Jump to content
berkel

Problem z pierwszą AIPA - butelkować czy zostawić na cichej

Recommended Posts

Witajcie, jest to moje pierwsze piwo. Zdecydowałem się na AIPA'e. Aktualnie piwo ma 4°Blg i chyba stanęło (ekstrakt 16,5°Blg) , czy mam go butelkować z glukozą, czy się wstrzymać ?
Składniki:
*słód Pale Ale: 2,60kg
*słód karmelowy: 160g
*gips piwowarski: 3g
*mech irlandzki: 2,5g
°Chmiele: Magnum, Mosaic, Cascade, Citra (w sumie 100g)
Po kolei:
* Zacierałem pod przykryciem 50min w temp. 66-67°C
* Trzymałem 10min w temp. 75°C
* Podgrzewałem ciągle mieszając do osiągnięcia temp. 78-79°C (zostawiłem pod przykryciem na 10 min)
* Wysładzanie wodą podgrzaną do 76°C
* Zagotowałem i warzyłem 70min z dodatkami chmieli
* Gwałtownie schodziłem sterylną chłodnicą
* Przelałem do sterylnego dymiona rurką, zadałem uwodnione drożdże safale US-05, kołysałem energicznie dymionem
* Fermentowałem 9dni (+-21°C)
* Przelałem na cichą na 7dni, dodałem drożdże na kolejne 4dni (ostatnie 2 dni obniżyłem temp. do 13°C - coś ala "cold crash")
* Zlałem znad osadu do dymiona
Problem wyszedł po czasie- mój "nowy" termometr laboratoryjny TFA (nieużywany 130zł) miał wadę- przez chwilę temp. była zgodna z termometrem wzorcowym, po chwili spadała i różniła się od wzorcowanego nawet o 5°C ...
Piwo przed cichą miało 4°Blg cukru resztkowego, teraz po 11dniach cichej ma dalej 4°Blg. Bulka rzadko, ale po wstrząśnięciu jeszcze gazuje. Jest szkliste, klaruje się i ładnie pachnie. Mam go butelkować z glukozą (ile g na 1l ?), czy potrzymać jeszcze na cichej w temp. pokojowej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentowałes w dosc wysokiej temperaturze, wyjdzie estrowe i moze tez jakies nieporzadane posmaki mogą się pojawić. Myśle ze możesz butelkowac jesli się nic nie rusza, gaz i bulkanie o niczym nie świadczy, tylko BLG jest rzeczywiście miarodajne. Nie rozumiem tylko po co dodałeś drożdże znowu na cicha. Co do ilości cukru skorzystaj z kalkulatora Np brewness albo brewtarget. Powodzenia


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, blade1231 napisał:

Po co internet zaśmiecać identycznymi pytaniami
http://alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=16722

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
 

Co w tym dziwnego, ze kolega szuka wiedzy/pomocy w roznych miejscach? Czy nie wiekszym zasmiecaniem jest niemerytoryczna odpowiedz? 

 

Nie kazdy zaglada na inne fora. Poczatkujacy piwowarzy moga poczytac o tym problemie i byc moze skorzystac z odpowiedzi doswiadczonych kolegow i ogolnie tej wiedzy w przyszlosci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybaczcie kalkę, wasze forum jest bardziej aktywne i na zapytaniu tutaj zależało mi najbardziej, jednak nie mialem aktywnego konta i nie wiedziałem ile to potrwa, wiec założyłem wątek dodatkowo na innym forum. Dziękuję za wszelką pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites



Co w tym dziwnego, ze kolega szuka wiedzy/pomocy w roznych miejscach? Czy nie wiekszym zasmiecaniem jest niemerytoryczna odpowiedz? 
 
Nie kazdy zaglada na inne fora. Poczatkujacy piwowarzy moga poczytac o tym problemie i byc moze skorzystac z odpowiedzi doswiadczonych kolegow i ogolnie tej wiedzy w przyszlosci.


To akurat było już napisane 100 razy na tym i na wszystkich innych forach o piwie. Nie mówiąc już o YT tam też to było powiedziane dużo razy. Wiec nie sądzę żeby pisanie kolejny raz ,,butelkuj" cokolwiek wniosło ogólnej wiedzy na tym czy innym forum.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.