Jump to content
Sign in to follow this  
McColtan

Czy mogę otworzyć piwo tydzień po butelkowaniu?

Recommended Posts

To zależy, czy masz powody obawiać się przegazowania. Jesli tak to śmiało.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 dni temu rozlałem swoją ipkę i wypiłem już ze 4 butelki. Nagazowało się po 5 dniach, jest bardzo fajne i smaczne, opinia nie tylko moja ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chcesz sprawdzać stan nagazowania przy następnej warce podczas rozlewu napełnij sobie 2 PET-y 0,5 l  po wodzie mineralnej . Uciskając butelkę po kilku dniach będziesz widział ile się nagazowało .

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, McColtan napisał:

czy warto otworzyć jedną butelke po tygodniu leżakowania

Absolutnie nie ... uleci duch kraftu i piwo ci skwasnieje ;)

tak na powaznie, mam kilka warek na koncie i zawsze jedna butelke otwieram po tygodniu, pszeniczke probowaem raz 3 dni po... tak ze spoko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz otworzyć a nawet wypić ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojej amerykańskiej pszenicy to tydzień po butelkowaniu już połowy warki nie ma chociaż faktycznie Sylwester był w tak zwanym międzyczasie

Aczkolwiek jeśli chodzi o zasadę to IMHO chyba lepiej jeszcze ten jeden tydzień wytrzymać. Szczególnie przy tych cięższych piwach (często nawet dłużej) ale nawet w wyżej wymienionej AP to jeszcze nie było to co powinno.

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie piwko otworzone po 3-4 dniach ma jeszcze dodatkowo słodki posmak, dla niektórych to też może być zaleta. Spokojnie można po tygodniu otwierać jeśli to styl nie wymagajacy leżakowania. Ja po 3-4 dniach już do chłodnego garażu piwa przenosze i są nagazowane.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Ayodele napisał:

A jak długo można przechowywać pszeniczne ?

 Poki nie uleci smak ;) A tak powaznie, to sa to zmienne kwestie, duzo zalezy od technologii. Co nie zmienia faktu, ze np. moja pszenica jest najlepsza do wypicia w ciagu miesiaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, luki161 napisał:

 Poki nie uleci smak ;) A tak powaznie, to sa to zmienne kwestie, duzo zalezy od technologii. Co nie zmienia faktu, ze np. moja pszenica jest najlepsza do wypicia w ciagu miesiaca.

Ja zauważyłem, że moje pszeniczne również do miesiąca poźniej brakuje już tego orzeźwienia i kolor ciemnieje, generalnie smak słabszy im dłużej leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy co za piwo. Jak Weizen to już przegapiłeś jego optymalną formę :) Jak RIS to jeszcze poczekaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.