Jump to content
Konik

pierwszy witbier

Recommended Posts

Witam! 

mam pytanie czy ta receptura nadaje się na piwo w stylu witbier dodam że jest to moja pierwsza receptura więc proszę o korekte błędów lub sugestie co mógł bym zmienić 

 

 

oczekiwane 21l piwa o 12 blg

słody;

 

słód pilzneńrski 1,5 kg   

słód pszeniczny 1,5kg

pszenica prażona 0,30kg

słód CaraHell 0,1

płatki pszenne 0,6 kg

płatki owsiane 0,3 kg

płatki jęczmienne 0,2 kg

 

zacieranie;

53°C zasyp

65°C 40 minut

71°C 30 minut

78°C filtracja i wysładzanie do 12 blg

 

chmiele;

citra 50g

 

chmielenie  70 minut

10g poczotek

12g po 35 minutach

10g na ostatnie 15minut + kolendra i curacao

 

 

dodatki

kolendra 8 g

curacao 30g

 

drożdże 

FM 20 

 

fermentacja 7 dni burzliwa i 14 dni cicha 

 

 

proszę o wypowiedź i sugestie dotyczące przepisu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

a to ma być szwarc witbier?

nie ma być to zwykły Witbier

 

Edited by Konik

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Konik napisał:

ma być to zwykły Witbier

to po co ten dodatek, który spowoduje, że piwo będzie ciemne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

to po co ten dodatek, który spowoduje, że piwo będzie ciemne?

 ponieważ widziałem go w wielu recepturach innych piwowarów, i w opisie nas stroni jest napisane że Torrified Wheat - Dodawana dla zwiekszenia treściwości piwa oraz uzyskania trwałości piany   i myślałem ze nie zmieni on barwy piwa 

Edited by Konik

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Konik napisał:

Torrified Wheat

Ja to rozumiem jako śrutowana pszenica, a nie prażona :) A prażona w takiej ilości zrobi Ci ciemne piwo. Wywal ją i będzie dobrze. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Konik napisał:

ponieważ widziałem go w wielu recepturach innych piwowarów, i w opisie nas stroni jest napisane że Torrified Wheat - Dodawana dla zwiekszenia treściwości piwa oraz uzyskania trwałości piany   i myślałem ze nie zmieni on barwy piwa 

 

1 minutę temu, Pindin napisał:

Ja to rozumiem jako śrutowana pszenica, a nie prażona :) A prażona w takiej ilości zrobi Ci ciemne piwo. Wywal ją i będzie dobrze. 

Ano właśnie, teraz się sprawa wyjaśniła :)

Ktoś  gdzieś (nawet wiadomo już kto i gdzie) nazwał taką pszenicę "prażoną" :facepalm: i wprowadził zamęt w głowach innych :(

A Witek jak najbardziej w zasypie powinien mieć dość dużo pszenicy niesłodowanej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie przekombinowane, ferementacja za krótka, przerwa białkowa zbędna, carahell do wywalenia. Reszta może być, choć puryści przyczepili by się do zasypu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście to bym zmniejszył ilość curacao do 20g i dodał zamiast tego skórki słodkiej pomarańczy 10-20g ale to jest kwestia tego jakie kto piwo lubi. Piszesz, że zamierzasz użyć 50g chmielu, ale w gotowaniu używasz 32 g, co się dzieje z pozostałymi 18g?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jakie chmielenie byś proponował ,czas fermentacji i jakie przerwy zastosować ?

 

Cytuj

Chmielenie przekombinowane, ferementacja za krótka, przerwa białkowa zbędna, carahell do wywalenia. Reszta może być, choć puryści przyczepili by się do zasypu. 

Edited by Konik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

Ano właśnie, teraz się sprawa wyjaśniła :)

Ktoś  gdzieś (nawet wiadomo już kto i gdzie) nazwał taką pszenicę "prażoną" :facepalm: i wprowadził zamęt w głowach innych :(

A Witek jak najbardziej w zasypie powinien mieć dość dużo pszenicy niesłodowanej :)

to wywalam pszenica prażona i CaraHell , proponujesz jeszcze jakieś zmiany w zasypie ? co sądzisz o chmieleniu oczywiscie planuje użyć 32g citry i fermentacji i o zacieraniu ? :D

Edited by Konik

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Konik napisał:

o chmieleniu oczywiscie planuje użyć 32g citry

Wg mnie jeśli "oczywiście" użyjesz Citry to oczywiście może wyjść z tego całkiem fajne piwo, ale również oczywiście ono nie będzie Witbierem :(

Jeśli tego jeszcze nie czytałeś to wkleję opis, a jeśli czytałeś to będzie tylko tak dla przypomnienia ;)

https://www.wiki.piwo.org/Witbier

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 1/7/2018 o 23:32, Konik napisał:

to jakie chmielenie byś proponował ,czas fermentacji i jakie przerwy zastosować ?

