godisadj 0 Posted January 2, 2018 (edited) Witam forumowiczów, mam pytanie pewnie głupie , no ale cóż wolę zapytać niż wycierać potem sciany w domu. A mianowicie założyłem sobie piwko , a że to pierwszy raz to był to brewkit Mangrove Jacks 1,8kg Pilsner + Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg . Wszystko pięknie było , przygotowane tak jak pisało , drożdże dane w odpowiedniej temp. Fermentacja ruszyła po niecalych 7 godzinach od nastawienia piwa. Początkowe BLG miało 12 mierzone , piwo było nastawione 14.12.17- dziś jest 2.01.18 i sprawdzałem BLG i ma 5 . Wcześniej gdy patrzałem 28.12.17 miało rownież 5 dlatego czekalem do dzisiaj. Między tym 28 a 2.01 było slychac bulkanie w rurce ale blg nie spadlo nic a nic. Czy to piwo mozna już butelkować? bez ryzyka?? i Dlaczego tak Malo mi spadlo- temperatura w granicach 19-20 stopni. pozdrawiam i czekam na odpowiedz jak ktoś może to niech odpowie bo jutro mam zamiar butelkować a chciałem się upewnić. Edited January 2, 2018 by godisadj Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted January 2, 2018 Jak masz możliwość to może przenieś jeszcze fermentor do pomieszczenia o ciut wyższej temperaturze, potrzymaj z 2 - 3 dni i wtedy sprawdź blg. Jeśli nie spadnie to butelkuj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted January 2, 2018 2 godziny temu, godisadj napisał: Dlaczego tak Malo mi spadlo no, tutaj jest kilka możliwości... nie wiadomo co to za drożdże (może z tych co słabo odfermentowują), może były w słabe kondycji, może słabo napowietrzyłeś brzeczkę... Quote Share this post Link to post Share on other sites
godisadj 0 Posted January 2, 2018 (edited) Tak zrobię albo opatulę go jakimś kocem, w smaku jest ok ..daje mu czas do piątku potem butelkuje ... ale malo alkoholu teraz wypada jakieś nie całe 4 procent drożdże myślę , że dobrze były przygotowane ale fakt faktem naczytałem się , że te dołączone z brewkitami są średniej jakości Edited January 2, 2018 by godisadj Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 99 Posted January 2, 2018 Czym mierzyłeś ekstrakt końcowy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
godisadj 0 Posted January 2, 2018 Aerometrem - początkowe miał 12 blg teraz po 19 dniach ma 5 blg- fermentacja zaczęła się po niecałych 7 godzinach od odstawienia. Widać ślady pozostałości piany , dziś otwierałem to jeszcze coś tam pływa resztka ale 5 blg utrzymuje się już od paru dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 99 Posted January 2, 2018 Sprawdź ile pokazuje na czystej wodzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
godisadj 0 Posted January 2, 2018 Już zdążyłem poczytać i na wodzie o temeraturze 20 stopni pokazuje idealnie 0 Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 99 Posted January 2, 2018 To pozostaje podnieść temperaturę Quote Share this post Link to post Share on other sites
godisadj 0 Posted January 2, 2018 Dam znać w piątek Quote Share this post Link to post Share on other sites
godisadj 0 Posted January 5, 2018 no nic nadszedł ten piekny dzień na butelkowanie- sprawdzałem blg i nadal 5 wiec piwko zabutelkowane- pytanie czy trzymać parę dniw domu w wyższej temp. do nagazowania czy zanieść do piwnicy- w piwnicy aktualniemam 8 stopni??? Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted January 5, 2018 (edited) Potrzymaj w domu ze 2 tyg nawet, w piwnicy za zimno na refermentacje. A i przy takim blg koncowym, mimo wszystko po paru dniach otworz pierwsza butelke i sprawdz nagazowanie Mogles tez jedna probke odlac do plastiku i przetestowac. Edited January 5, 2018 by luki161 Quote Share this post Link to post Share on other sites
godisadj 0 Posted January 5, 2018 Jaka próbke? smak? pycha jest:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted January 5, 2018 Próbkę do testowania nagazowania ewentualnie niedoferementowanego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
godisadj 0 Posted January 5, 2018 ale to 5 blg mam juz okolo 1.5 tygodnia Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted January 5, 2018 Znane sa przypadki ze np przy butelkowaniu piwo dostaje tlenu i cos co nie zeszlo do konca rusza w butelkach. Szczegolnie uwazalbym w przypadku wysokiego blg po fermentacji Quote Share this post Link to post Share on other sites
Switala18 0 Posted January 29, 2018 witam chciałem się podpiąć pod temat. Warze ciemnego lagera z brewkitu . Temp fermentacji 16 st. Drożdże dolnej fermentacji s30 (jakoś tak). Po 7 dniach odfermentowało z 14 na 5. w instrukcji jest aby przelać na cichą ale czy jest taka konieczność? Quote Share this post Link to post Share on other sites
rkkr 51 1 Items Posted January 29, 2018 Nie przelewaj. Zostaw dalej w fermentorze, w którym fermentuje teraz... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted January 29, 2018 37 minut temu, Switala18 napisał: czy jest taka konieczność Nie. Chyba, że potrzebujwsz gęstwy do kolejnego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Switala18 0 Posted January 29, 2018 zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted January 29, 2018 zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem.Niższa temperatura na pewno drożdży do działania nie pobudzi, ewentualnie uśpi. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted January 29, 2018 Godzinę temu, Switala18 napisał: zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem. Lekko podnieś temp. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Switala18 0 Posted January 29, 2018 do ilu stopni Quote Share this post Link to post Share on other sites
godisadj 0 Posted January 29, 2018 Ja dodam od siebie się ją.butelkowalem przy 5 blog i dałem po 5 g glukozy i piwko jest fajnie nie za.du z o gazowane. Po prostu drożdże zrobiły swoje do 5 i tyle. Quote Share this post Link to post Share on other sites