Konik 0 Posted January 6, 2018 Witam! mam pytanie czy ta receptura nadaje się na piwo w stylu witbier dodam że jest to moja pierwsza receptura więc proszę o korekte błędów lub sugestie co mógł bym zmienić oczekiwane 21l piwa o 12 blg słody; słód pilzneńrski 1,5 kg słód pszeniczny 1,5kg pszenica prażona 0,30kg słód CaraHell 0,1 płatki pszenne 0,6 kg płatki owsiane 0,3 kg płatki jęczmienne 0,2 kg zacieranie; 53°C zasyp 65°C 40 minut 71°C 30 minut 78°C filtracja i wysładzanie do 12 blg chmiele; citra 50g chmielenie 70 minut 10g poczotek 12g po 35 minutach 10g na ostatnie 15minut + kolendra i curacao dodatki kolendra 8 g curacao 30g drożdże FM 20 fermentacja 7 dni burzliwa i 14 dni cicha proszę o wypowiedź i sugestie dotyczące przepisu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted January 6, 2018 3 minuty temu, Konik napisał: pszenica prażona 0,30kg a to ma być szwarc witbier? 1 Samson_Miodek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konik 0 Posted January 6, 2018 (edited) Cytuj a to ma być szwarc witbier? nie ma być to zwykły Witbier Edited January 6, 2018 by Konik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted January 6, 2018 9 minut temu, Konik napisał: ma być to zwykły Witbier to po co ten dodatek, który spowoduje, że piwo będzie ciemne? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konik 0 Posted January 6, 2018 (edited) Cytuj to po co ten dodatek, który spowoduje, że piwo będzie ciemne? ponieważ widziałem go w wielu recepturach innych piwowarów, i w opisie nas stroni jest napisane że Torrified Wheat - Dodawana dla zwiekszenia treściwości piwa oraz uzyskania trwałości piany i myślałem ze nie zmieni on barwy piwa Edited January 6, 2018 by Konik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 119 Posted January 6, 2018 8 godzin temu, Konik napisał: Torrified Wheat Ja to rozumiem jako śrutowana pszenica, a nie prażona A prażona w takiej ilości zrobi Ci ciemne piwo. Wywal ją i będzie dobrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted January 6, 2018 8 godzin temu, Konik napisał: ponieważ widziałem go w wielu recepturach innych piwowarów, i w opisie nas stroni jest napisane że Torrified Wheat - Dodawana dla zwiekszenia treściwości piwa oraz uzyskania trwałości piany i myślałem ze nie zmieni on barwy piwa 1 minutę temu, Pindin napisał: Ja to rozumiem jako śrutowana pszenica, a nie prażona A prażona w takiej ilości zrobi Ci ciemne piwo. Wywal ją i będzie dobrze. Ano właśnie, teraz się sprawa wyjaśniła Ktoś gdzieś (nawet wiadomo już kto i gdzie) nazwał taką pszenicę "prażoną" i wprowadził zamęt w głowach innych A Witek jak najbardziej w zasypie powinien mieć dość dużo pszenicy niesłodowanej Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 547 1 Items Posted January 6, 2018 Chmielenie przekombinowane, ferementacja za krótka, przerwa białkowa zbędna, carahell do wywalenia. Reszta może być, choć puryści przyczepili by się do zasypu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LZALESKI 0 1 Items Posted January 7, 2018 Osobiście to bym zmniejszył ilość curacao do 20g i dodał zamiast tego skórki słodkiej pomarańczy 10-20g ale to jest kwestia tego jakie kto piwo lubi. Piszesz, że zamierzasz użyć 50g chmielu, ale w gotowaniu używasz 32 g, co się dzieje z pozostałymi 18g? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konik 0 Posted January 7, 2018 (edited) to jakie chmielenie byś proponował ,czas fermentacji i jakie przerwy zastosować ? Cytuj Chmielenie przekombinowane, ferementacja za krótka, przerwa białkowa zbędna, carahell do wywalenia. Reszta może być, choć puryści przyczepili by się do zasypu. Edited January 7, 2018 by Konik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konik 0 Posted January 7, 2018 (edited) Cytuj Ano właśnie, teraz się sprawa wyjaśniła Ktoś gdzieś (nawet wiadomo już kto i gdzie) nazwał taką pszenicę "prażoną" i wprowadził zamęt w głowach innych A Witek jak najbardziej w zasypie powinien mieć dość dużo pszenicy niesłodowanej to wywalam pszenica prażona i CaraHell , proponujesz jeszcze jakieś zmiany w zasypie ? co sądzisz o chmieleniu oczywiscie planuje użyć 32g citry i fermentacji i o zacieraniu ? Edited January 7, 2018 by Konik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted January 8, 2018 20 godzin temu, Konik napisał: o chmieleniu oczywiscie planuje użyć 32g citry Wg mnie jeśli "oczywiście" użyjesz Citry to oczywiście może wyjść z tego całkiem fajne piwo, ale również oczywiście ono nie będzie Witbierem Jeśli tego jeszcze nie czytałeś to wkleję opis, a jeśli czytałeś to będzie tylko tak dla przypomnienia https://www.wiki.piwo.org/Witbier 1 INTseed reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 547 1 Items Posted January 9, 2018 Dnia 1/7/2018 o 23:32, Konik napisał: to jakie chmielenie byś proponował ,czas fermentacji i jakie przerwy zastosować ? Przerwy mogą być jakie są tylko pierwszą wywalić. Chyba, że jesteś bardzo uparty, ale ja nie widzę sensu. Fermentacja burzliwa 3-4 tygodnie bez cichej. Chmielenie tylko na 60min do zakładanego poziomu IBU. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted January 9, 2018 Jezeli jest to twoj pierwszy witbier , ale jak wnosze jedno z pierwszych piw , to wejdzie na jutube wpisz sobie Czesław Dziełak przesłuchaj półtora godzinnego nagrania z wykładu i wyciągnij wnioski(zasyp). Fermentacja burzliwa trwa tyle ile drożdże chcą, wiec daj im spokój i przez pierwsze 12-14 dni nie tykaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted January 9, 2018 33 minuty temu, Markos227 napisał: Jezeli jest to twoj pierwszy witbier , ale jak wnosze jedno z pierwszych piw , to wejdzie na jutube wpisz sobie Czesław Dziełak przesłuchaj półtora godzinnego nagrania z wykładu i wyciągnij wnioski(zasyp). A tak z ciekawości, w skrócie, to jaki zasyp Czesław poleca? Ja jestem zwolennikiem prostoty - 50% pilzneńskiego, 50% pszenicy niesłodowanej (ja używam razowej mąki pszenicznej). 36 minut temu, Markos227 napisał: Fermentacja burzliwa trwa tyle ile drożdże chcą, wiec daj im spokój i przez pierwsze 12-14 dni nie tykaj. A Guru Polskiego Piwowarstwa mówi, że burzliwa trwa 7 dni, ostatnio nawet to potwierdził (z zastrzeżeniem, że dotyczy słabszych piw) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted January 9, 2018 poleca prostotę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Samson_Miodek 2 Posted January 9, 2018 Witam! mam pytanie czy ta receptura nadaje się na piwo w stylu witbier dodam że jest to moja pierwsza receptura więc proszę o korekte błędów lub sugestie co mógł bym zmienić oczekiwane 21l piwa o 12 blg słody; słód pilzneńrski 1,5 kg słód pszeniczny 1,5kg pszenica prażona 0,30kg słód CaraHell 0,1 płatki pszenne 0,6 kg płatki owsiane 0,3 kg płatki jęczmienne 0,2 kg zacieranie; 53°C zasyp 65°C 40 minut 71°C 30 minut 78°C filtracja i wysładzanie do 12 blg chmiele; citra 50g chmielenie 70 minut 10g poczotek 12g po 35 minutach 10g na ostatnie 15minut + kolendra i curacao dodatki kolendra 8 g curacao 30g drożdże FM 20 fermentacja 7 dni burzliwa i 14 dni cicha proszę o wypowiedź i sugestie dotyczące przepisu Zasyp jest przekombinowany... Tak jak ktoś wyżej napisał słód + nieslodowana pszenica i jest ok. Płatki owsiane możesz zostawić, jęczmienne nie wiem czemu miałyby służyć? Jeśli jest to Twój pierwszy witbier, to tym bardziej radzę Ci postawić na jak najprostsza recepturę, bo przy takich kombinacjach jakiego rezultatu byś nie osiągnął - i tak nie będziesz miał pojęcia z czego on wynika. Wysłane z mojego Moto Z2 Play przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konik 0 Posted January 10, 2018 (edited) Cytuj Ja jestem zwolennikiem prostoty - 50% pilzneńskiego, 50% pszenicy niesłodowanej (ja używam razowej mąki pszenicznej). Cytuj Zasyp jest przekombinowany... Tak jak ktoś wyżej napisał słód + nieslodowana pszenica i jest ok. Płatki owsiane możesz zostawić, jęczmienne nie wiem czemu miałyby służyć? Jeśli jest to Twój pierwszy witbier, to tym bardziej radzę Ci postawić na jak najprostsza recepturę, bo przy takich kombinacjach jakiego rezultatu byś nie osiągnął - i tak nie będziesz miał pojęcia z czego on wynika. czyli jak bym