 

Przerwy mogą być jakie są tylko pierwszą wywalić. Chyba, że jesteś bardzo uparty, ale ja nie widzę sensu. Fermentacja burzliwa 3-4 tygodnie bez cichej. Chmielenie tylko na 60min do zakładanego poziomu IBU. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jezeli jest to twoj pierwszy witbier , ale jak wnosze jedno z pierwszych piw , to wejdzie na jutube wpisz sobie Czesław Dziełak przesłuchaj półtora godzinnego nagrania z wykładu i wyciągnij wnioski(zasyp).  Fermentacja burzliwa trwa tyle ile drożdże chcą, wiec daj im spokój i przez pierwsze 12-14 dni nie tykaj.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Markos227 napisał:

Jezeli jest to twoj pierwszy witbier , ale jak wnosze jedno z pierwszych piw , to wejdzie na jutube wpisz sobie Czesław Dziełak przesłuchaj półtora godzinnego nagrania z wykładu i wyciągnij wnioski(zasyp). 

A tak z ciekawości, w skrócie,  to jaki zasyp Czesław poleca?

Ja jestem zwolennikiem prostoty - 50% pilzneńskiego, 50% pszenicy niesłodowanej (ja używam razowej mąki pszenicznej). 

36 minut temu, Markos227 napisał:

Fermentacja burzliwa trwa tyle ile drożdże chcą, wiec daj im spokój i przez pierwsze 12-14 dni nie tykaj.

A Guru Polskiego Piwowarstwa mówi, że burzliwa trwa 7 dni, ostatnio nawet to potwierdził (z zastrzeżeniem, że dotyczy słabszych piw) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam! 
mam pytanie czy ta receptura nadaje się na piwo w stylu witbier dodam że jest to moja pierwsza receptura więc proszę o korekte błędów lub sugestie co mógł bym zmienić 
 
 
oczekiwane 21l piwa o 12 blg
słody;
 
słód pilzneńrski 1,5 kg   
słód pszeniczny 1,5kg
pszenica prażona 0,30kg
słód CaraHell 0,1
płatki pszenne 0,6 kg
płatki owsiane 0,3 kg
płatki jęczmienne 0,2 kg
 
zacieranie;
53°C zasyp
65°C 40 minut
71°C 30 minut
78°C filtracja i wysładzanie do 12 blg
 
chmiele;
citra 50g
 
chmielenie  70 minut
10g poczotek
12g po 35 minutach
10g na ostatnie 15minut + kolendra i curacao
 
 
dodatki
kolendra 8 g
curacao 30g
 
drożdże 
FM 20 
 
fermentacja 7 dni burzliwa i 14 dni cicha 
 
 
proszę o wypowiedź i sugestie dotyczące przepisu
Zasyp jest przekombinowany... Tak jak ktoś wyżej napisał słód + nieslodowana pszenica i jest ok. Płatki owsiane możesz zostawić, jęczmienne nie wiem czemu miałyby służyć? Jeśli jest to Twój pierwszy witbier, to tym bardziej radzę Ci postawić na jak najprostsza recepturę, bo przy takich kombinacjach jakiego rezultatu byś nie osiągnął - i tak nie będziesz miał pojęcia z czego on wynika.



Wysłane z mojego Moto Z2 Play przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

Ja jestem zwolennikiem prostoty - 50% pilzneńskiego, 50% pszenicy niesłodowanej (ja używam razowej mąki pszenicznej). 

Cytuj

Zasyp jest przekombinowany... Tak jak ktoś wyżej napisał słód + nieslodowana pszenica i jest ok. Płatki owsiane możesz zostawić, jęczmienne nie wiem czemu miałyby służyć? Jeśli jest to Twój pierwszy witbier, to tym bardziej radzę Ci postawić na jak najprostsza recepturę, bo przy takich kombinacjach jakiego rezultatu byś nie osiągnął - i tak nie będziesz miał pojęcia z czego on wynika. emoji6.png

czyli jak bym zrobił zasyp 1,5kg pilznenski 1,5 płatki pszenne i 0,5 kg płatki owsiane to było by dobrze ?

a zacieranie od 65°C-40 min i 71°C -30 min i wysładzanie przy 74°C to takie bym mógł zastosować?:)

 

Edited by Konik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

Chmielenie tylko na 60min do zakładanego poziomu IBU. 

