Zbyszek T 106 Posted April 1, 2010 Witam, Mam na koncie kilka warek i teraz chciałbym uważyć hefeweizen dunkel - zasmakował mi bardzo Fransischkaner I mam prośbę o pomoc: Chcę dać słody: pszeniczny jasny - 2 kg pilzneński - 1 kg monachijski - 0,5 kg Cara 43-57 EBC - 0,5 kg Czekoladowy EBC 900 - i tu pytanie - ile dodać tego słodu? Nie mam innego ciemnego i dlatego pytam. Chcę zrobić ok. 18 litrów, blg 13. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolomar 34 Posted April 1, 2010 (edited) Program Beersmith podpowiada 0,15 kg. Mieścisz się wtedy mniej-więcej w środku stylu, jeżeli chodzi o kolor (37EBC). Zakresy stylu to: 27,6-45,3 EBC Jak dasz 100g, to też się zmieścisz w stylu, ok 30 EBC Edited April 1, 2010 by kolomar Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted April 1, 2010 (edited) Moim zdaniem 150g to trochę za dużo. Ja bym dał 50g. No, może 80g... Wiem, że przez to się nie zmieści w stylu, ale z tego co pamiętam to Franziskaner nie jest bardzo ciemny. Edit: Ew. można dorzucić trochę jakiegoś ciemniejszego karmelowego... Edited April 1, 2010 by Stasiek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zbyszek T 106 Posted April 1, 2010 Problem w tym, że nie mam ciemniejszego karmelowego i tym czekoladowym chciałbym doprawić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted April 1, 2010 a jak za bardzo nie zależy ci na utrafienie "w styl" po przygotuj trochę słodu na patelni/piekarniku. Będzie dobrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
TomX 52 Posted April 2, 2010 Witaj! Też niedawno uwarzyłem Dunkelweizena. Dodałem 30g słodu czekoladowego - tak mi doradzili starsi stażem (w recepturze miałem sporo karmelowego ciemnego). To było zdecydowanie za mało aby osiągnąć pożądany przeze mnie efekt (chciałem mieć piwo sporo ciemniejsze od Paulanera ciemnego, z wyraźnie palonymi posmaczkami). Na drugi raz dałbym ~80 gram. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zbyszek T 106 Posted April 12, 2010 (edited) Witam, jakby ktoś był zainteresowany, końcowa receptura: Pszeniczny jasny 2 kg Pilzneński 1 kg Monachijski 0,5 kg Karmelowy 45 0,5 kg Czekoladowy 0,15 kg Piwo zlałem już na cichą, i jak to mam w zwyczaju od razu buteleczke PET z cukerm zabutelkowałem, żeby sprawdzić jak się zapowiada. Nagazowało się szybko, dzisiaj wypiłem - jest rewelacja! Piwo to właśnie zrobiłem pod wpływem ostatniego wyjazdu do niemiec, gdzie przypadkiem spróbowałem Franizschkanera i bardzo mi posmakował. Generalnie - przy następnych zakupach słodu na 100% kupie znowu zestaw na tego pszeniczniaka. A co do ilości słodu czekoladowego - dodałem 150 g na koniec zacierania - i jak na mój gust to troche za mało. Następnym razem dodam trochę wiecej. EDIT: no patrząc po datach, to 10 dni od zacierania już piwo pije Edited April 12, 2010 by Zbyszek T Quote Share this post Link to post Share on other sites
wieja 0 Posted June 2, 2010 Zbyszek T jakie drożdże użyłeś ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zbyszek T 106 Posted June 2, 2010 WB-06. Piwo wyszło naprawde pyszne. Już dawno nic nie zostało Polecam Quote Share this post Link to post Share on other sites
pejot 0 Posted September 22, 2010 Serwus! jakby ktoś był zainteresowany, końcowa receptura: Pszeniczny jasny 2 kg Pilzneński 1 kg Monachijski 0,5 kg Karmelowy 45 0,5 kg Czekoladowy 0,15 kg Szukam właśnie wątków o ciemnych pszenicznych, trafiłem na Twoją recepturę - spodziewam się na dniach dostawy słodów, co prawda będę miał do dyspozycji nieco inne, ale chciałbym się zapytać, jakie przerwy stosowałeś, i jak chmieliłeś? Zamówione surowce: Pszeniczny ciemny Pilzneński Monachijski II Pszeniczny czekoladowy Drożdże WB-06 Chmiel Lubelski Macie jakieś porady? Słodów będę miał sporo, nie chciałbym tego zmarnować... Pozdrawiam! Quote Share this post Link to post Share on other sites