Jump to content

Recommended Posts

04.01.2018 More-love

 

Warka 001 Barley Wine podejście pierwsze.

Celuje w 27brix lub więcej, ale zobaczymy czy dam radę.

 

SKŁAD:

 

1. Słód marris otter - 8kg

2. Pszenica - 0.5kg

3. Zakwaszający 0.125kg

4. Chmiel marynka 8.7 - 80g

5. Płatki dębowe mocno opiekane - 50g macerowane w zielonym tullamore około miesiąca.

6. Mech na około 5g na 10min

5. Gęstwa FM53 - ok. 250ml

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 21l 

 

60min - 64C

 

10min - 74C mash out 

 

 

WYSŁADZANIE:

6+6+6l ( do 4brix)

 

 

GOTOWANIE 60':

 

60min marynka 80g

 

Filtracja początkowe brix: 25

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Litry: 19

Gęstość: 27brix

IBU : 110

 

Odczyt z refraktometru po gotowaniu: 27

Odczyt po 2 dniach: 22

Odczyt po 10 dniach: 17

Odczyt po fermentacji: 16

Ile alkoholu: 10

 

 

FERMENTACJA: 

 

Fermentacja burzliwa:

 

Około 3-4 dni 23-24C

14 dni w temperaturze 30-32C

 

Fermentacja cicha:

6dni z 50g płatków dębowych

 

Butelkowanie: 04/01/2018

Ilość butelek: 36

Cukier: 2g na butelkę

 

Parametry gotowego piwa - 27brix na 17brix 110IBU Alko - 10%

 

Pierwsza butelka - bardzo słodkie, goryczki prawie wcale, nie ułożony smak. Zapach suszonej, paczkowanej moreli.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

04.01.2018 RIS Rysiek

 

Warka 001 RIS podejście pierwsze.

 

SKŁAD:

 

Słód pale ale 4,8 kg

Słód monachijski 0,8 kg

Słód bursztynowy 0,8 kg

Słód czekoladowy jasny 0,2 kg

Słód chocolate 0,4 kg

Pszenica prażona 0,2 kg 

 

Chmiel Bramling Cross, granulat, 50 g

Chmiel Tomahawk, granulat, 50 g

Chmiel Epic, granulat, 50 g

Płatki (chipsy) dębowe amerykańskie mocno przypalone 50 g

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 20l 

 

60min - 68C

 

10min - 74C mash out 

 

 

WYSŁADZANIE:

Ciągłe ( do 4brix)

 

 

GOTOWANIE 90':

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Litry: 18

Gęstość: 23brix

IBU : 80

 

Odczyt z refraktometru po gotowaniu: 23

Odczyt po 2 dniach: -

Odczyt po 10 dniach: -

Odczyt po fermentacji: 13

Ile alkoholu: 8.6

 

 

FERMENTACJA: 

 

Fermentacja burzliwa:

 

Około 3-4 dni 16C

20 dni w temperaturze 17C

 4 dni klarowania na balkonie

Fermentacja cicha:

7dni z 50g płatków dębowych

 

Ilość butelek: 34

10.03.2018 butelkowanie 2g na butelkę

 

 Parametry gotowego piwa - 23brix na 13brix 80IBU Alko - 8.5%

 

 

Po fermentacji gorzkie, lekko czuć płatki.

Link to post
Share on other sites

Data nie ustalona jeszcze ;(

Warka 003 Witbier podejście pierwsze.

SKŁAD:
 
- słód pilzneński - 2,5 kg
- słód pszeniczny - 0,5 kg

- płatki pszenne błyskawiczne - 0,5 kg
- płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

- curacao - 20 g
- kolendra indyjska - 20 g
- chmiel aromatyczny Lubelski - 50 g
- drożdże BLANCHE - Brewferm
 
ZACIERANIE:
woda do zasypu - 14l 
 
30min - 50C
20min - 68C
10min - 74C mash out 
 
 
WYSŁADZANIE:
Ciągłe ( do 4brix)
 
 
GOTOWANIE 60':
 
60min lubelski 30g
5min lubelski 20
 
Po gotowaniu parametry piwa:
Litry: ??
Gęstość: ??
IBU : ??
 
Odczyt z refraktometru po gotowaniu: ???
Odczyt po fermentacji: ?
Ile alkoholu: ?
 
 
FERMENTACJA:
 
Butelkowanie: ?
Ilość butelek: 36
Cukier: 4g na butelkę
 
 
Pierwsza butelka -

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.