Skocz do zawartości

co to za piwo będzie?


Gość tomato

Rekomendowane odpowiedzi

mam:

2 kg monachijski

0.7 kg pilzneński

0.5 kg caraaroma

0,25 kg carapilsa

0,25 kg carafa 3

 

magnum 50g i saaz ponad 50g

 

chciałbym coś alla koźlaka z tego uwarzyć.

 

sypać w ogóle tego carapilsa?? bo to reszta z pilsnera mi została i nie wiem czy chomikować czy zużyć? czy to coś da?

 

ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...

 

całą caararomę?

 

ile madnum? czy połowa to nie za mało?

i czy wogóle dodawać saaz'a??

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote']

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów)

 

Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. :smilies:

 

Edit: Tak, tak 1/04 :smilies:

 

A tak poważnie to

 

2 kg monachijski

0.7 kg pilzneński

0.3 kg caraaroma

0,05 kg carafa 3

 

magnum 10g i saaz ponad 15 g

 

i masz coś w stylu Munich Dunkel, wypadało by dodać jakieś drożdże :smilies:

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo' date=' chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote'']

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów)

 

Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. :smilies:

Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

 

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów)

 

Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min' date=' 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. :smilies:[/quote']

Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? :smilies:

Co wy pijecie, że macie taką fazę ?

Ja też chcę :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #3 jakieś ciemne

 

2 kg monachijski

0.6 kg pilzneński

0.4 kg caraaroma

30 kg carafa 3

0,3kg glukozy

magnum 20g i saaz ponad ~15 g

saflager -23 z poprzedniego lagera pilsa

 

wyszlo 13L 15°Blg

 

postoi 3 tyg, bez cichej i do butelek.

 

:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

żarciki

 

jak to jedna mała literka potrafi rozśmieszyć :)

 

 

a tak na serio. dobry browar??

 

moja 3 warka, a z zacieraniem robię więc powinieneś się cieszyc ;p że tylko #`1 z puchy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.