Jump to content
roberto_g

Rozterki na temat ponownego wykorzystania US-05

Recommended Posts

Witajcie w Nowym Roku!

 

Chcę na początek zrobić dwa piwa:

- Black IPA

- Sweet Stout

 

Plan jest taki aby użyć do obu US-05, czyli zebrać gęstwę po jednym i użyć do drugiego.

 

Mam do Was pytanie:

Czy jeśli Black IPA jest planowane na 17 blg i ~6,5% alkoholu to czy gęstwa będzie się nadawała na drugie piwo?

A może zebrać po kilku dniach z piany (tak proponowane jest na wiki? Wtedy nie będzie jeszcze zbyt "alkoholowo".

 

Inna opcja to najpierw Sweet Stout, wtedy powinno być lżej alkoholowo i na drugą rundę dopiero mocniejsze Black IPA?

 

Co sądzicie?

 

Pozdrawowienia,

Robert

Edited by roberto_g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasada jest taka, że z piwa słabszego drożdże idą do mocniejszego. Nie wiem jakie BLG planujesz dla stouta, ale podejrzewam, że będzie mniejsze, więc najpierw stout, następnie IPA. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na stouta nie mam jeszcze receptury, ale więcej niż 14 blg (nie wliczając laktozy) to pewnie nie będzie.

Czyli decyzja podjęta - najpierw stout.

 

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

17blg to nie aż taki mocarx, żeby drożdże się nie nadawały do kolejnych piw. Jednak wiadomo, lepiej najpierw robić lżejsze a dopiero później mocniejsze, więc jeśli masz taką możliwość to tak zrób.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.