Jump to content
zegancio

14°C czy 22°C lepsze dla Ale na US-05

Recommended Posts

Wg waszej opinii która temperatura będzie bardziej odpowiednia do fermentacji Angielskiego Ale na drożdżach US-05? Mogę przechowywać fermentor na poddaszu gdzie jest ok 14°C lub w temperaturze pokojowej 22°C. Nie zależy mi na szybkim konsumowaniu piwa więc może piwo dłużej odfermentowywać ale czy 14°C nie za szybko uśpi drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobne pytanie wcześniej i zdecydowanie bardziej polecane było 14°C


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

14st otoczenia to 17st w fermentorze idealnie dla us 05.

Pisane z ręki...

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Gawron napisał:

14 stopni. Jak Angielskie Ale to może lepiej S-04 zamiast Us-05.

Jak to zwykle bywa podczas zakupów,zapominamy o najważniejszym. Był w planie zakup S-04 ale wypadło mi z głowy i poratuje się gęstwą po IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie 14C, pod koniec fermentacji możesz ewentualnie przenieść do tych 22C na 2-3 dni aby dofermentowało

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy fermentacji w 15 stopniach otoczenia US-05 wniosły mi do profilu siarkę. Z tego pamiętam to producent podaje zakres temperatury 15-25 dla tych drożdży. Na twoim miejscu postarałbym się jakoś zoptymalizować temp. do tych 17-18 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie pracowały nawet w 12 stopniach, dając dosyć czyste w profilu piwo. Oczywiście nie trzymałem cały czas w tej temperaturze, tylko stopniowo podnosiłem temperaturę. 

Start w niskiej temperaturze i koniec w wyższej (trzymając się widełek od producenta) jest dobrym pomysłem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Katohaikara napisał:

... Na twoim miejscu postarałbym się jakoś zoptymalizować temp. do tych 17-18 stopni.

Gdybym miał taką możliwość to na pewno bym to zrobił. Niestety na ten moment nie mam możliwości technicznych by podnieś na poddaszu temperaturę a w domu temp dochodzi do 23°C co wiąże się z szybszym od fermentowaniem czego bym nie chciał. Wcześniejsza 16-tka na tych drożdżach od fermentowała do 4°BLG więc z 14-tką raczej też powinny dać sobie radę tym bardziej że dałem ich nieco więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze owiń kocem fermentor? Chociaż moim zdaniem 14°C jest okej i nie ma się co martwić.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owinąłem fermentor ciepłym polarem :) Dziś wieczorem zaczęła się fermentacja. Niestety na tym fermentorze niema termometru  i nie wiem jaka jest temperatura ;/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo po sześciu dniach  zostało przeniesione do pomieszczenia o temp ~21°C (widoczna fermentacja ustała). Zmierzono BLG i wynosiło 4­°. Po trzech dniach spadło do 3°, Pozostawiam dalej na kolejne trzy dni, jeśli nie spadnie przelewam na cichą. Martwi mnie jednak spore zmętnienie piwa, zazwyczaj na tym etapie miałem już w miarę klarowne piwo. 

 

Jeśli piwo nie wyklaruje się po cichej a zakładam że tak się nie stanie to czy jedynym ratunkiem jest cold crash?

Edited by zegancio

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Jasiu napisał:

Nie przelewaj na cichą, nie ma takiej potrzeby. A czy się wyklaruje dowiesz się wkrótce dopiero.

Planuje zadać chmiel na cichą a zawsze robię to po przelaniu do fermentora bez osadu drożdży. Gęstwa także przyda się na kolejną warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak w ramach walki z błędnymi przekonaniami tego forum:

 

- chmiel na zimno nie jest żadnym argumentem za przelewaniem, wręcz przeciwnie, im mniej tlenu tym lepiej

- co do gęstwy to jeśli nie potrzebujesz jej już teraz to możesz spokojnie odzyskać ją z piwa chmielonego na zimno, warstwa drożdży będzie pod nim

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.