Jump to content
godisadj

Duze blg koncowe

Recommended Posts

Witam forumowiczów, mam pytanie pewnie głupie , no ale cóż wolę zapytać niż wycierać potem sciany w domu.

 

A mianowicie założyłem sobie piwko , a że to pierwszy raz to był to brewkit

Mangrove Jacks 1,8kg Pilsner

 

+

 

Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg

 

 

. Wszystko pięknie było , przygotowane tak jak pisało , drożdże dane w odpowiedniej temp. Fermentacja ruszyła po niecalych 7 godzinach od nastawienia piwa.

 

 

Początkowe BLG miało 12 mierzone , piwo było nastawione 14.12.17- dziś jest 2.01.18 i sprawdzałem BLG i ma 5 . Wcześniej gdy patrzałem 28.12.17 miało rownież 5 dlatego czekalem do dzisiaj.  Między tym 28 a 2.01 było slychac bulkanie w rurce ale blg nie spadlo nic a nic. Czy to piwo mozna już butelkować? bez ryzyka?? i Dlaczego tak Malo mi spadlo- temperatura w granicach 19-20 stopni.

 

 

pozdrawiam i czekam na odpowiedz

 

jak ktoś może to niech odpowie bo jutro mam zamiar butelkować a chciałem się upewnić.

Edited by godisadj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz możliwość to może przenieś jeszcze fermentor do pomieszczenia o ciut wyższej temperaturze, potrzymaj z 2 - 3 dni i wtedy sprawdź blg. Jeśli nie spadnie to butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, godisadj napisał:

Dlaczego tak Malo mi spadlo

 

no, tutaj jest kilka możliwości... nie wiadomo co to za drożdże (może z tych co słabo odfermentowują), może były w słabe kondycji, może słabo napowietrzyłeś brzeczkę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zrobię albo opatulę go jakimś kocem, w smaku jest ok ..daje mu czas do piątku potem butelkuje ... ale malo alkoholu teraz wypada jakieś nie całe 4 procent

 

 

 

drożdże myślę , że dobrze były przygotowane ale fakt faktem naczytałem się , że te dołączone z brewkitami są średniej jakości

Edited by godisadj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aerometrem - początkowe miał 12 blg teraz po 19 dniach ma 5 blg- fermentacja zaczęła się po niecałych 7 godzinach od odstawienia. Widać ślady pozostałości piany , dziś otwierałem to jeszcze coś tam pływa resztka ale 5 blg utrzymuje się już od paru dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no nic nadszedł ten piekny dzień na butelkowanie- sprawdzałem blg i nadal 5 wiec piwko zabutelkowane- pytanie  czy trzymać parę dniw domu w wyższej temp. do nagazowania czy zanieść do piwnicy- w piwnicy aktualniemam 8 stopni???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzymaj w domu ze 2 tyg nawet, w piwnicy za zimno na refermentacje.

 

A i przy takim blg koncowym, mimo wszystko po paru dniach otworz pierwsza butelke i sprawdz nagazowanie ;) Mogles tez jedna probke odlac do plastiku i przetestowac.

Edited by luki161

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znane sa przypadki ze np przy butelkowaniu piwo dostaje tlenu i cos co nie zeszlo do konca rusza w butelkach. Szczegolnie uwazalbym w przypadku wysokiego blg po fermentacji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam

chciałem się podpiąć pod temat. Warze ciemnego lagera z brewkitu . Temp fermentacji 16 st. Drożdże dolnej fermentacji s30 (jakoś tak).

Po 7 dniach odfermentowało z 14 na 5.

w instrukcji jest aby przelać na cichą ale czy jest taka konieczność?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Switala18 napisał:

czy jest taka konieczność

Nie. Chyba, że potrzebujwsz gęstwy do kolejnego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem.
Niższa temperatura na pewno drożdży do działania nie pobudzi, ewentualnie uśpi.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Switala18 napisał:

zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem.

Lekko podnieś temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dodam od siebie się ją.butelkowalem przy 5 blog i dałem po 5 g glukozy i piwko jest fajnie nie za.du z o gazowane. Po prostu drożdże zrobiły swoje do 5 i tyle. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.