Guest tomato Posted April 1, 2010 mam: 2 kg monachijski 0.7 kg pilzneński 0.5 kg caraaroma 0,25 kg carapilsa 0,25 kg carafa 3 magnum 50g i saaz ponad 50g chciałbym coś alla koźlaka z tego uwarzyć. sypać w ogóle tego carapilsa?? bo to reszta z pilsnera mi została i nie wiem czy chomikować czy zużyć? czy to coś da? ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć... całą caararomę? ile madnum? czy połowa to nie za mało? i czy wogóle dodawać saaz'a?? brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??) Quote Share this post Link to post Share on other sites
kitaferia 0 Posted April 1, 2010 ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć... Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie. brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??) Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted April 1, 2010 (edited) ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote']Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie. brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??) Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka. Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów) Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. Edit: Tak, tak 1/04 A tak poważnie to 2 kg monachijski 0.7 kg pilzneński 0.3 kg caraaroma 0,05 kg carafa 3 magnum 10g i saaz ponad 15 g i masz coś w stylu Munich Dunkel, wypadało by dodać jakieś drożdże Edited April 1, 2010 by admiro Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted April 1, 2010 ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo' date=' chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote'']Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie. brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??) Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka. Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów) Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
keda 1 Posted April 1, 2010 Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie. Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka. Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów) Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min' date=' 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. [/quote'] Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? Co wy pijecie, że macie taką fazę ? Ja też chcę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted April 1, 2010 jak kupowałem chmiel japoński, to usłyszałem że on nie jest ani do picia ani palenia... może więc chłopaki chmielu zakurzyli Quote Share this post Link to post Share on other sites
pako1 3 Posted April 1, 2010 Ale wszystkim się ta dzisiejsza data udzieliła :smilies: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted April 9, 2010 warka #3 jakieś ciemne 2 kg monachijski 0.6 kg pilzneński 0.4 kg caraaroma 30 kg carafa 3 0,3kg glukozy magnum 20g i saaz ponad ~15 g saflager -23 z poprzedniego lagera pilsa wyszlo 13L 15°Blg postoi 3 tyg, bez cichej i do butelek. :rolleyes: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted April 9, 2010 Skoro dałeś 30kg 30 kg carafy 3 to bankowo będzie lepik labo asfalt a nie jakieś ciemne Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted April 9, 2010 żarciki jak to jedna mała literka potrafi rozśmieszyć a tak na serio. dobry browar?? moja 3 warka, a z zacieraniem robię więc powinieneś się cieszyc ;p że tylko #`1 z puchy Quote Share this post Link to post Share on other sites