zrobił zasyp 1,5kg pilznenski 1,5 płatki pszenne i 0,5 kg płatki owsiane to było by dobrze ? a zacieranie od 65°C-40 min i 71°C -30 min i wysładzanie przy 74°C to takie bym mógł zastosować? Edited January 10, 2018 by Konik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konik 0 Posted January 10, 2018 Cytuj Chmielenie tylko na 60min do zakładanego poziomu IBU. A jak mam obliczyć IBU ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 11, 2018 8 godzin temu, Konik napisał: A jak mam obliczyć IBU ? Na przyklad tu : https://brewness.com/en Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kujawianin 8 Posted January 11, 2018 (edited) Dnia 2018-01-06 o 01:00, Konik napisał: słód pilzneńrski 1,5 kg słód pszeniczny 1,5kg pszenica prażona 0,30kg słód CaraHell 0,1 płatki pszenne 0,6 kg płatki owsiane 0,3 kg płatki jęczmienne 0,2 kg lepiej by było: pilzneński 2 kg heidelberski/diastatyczny 0,5kg pszenica/płatki pszenne 2 kg płatki owsiane 0,5 kg Dnia 2018-01-09 o 23:17, Samson_Miodek napisał: chmiele; citra 50g chmielenie 70 minut 10g poczotek 12g po 35 minutach 10g na ostatnie 15minut + kolendra i curacao jak ma być w stylu to lepiej jakąś czeską, polską lub niemiecką starą odmianę. Najlepiej całość na 60min. Pamiętaj by kolendra była indyjska, a nie taka z kamisa czy prymata, warto rozgnieść młotkiem przez szmatkę lub zmielić w młynku. Dnia 2018-01-09 o 23:17, Samson_Miodek napisał: fermentacja 7 dni burzliwa i 14 dni cicha Fermentacja będzie tyle trwała ile drożdże będą chciały by trwała. Zakładanie że będzie to 7 dni to krótka droga do granatów. Może trwać 3 a może i 15. Wszystko zależy od kondycji drożdży i warunków fermentacji jakie im zapewnisz. Warto zrobić starter 1 - 1,5L. Fermentacje zaczynaj od dolnej granicy temperatury dla danego szczepu i powoli podnoś (o ile sama się nie będzie podnosić) temperaturę. Gdy fermentacja wyraźnie zacznie zwalniać warto podnieść do górnej granicy temp. i co jakiś czas pobujać fermentorem tak by mieć pewność że drożdże dojadły wszystko. Poczytaj też bardzo merytoryczne opracowanie na temat tego stylu od Dori - http://blog.homebrewing.pl/tag/witbier/ Edited January 11, 2018 by Kujawianin Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamilg20 39 Posted January 15, 2018 Dnia 11.01.2018 o 07:50, Kujawianin napisał: lepiej by było: pilzneński 2 kg heidelberski/diastatyczny 0,5kg pszenica/płatki pszenne 2 kg płatki owsiane 0,5 kg Robiłem już dwa Witki z ponad 60 procentowym udziałem surowców niesłodowanych bez diastatycznego i nie zauważyłem problemów ze skrobią. A blg zeszło mi dość głęboko mimo zacierania na półsłodko w porównaniu do moich innych piw, co sugerowałoby, że skrobii nie było lub było jej marginalnie mało. A nawiasem mówiąc... Czytając receptury mistrzów na wiki można dostrzec, że w niektórych piwowarzy specjalnie dodawali skrobię podczas chmielenia. Witki to lubią Quote Share this post Link to post Share on other sites
Samson_Miodek 2 Posted January 26, 2018 Dnia 11.01.2018 o 07:50, Kujawianin napisał: warto rozgnieść młotkiem przez szmatkę lub zmielić w młynku. albo po prostu w moździerzu kuchennym Dnia 11.01.2018 o 07:50, Kujawianin napisał: Fermentacja będzie tyle trwała ile drożdże będą chciały by trwała. Zakładanie że będzie to 7 dni to krótka droga do granatów. Może trwać 3 a może i 15. Wszystko zależy od kondycji drożdży i warunków fermentacji jakie im zapewnisz. Warto zrobić starter 1 - 1,5L. Fermentacje zaczynaj od dolnej granicy temperatury dla danego szczepu i powoli podnoś (o ile sama się nie będzie podnosić) temperaturę. Gdy fermentacja wyraźnie zacznie zwalniać warto podnieść do górnej granicy temp. i co jakiś czas pobujać fermentorem tak by mieć pewność że drożdże dojadły wszystko Dokładnie. Z doświadczenia wiem, że nie istnieje coś takiego jak legendarny już schemat 7+7. Drożdże nigdy jeszcze nie pozwoliły mi zrobić piwa, które fermentowałbym w takim schemacie Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted January 26, 2018 Sprawdź fm53 Tam możesz mieć i mniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites