akolita 0 Posted January 1, 2018 (edited) Cześć. Mój nauczyciel kiedyś mi powiedział, że fajnie zapisywać swoje produkcje a mnie papier się nie trzymał. Wobec tego postanowienie noworoczne o zapiskach w wersji "e". Sezon 2016 i 2017 już pominiemy bo zapiski się nie uchowały.... No tylko te dwie ostatnie. Browar nazwy nie ma - jeszcze. #9 - Hefe-Weizen - 12BLG Data warzenia 29.12.2017 Ekstrakt - 12 BLG, Barwa - 8 SRM Goryczka - 13 IBU ZASYP: 1. Słód Pszeniczny - 2,5 kg 2. Pilzneński - 1,7 kg 3. Carabelge - 0,2 kg CHMIELENIE: Marynka 10g - 70 minut Hallertauer Tradition 15g - 5 minut ZACIERANIE: W 15 litrach wody 45C - 15 minut 55C - 15 minut 62C - 40 minut 72C - 40 minut Mashout do 75C i filtracja. Wysładzanie do 22L brzeczki. Gotowane 80 minut. Wyszło 18L Brzeczki 12,5Blg. Zadane drożdże to Fermebtum Mobile - Gwoździe i Banany. Fermentacja w 19-20C. Drożdże "ruszyły" po około 10h. Od pierwszego momentu wyczuwalny zapach "kanałowy" i troche siarkowodorowy z rurki. Powinno być okej bo te drożdże jużwcześniej tak miały a końcowy smak był bardzo dobry. Przewidywane ok. 10 dni fermentacji bez cichej i butelkowanie. 13.01.2018 zlałem warkę bez fermentacji cichej. 137g cukru i woda - łącznie 1870g rezerwy do piwa. Wyszło 38*0,5l butelek przy 3,0 Blg . Piwo intensywnie bananowe ale nie śmierdzi cukierkami ani gumami balonowymi. Siedziało łącznie 2 tygodnie na burzliwej bo ciągle bulkało. Teraz około tygodnia w temp. fermentacji i poźnej do zimnego garażu około 7-9C. Edited January 18, 2018 by akolita Quote Share this post Link to post Share on other sites
akolita 0 Posted January 1, 2018 (edited) #10 - Dry Stout - 12BLG Data warzenia 30.12.2017 Ekstrakt - 12 BLG, Barwa - 33 SRM Goryczka - 33 IBU ZASYP: 1. Słód Pale Ale - 3,4 kg 2. Płatki Jęczmienne - 0,6 kg 3. Czekoladowy 400 - 0,2 kg (na ostanie 10 minut zacierania) 4. Jęczmień prazony 0,35 kg (na ostanie 10 minut zacierania) CHMIELENIE: Target 35g - 60 minut ZACIERANIE: W 13,5 litrach wody 66C - 60 minut 72C - 10 minut (Dodadnie słodów palonych i czekoladowych) Wysładzanie do do 24L Brzeczki i gotowanie 90 minut. Wyszło 19 brzeczki o Blg 13, do któreych zadano drożdze FM13 - Irlandzkie ciemności. Fermentacja ruszyła po ok. 13h w temperaturze 19-20C. 9.01. 2018 - Kontrola Blg. Wyszło 5Blg, dlatego zostawiłem jeszcze na burzliwej. 12.01. 2018 Ponowne sprawdzenie. Dalej nic się nie zmieniło i Blg wynosi 5. Przelane na cichą. Planowany czas fermentacji cichej - jeden tydzień. Edited January 12, 2018 by akolita Quote Share this post Link to post Share on other sites
akolita 0 Posted January 18, 2018 (edited) 13.01.2018 zlałem warkę "#9 Hefe Weizen" bez fermentacji cichej. 137g cukry i woda - łącznie 1870g rezerwy do piwa. Wyszło 38*0,5l butelek przy 3,0 Blg . Piwo intensywnie bananowe ale nie śmierdzi cukierkami ani gumami balonowymi. Siedziało łącznie 2 tygodnie na burzliwej bo ciągle bulkało. Teraz około tygodnia w temp. fermentacji i poźnej do zimnego garażu około 7-9C. Edited January 18, 2018 by akolita Quote Share this post Link to post Share on other sites
