Jump to content
Hobbysta

Pomysł na mocno słodowe mało goryczkowe piwo górnej fermentacji.

Recommended Posts

Nie wiedziałem gdzie wstawić tego posta, ale piaskownica moze się nadać. Tak jak w temacie, jakie piwko górnej fermentacji byście polecili. Zależy mi na wysokiej slodowosci, pełnia tego smaku wręcz, bardziej słodkie, raczej nie kwaśne. Moze byc z udziałem ciemnych, a co najważniejsze raczej niewielka goryczka i chmielowosc. Ostatnio narobiłem Amerykańców duzo i wszyscy w domu juz czekają na cos co nie ma w sobie aż tyle goryczki. Ja sam w sumie nie wiem co mógłbym zrobić, bo wiadomo najchętniej to wszystkie ;) pomóżcie jakaś propozycja, przepisem ktory wam się sprawdził itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weizeny, Scottish cośtam. Jak chcesz piwo trzymające się jakiegoś stylu to najlepiej ściągnij jakiś przewodnik np. BJCP albo GABF i poszukaj czegoś co nie grzeszy wysoką ilością IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, BelgLover napisał:

Autor tematu pyta o piwo górnej fermentacji ;) Podlinkowany przez Ciebie koźlak to piwo dolnej fermentacji.

 

Ale można uwarzyć np. koźlaka holenderskiego:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Jak nie chcesz się trzymać konkretnych styli to np. 10 % zasypu karmel 300 + pale ale. Jakieś 14-16 blg. Po jakimś leżakowaniu wyjdą nuty orzechowe, ciasteczkowe, słodowe. Wcześniej też będzie zdatne do picia, ale będzie dość płaskie. 

Możesz użyć słodu Abbey - jest naprawdę konkretny, daje nuty ciastkowe, zbożowe, czy ciemniejszy Specjal B. Też około 10 % zasypu. 

Zatrzeć to wszystko na słodko, nachmielić do 25-35 IBU (wg uznania), drożdże Wyest 1728, S 04, Danstary, czy popularne US-05. 

I jak znalazł piwo proste do zrobienia, bez kombinowania, a efekt będzie zadowalający. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, BelgLover napisał:

Wolę unikać jeszcze dekokcji, nie czuję się na siłach żeby tego próbować, ale koźlaka bardzo lubię i zamierzam uważyć.

Edited by Hobbysta

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Pindin napisał:

Cześć. 

Jak nie chcesz się trzymać konkretnych styli to np. 10 % zasypu karmel 300 + pale ale. Jakieś 14-16 blg. Po jakimś leżakowaniu wyjdą nuty orzechowe, ciasteczkowe, słodowe. Wcześniej też będzie zdatne do picia, ale będzie dość płaskie. 

Możesz użyć słodu Abbey - jest naprawdę konkretny, daje nuty ciastkowe, zbożowe, czy ciemniejszy Specjal B. Też około 10 % zasypu. 

Zatrzeć to wszystko na słodko, nachmielić do 25-35 IBU (wg uznania), drożdże Wyest 1728, S 04, Danstary, czy popularne US-05. 

I jak znalazł piwo proste do zrobienia, bez kombinowania, a efekt będzie zadowalający. 

To brzmi jak super pomysł, czegoś w tym stylu potrzebuję :) Teraz muszę pomyśleć, czy Blond Ale, czy to ciasteczkowe...a może oba? :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja polecam zasyp i chmielenie jak na koźlaka (bez dekokcji) + US-05, albo jakiegoś English Barleywina, ewentualnie jak coś lżejszego to zasyp i chmielenie jak na Vienna Lager + US-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, kantor napisał:

A ja polecam zasyp i chmielenie jak na koźlaka (bez dekokcji) + US-05, albo jakiegoś English Barleywina, ewentualnie jak coś lżejszego to zasyp i chmielenie jak na Vienna Lager + US-05.

Jest to jakaś myśl, prześpię się z tym i zdecyduje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, kantor napisał:

A ja polecam zasyp i chmielenie jak na koźlaka (bez dekokcji) + US-05, albo jakiegoś English Barleywina, ewentualnie jak coś lżejszego to zasyp i chmielenie jak na Vienna Lager + US-05.

Ja osobiście też polecam zasyp na koźlaka zacieranie na lenia 65 stopni Celsjusza i US - 05 , fermentacja w dolnej granicy tolerancji drożdży. Pomimo mojego skromnego doświadczenia wydaje mi się że wyszło całkiem spoko piwko z tego ;-)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z swojej strony mogę polecić coś takiego:

 

Jest pełne słodowe - możesz zmniejszyć goryczkę na 20 IBU to nie będzie tak wyeksponowana oraz zamiast HotHeadów użyć drożdży Kviekowych z FM albo najzwyklejszych US-05. Piwo było bardzo dobrze odbierane zarówno przez laików jak i piwowarów. Monach jako baza do zasypu sprawdza się całkiem nieźle. 

 

Pomysły kolegów wyżej też całkiem dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popełniłem w październiku Altbiera. Takiego trochę po mojemu. Prawie 100% monachijski jasny (troszkę diastatycznego), chmiel na goryczkę do 30 IBU, ekstrakt 13 blg i drożdże US-05 fermentujące w 15°C. Wyszło mocno słodowe, ale raczej nie karmelowe, o kolorze miedzianym, średnio niska goryczka i nagazowanie raczej niskie niż wysokie. Generalnie super piwo pokazowe dla januszy, jak smakuje "pełnia" piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam piwo Multigrain

4kg pale ale

1kg żytni

1kg pszeniczny

1kg orkiszowy

jakiś cytrusowy chmiel np. polski cascade i coś na goryczkę np junga 

wszystko zacieramy na lenia w 68 stopniach przez 60 minut

chmielimy 10g jungi w 60'

 

 50g cascade w 15'

50g cascade w 0'

piwo wyjdzie naprawde dobre i pijalne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, ze troche offtop, ale jak to jest, ze nie dostaje powiadomień ze ktoś mi ten post skomentował ? Mam zaznaczona subskrypcje wątków. Ogólnie jak zakładam nowe tematy to nie widze żadnych powiadomień.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.