Jump to content
Sign in to follow this  
Guest tomato

co to za piwo będzie?

Recommended Posts

Guest tomato

mam:

2 kg monachijski

0.7 kg pilzneński

0.5 kg caraaroma

0,25 kg carapilsa

0,25 kg carafa 3

 

magnum 50g i saaz ponad 50g

 

chciałbym coś alla koźlaka z tego uwarzyć.

 

sypać w ogóle tego carapilsa?? bo to reszta z pilsnera mi została i nie wiem czy chomikować czy zużyć? czy to coś da?

 

ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...

 

całą caararomę?

 

ile madnum? czy połowa to nie za mało?

i czy wogóle dodawać saaz'a??

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie, wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo, chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote']

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów)

 

Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. :smilies:

 

Edit: Tak, tak 1/04 :smilies:

 

A tak poważnie to

 

2 kg monachijski

0.7 kg pilzneński

0.3 kg caraaroma

0,05 kg carafa 3

 

magnum 10g i saaz ponad 15 g

 

i masz coś w stylu Munich Dunkel, wypadało by dodać jakieś drożdże :smilies:

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites
ile tej carafy? ciemne jak w ciemnogrodzie' date=' wg kalkulatora to nawet 50 gram robi czarne piwo' date=' chciałbym natomiast te smaki palone mieć...[/quote'']

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

brzeczki zrobię max do 15L z dodatkiem 0,5kg glukozy (- dodawać??)

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów)

 

Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min, 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. :smilies:

Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak mają być smaki palone to dać carafy typ III 1 kg i dodać 9 kropel bezzapachowego wybielacza - kolor będzie jaśniejszy a paloność zostanie.

 

 

Warto zrobić inwersję glukozy do laktozy poprzez gotowanie brzeczki z dodatkiem wiskozy i odrobiny celulozy w obecności maltozy i słodzika z lidla z domieszką oleju rycynowego zmieszanego z sokiem z buraka.

Wybielaczem można też skonwertować jęczmień palony na zwykły słód (potem trzeba zesłodować go suszarką do włosów)

 

Inwersję glukozy można też przeprowadzić bez użycia wiskozy przy użyciu przerw 45°C - 15 min' date=' 78°C - 20 min, 134°C -10 minut i potem szybkie schłodzenie. :smilies:[/quote']

Admiro zapomniałeś wspomnieć że schłodzić należy do - 0,00001 stC i utrzymać przez 33 min a to nie takie proste w naszych warunkach i za pomocą zwykłego termometru zaokiennego.Może ktoś z doświadczonych piwowarów podpowie jak to zrobić i zmierzyć ? :smilies:

Co wy pijecie, że macie taką fazę ?

Ja też chcę :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak kupowałem chmiel japoński, to usłyszałem że on nie jest ani do picia ani palenia... może więc chłopaki chmielu zakurzyli :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale wszystkim się ta dzisiejsza data udzieliła :smilies: :smilies: :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

warka #3 jakieś ciemne

 

2 kg monachijski

0.6 kg pilzneński

0.4 kg caraaroma

30 kg carafa 3

0,3kg glukozy

magnum 20g i saaz ponad ~15 g

saflager -23 z poprzedniego lagera pilsa

 

wyszlo 13L 15°Blg

 

postoi 3 tyg, bez cichej i do butelek.

 

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

żarciki

 

jak to jedna mała literka potrafi rozśmieszyć :)

 

 

a tak na serio. dobry browar??

 

moja 3 warka, a z zacieraniem robię więc powinieneś się cieszyc ;p że tylko #`1 z puchy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.