A jak mam obliczyć IBU ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia ‎2018‎-‎01‎-‎06 o 01:00, Konik napisał:

słód pilzneńrski 1,5 kg   

słód pszeniczny 1,5kg

pszenica prażona 0,30kg

słód CaraHell 0,1

płatki pszenne 0,6 kg

płatki owsiane 0,3 kg

płatki jęczmienne 0,2 kg

lepiej by było:

pilzneński 2 kg

heidelberski/diastatyczny 0,5kg

pszenica/płatki pszenne 2 kg

płatki owsiane 0,5 kg

 

Dnia ‎2018‎-‎01‎-‎09 o 23:17, Samson_Miodek napisał:

chmiele;
citra 50g
 
chmielenie  70 minut
10g poczotek
12g po 35 minutach
10g na ostatnie 15minut + kolendra i curacao

jak ma być w stylu to lepiej jakąś czeską, polską lub niemiecką starą odmianę. Najlepiej całość na 60min. Pamiętaj by kolendra była indyjska, a nie taka z kamisa czy prymata, warto rozgnieść młotkiem przez szmatkę lub zmielić w młynku.

 

Dnia ‎2018‎-‎01‎-‎09 o 23:17, Samson_Miodek napisał:

fermentacja 7 dni burzliwa i 14 dni cicha 

Fermentacja będzie tyle trwała ile drożdże będą chciały by trwała. Zakładanie że będzie to 7 dni to krótka droga do granatów. Może trwać 3 a może i 15. Wszystko zależy od kondycji drożdży i warunków fermentacji jakie im zapewnisz. Warto zrobić starter 1 - 1,5L. Fermentacje zaczynaj od dolnej granicy temperatury dla danego szczepu i powoli podnoś (o ile sama się nie będzie podnosić) temperaturę. Gdy fermentacja wyraźnie zacznie zwalniać warto podnieść do górnej granicy temp. i co jakiś czas pobujać fermentorem tak by mieć pewność że drożdże dojadły wszystko.

 

Poczytaj też bardzo merytoryczne opracowanie na temat tego stylu od Dori - http://blog.homebrewing.pl/tag/witbier/

Edited by Kujawianin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 11.01.2018 o 07:50, Kujawianin napisał:

lepiej by było:

pilzneński 2 kg

heidelberski/diastatyczny 0,5kg

pszenica/płatki pszenne 2 kg

płatki owsiane 0,5 kg

Robiłem już dwa Witki z ponad 60 procentowym udziałem surowców niesłodowanych bez diastatycznego i nie zauważyłem problemów ze skrobią. A blg zeszło mi dość głęboko mimo zacierania na półsłodko w porównaniu do moich innych piw, co sugerowałoby, że skrobii nie było lub było jej marginalnie mało. A nawiasem mówiąc... Czytając receptury mistrzów na wiki można dostrzec, że w niektórych piwowarzy specjalnie dodawali skrobię podczas chmielenia. Witki to lubią ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 11.01.2018 o 07:50, Kujawianin napisał:

warto rozgnieść młotkiem przez szmatkę lub zmielić w młynku.

albo po prostu w moździerzu kuchennym :)

 

Dnia 11.01.2018 o 07:50, Kujawianin napisał:

Fermentacja będzie tyle trwała ile drożdże będą chciały by trwała. Zakładanie że będzie to 7 dni to krótka droga do granatów. Może trwać 3 a może i 15. Wszystko zależy od kondycji drożdży i warunków fermentacji jakie im zapewnisz. Warto zrobić starter 1 - 1,5L. Fermentacje zaczynaj od dolnej granicy temperatury dla danego szczepu i powoli podnoś (o ile sama się nie będzie podnosić) temperaturę. Gdy fermentacja wyraźnie zacznie zwalniać warto podnieść do górnej granicy temp. i co jakiś czas pobujać fermentorem tak by mieć pewność że drożdże dojadły wszystko

Dokładnie. Z doświadczenia wiem, że nie istnieje coś takiego jak legendarny już schemat 7+7. Drożdże nigdy jeszcze nie pozwoliły mi zrobić piwa, które fermentowałbym w takim  schemacie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.