Jump to content
Sign in to follow this  
Zbyszek T

HefeWeizen Dunkel - pytanie

Recommended Posts

Witam,

 

Mam na koncie kilka warek i teraz chciałbym uważyć hefeweizen dunkel - zasmakował mi bardzo Fransischkaner :smilies:

I mam prośbę o pomoc:

Chcę dać słody:

 

pszeniczny jasny - 2 kg

pilzneński - 1 kg

monachijski - 0,5 kg

Cara 43-57 EBC - 0,5 kg

 

Czekoladowy EBC 900 - i tu pytanie - ile dodać tego słodu? Nie mam innego ciemnego i dlatego pytam.

 

Chcę zrobić ok. 18 litrów, blg 13.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Program Beersmith podpowiada 0,15 kg. Mieścisz się wtedy mniej-więcej w środku stylu, jeżeli chodzi o kolor (37EBC). Zakresy stylu to: 27,6-45,3 EBC

 

Jak dasz 100g, to też się zmieścisz w stylu, ok 30 EBC :smilies:

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem 150g to trochę za dużo. Ja bym dał 50g. No, może 80g...

Wiem, że przez to się nie zmieści w stylu, ale z tego co pamiętam to Franziskaner nie jest bardzo ciemny.

 

Edit: Ew. można dorzucić trochę jakiegoś ciemniejszego karmelowego...

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak za bardzo nie zależy ci na utrafienie "w styl" po przygotuj trochę słodu na patelni/piekarniku. Będzie dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj!

 

Też niedawno uwarzyłem Dunkelweizena. Dodałem 30g słodu czekoladowego - tak mi doradzili starsi stażem (w recepturze miałem sporo karmelowego ciemnego). To było zdecydowanie za mało aby osiągnąć pożądany przeze mnie efekt (chciałem mieć piwo sporo ciemniejsze od Paulanera ciemnego, z wyraźnie palonymi posmaczkami). Na drugi raz dałbym ~80 gram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

jakby ktoś był zainteresowany, końcowa receptura:

 

Pszeniczny jasny 2 kg

Pilzneński 1 kg

Monachijski 0,5 kg

Karmelowy 45 0,5 kg

Czekoladowy 0,15 kg

 

Piwo zlałem już na cichą, i jak to mam w zwyczaju od razu buteleczke PET z cukerm zabutelkowałem, żeby sprawdzić jak się zapowiada. Nagazowało się szybko, dzisiaj wypiłem - jest rewelacja! Piwo to właśnie zrobiłem pod wpływem ostatniego wyjazdu do niemiec, gdzie przypadkiem spróbowałem Franizschkanera i bardzo mi posmakował. Generalnie - przy następnych zakupach słodu na 100% kupie znowu zestaw na tego pszeniczniaka.

A co do ilości słodu czekoladowego - dodałem 150 g na koniec zacierania - i jak na mój gust to troche za mało. Następnym razem dodam trochę wiecej.

 

EDIT: no patrząc po datach, to 10 dni od zacierania już piwo pije :smilies:

Edited by Zbyszek T

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serwus!

 

jakby ktoś był zainteresowany, końcowa receptura:

 

Pszeniczny jasny 2 kg

Pilzneński 1 kg

Monachijski 0,5 kg

Karmelowy 45 0,5 kg

Czekoladowy 0,15 kg

Szukam właśnie wątków o ciemnych pszenicznych, trafiłem na Twoją recepturę - spodziewam się na dniach dostawy słodów, co prawda będę miał do dyspozycji nieco inne, ale chciałbym się zapytać, jakie przerwy stosowałeś, i jak chmieliłeś?

 

 

Zamówione surowce:

 

Pszeniczny ciemny

Pilzneński

Monachijski II

Pszeniczny czekoladowy

 

Drożdże WB-06

 

Chmiel Lubelski

 

Macie jakieś porady? Słodów będę miał sporo, nie chciałbym tego zmarnować...

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.