Jump to content
blade1231

Drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II

Recommended Posts

Witam,

Właśnie odpaliłem drożdże żeby sobie spuchły i mam pytanie do temperatury fermentacji. Dla poszczególnych warek, bo będą dwie robione na nich pierwsza Belgian Pale Ale na gęstwe a drugie docelowe Quad

W jakich temperaturach je fermentować?

Uwagi do receptur tez mile widziane :-)9dd7c0be5ec51c120803fd91977e7fad.jpgda6be7103b4f69592eec1742954b3141.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiliem na blizniaczych drozdzach WLP540 Abbey IV, Blonda, Quada i znowu robie Blonda. 

Za pierwszym razem Blonda kolo 16 blg, zaczynalem od 15 stopni otoczenia i w ciagu mniej wiecej tygodnia doszedlem do 21 lub 22 stopni.

I do konca fermentacja w temperaturze okolo 20-22. Odfermentowanie mialem na poziomie 75-80%. Piwo wyszlo bardzo dobre, mysle ze jesli zalezy Ci na typowych dla belgijskich piw estrach mozesz podniesc temperature na koniec fermentacji jeszcze wyzej nawet do 26-28 stopni. Ja nie mialem warunkow. 

Quada fermentowalem podobnie, narazie sie uklada. 

Drugiego Blonda zaczalem fermentowac w 14 stopniach i koncze w 25, za pare tygodni bede wiedzial czy jest roznica. 

 

Temperatury, ktore podaje to temperatury zewnetrzne.

 Zakladam, ze w piwie bylo jakies 2/3 stopnie wiecej w trakcie burzliwej. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Quada to wiadomo na co najmniej pół roku wrzucę do piwnicy o niech leży. Ale Bonda to jak długo leżakowałeś żeby był dobry ?

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.