wyboru. Ja zakupiłem grzałkę 2 x 2000 W, uważam że to w sam raz na te 20 kilka litrów brzeczki. Ponadto możesz zrobić przełącznik - jak rozgrzewasz brzeczkę to obiema grzałkami, jak już zacznie wrzeć to zostawiasz włączoną tylko jedną. Uwierz mi, przy tych 2000W wrze dość intensywnie. Mam w warzelnej właśnie tą grzałkę 2x2kW z przełącznikiem. Wiem co Ci chodzi po głowie, sam coś takiego zrobiłem - taką samą grzałkę jaką mam w warzelnej zamontowałem w fermentorze. Używam tego co prawda nie do warzenia, ale przygotowuje w tym wodę do wysładzania. Zrobiłem otwór w boku fermentora jakieś 10 cm nad dnem. Grzałka włożona przez otwór i od wewnątrz przykręcona mufą, od zewnątrz natomiast uszczelniona pierścieniem z maty silikonowej. Świetnie się to sprawuje. Na dniach mogę wrzucić parę fotek jak to u mnie wygląda Dobry patent. Jak zrobić przełącznik mocy, czym wierciłeś w fermentorze dziurę? Fotki chętnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted January 11, 2018 Share Posted January 11, 2018 Dnia 7.01.2018 o 22:10, buber napisał: Dobry patent. Jak zrobić przełącznik mocy, czym wierciłeś w fermentorze dziurę? Fotki chętnie To nie przełącznik mocy Po prostu masz tam dwie niezależne grzałki 2 kW. Wystarczy dla każdej założyć przełącznik w obudowie, następnie możesz mieć włączoną jedną, albo obie. Dziurę w fermentorze wierciłem wiertłem stożkowym, takim najtańszym z allegro. Do wiercenia w plastiku jest wystarczający, do blachy niestety jest to mega tandeta. Poniżej trochę fotek jak to u mnie wygląda: Otwór wywiercony wiertłem stożkowym: Krążek silikonowy. Z niego wyciąłem środek aby zrobić pierścień uszczelniający: W środku fermentora grzałka przykręcona mufą z kwasówki: Próba szczelności z wodą. Nic nie ciekło, było całkowicie szczelne. Jak widzisz na zdjęciu są dwie osobne grzałki 2 kW: Jeżeli ktoś chce takie coś używać wyłącznie do podgrzewania wody do wysładzania, zamiast grzałki z kwasówki może użyć tańszej, najzwyklejszej. Ma wtedy urządzenie do podgrzewania wody do wysładzania mega tanim kosztem buber 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.