akolita 0 Posted February 26, 2018 (edited) #11 - PILS - 13BLG Data warzenia 24.02.2018 Ekstrakt - 13 BLG, Barwa -4 SRM Goryczka - 37 IBU ZASYP: 1. SłódBohemian Pilsner (Weyrmann) - 4,5 kg 2. Słód Monachijski I (Weyrmann) - 0,5 kg CHMIELENIE: Marynka 30g - 60 minut Saaz 30g - 10 minut ZACIERANIE: W 15 litrach wody 52C - 10 minut 62C - 30 minut 72C - 30 minut Była to moja pierwsza warka z uzyciem Bulldog Brewer. Wysładzanie do do 22L Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 19L brzeczki o Blg 13, schłodzonej do około 14C do których zadano drożdze S23 (2 saszetki). Przewiduje spore straty bo z racji pierwszej próby w półautomacie popełnilem kilka błędów. Zapchała mi się bazooka chmielinami. Musiałem w nią mocno stukać przy zlewaniu wychłodzonej brzeczki do fermentora (sterylną łyżką). Mam około 1cm osad samych chemilin w fermentorze. Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 10C. Fermentacja ruszyła po ok. 40h. Burzliwa planowana około 21dni, potem zlew na cichą na ok. 14 dni. Przelane na cichą - 17.02 przy 2Blg. Zabutelkowane - 28.03. dodano 129g cukru do 1,6L rezerwy - zmieszano z 18L piwa. Edited April 4, 2018 by akolita Quote Share this post Link to post Share on other sites
akolita 0 Posted February 26, 2018 (edited) #12 - Cesky Lezak - 12BLG Data warzenia 25.02.2018 ZASYP: 1. Pilzneński - 3,6 kg 2. Monachijski - 0,4 kg 3. Karmelowy jasny - 0,15kg CHMIELENIE: Premiant 35g - 60 minut Saaz 15g - 20 minut Saaz 25g - 10 minut Chemieleniu w workach. ZACIERANIE: W 13 litrach wody 52C - 10 minut 63C - 40 minut 72C - 20 minut 78C - 5 minut Wysładzanie do do 22,5L Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 18L brzeczki o Blg 11,5. Zostało około 2L straty gdyż było sporo chmielin, które uniemożliwiały odcedzienie ich przez pończoche (brak hop stopera a bazooka albo się zapycha całkiem a przy stukaniu chemiliny idą do brzeczki). Schłodzona do około 17C do których zadano drożdze W34/7(2 saszetki). Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 18C. Fermentacja ruszyła po ok. 13h.Po rozpoczęciu fermentacji fermentor wstawiony do temp 8C na ok. 14dni burzliwej. Potem zlew na cichą - ok. 10-14 dni. Przelane na cichą - 17.02 przy 3Blg. Przy próbwaniu mało pełni smaku. Dpsyć wodniste i brak wyczuwalnego aromatu, bardzo mała goryczka. Troche mdłe w smaku. Ciekawe, że mimo, iż BLG nie spadało od tygodnia cały czas "bulkało" i fermentacja była mocno burzliwa. 4.04 - Zabutelkowane dodając 118g cukry do 1,5L rezerwy Edited April 4, 2018 by akolita Quote Share this post Link to post Share on other sites
akolita 0 Posted March 27, 2018 (edited) #13 - APA wariacje - 12,5BLG Data warzenia 18.03.2018 Własna receptura ZASYP: 1. Pale Ale - 4,0 kg 2. Monachijski I - 1,0 kg 3. Karmelowy jasny 30 - 0,1kg 4. Red Ale - 0,150kg CHMIELENIE: Magnum 20g - 60 minut Simcoe 30g - 15 minut Simcoe 30g - 0 minut Simcoe 40g - cicha ZACIERANIE: W 16 litrach wody 68C - 60 minut 78C - 15 minut Wysładzanie do do 23 Brzeczki i gotowanie 60 minut. Wyszło 20L brzeczki o Blg 12,5. Schłodzona do około 17C do których zadano drożdze US-05. Fermentor wstawiłem do pomieszczenia z temp. 15C. Fermentacja ruszyła po ok. 13h. - temp ok-16-17C w dolnym zakresie pracy drożdży. Planowane 14dni burzliwej. Potem zlew na cichą i chemielenie - ok. 7dni. 3.04.2018 - Przelane na cichą. Dodane 40g Simcoe Edited April 4, 2018 by akolita Quote Share this post Link to post Share on other sites