Jump to content
Sign in to follow this  
garot

Pierwsze piwo na zacierze - Rauchbock 16°BLG

Recommended Posts

Witam

 

Przymierzam się do swojego pierwszego piwa na zacierze i mam pytanie, chciałbym zrobić piwo Rauchbock 16°BLG z zestawu surowców jaki jest na stronie: http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/1767-rauchbock-16blg.html 

ale te piwo jest dolnej fermentacji a ja mam zamiar fermentować je w styropianowym pudle jaki wiele osób robiło (drugą warkę z brewkita udanie zrobiłem w nim) i nie wiem czy uda mi się tak niską temperaturę wytworzyć, myślę że 17 stopni bez problemu więc mam pytanie czy są jakieś drożdże które mógłbym użyć do takiego piwa aby w takiej temperaturze się fermentowało? Chyba że mogę gdzieś dostać zestaw na górną fermentację takiego ciemnego wędzonego piwa? 

 

Dzisiaj chcę zamówić gar 30l wraz z oplotem do filtrtacji i kompletować wszystko :)

PS. Przy okazji pytanie widzę że na sklepach można kupić filtrator bawełniany czy to dobre rozwiązanie, czy lepiej tradycyjnie z wężem i talerzykiem się za to zabrać?

 

Z góry dziękuję za wszelka odpowiedź, oraz każdemu na stronie życzę szczęśliwego nowego roku oraz udanego sylwestra!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do drożdży powiem tak. Za sobą dopiero 10 warek więc co ja się tam znam, ale sam zrobiłem nie tak dawno oszukanego koźlaka, tj zasyp koźlakowy lecz drożdże górne US 05, fermentacja w dolnej tolerancji właśnie 16 - 17 stopni Celsjusza. 

Co do gara zastanów się dwa razy . Ja zakupiłem na start 40l akurat udało się odkupic na forum po taniości, lecz chętnie bym się przesiadł na 50l.

 

Edited by n3uro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na szybko: poczytaj o  drożdżach california lager. W drugą stronę poczytaj o stylu koźlak holenderski. Mam tylko wątpliwość jak estry z drożdży z fenolami z wędzenia zagrają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj górne drożdże, nazwij to Smoked Ale, pilnuj temperatury fermentacj, bo 16 blg może ją sporo podnieść i będzie dobrze. 17 stopni otoczenia, to może być za dużo, bo realnie w piwie będzie pewnie ze 20, albo i więcej. Wymieniaj Pety z lodem częściej, albo użyj ich więcej. Garnek 30l na 20l warki to tak na krawędzi. Zainwestuj w 35, albo 40 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W34/70 jest najlepszy dolniak do wysoki temperaturze. Do 16 C jest dobrze, a może więcej. Lepiej używać to niż US-05 albo coś do aleów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, BretBeermann napisał:

W34/70 jest najlepszy dolniak do wysoki temperaturze. Do 16 C jest dobrze, a może więcej. Lepiej używać to niż US-05 albo coś do aleów.

Mam dokładnie odwrotne doświadczenia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szanuję brulosophy za chęci, ale nie wierzę w wyniki tych eksperymentów. Albo raczej w zdolności sensoryczne osób, które potem te piwa testują. Zresztą on sam pisze, że tam jest totalne pomieszanie doświadczonych sędziów z laikami. 

 

Jak na razie miałem okazję pare razy próbować piwa innych piwowarów warzone w ten sposób i zawsze były estrowe i to w nieprzyjemny sposób. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi! Nie wiem tylko czemu do warki 20-23 litry trzeba gar większy niż 30 litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, garot napisał:

Dziękuję za odpowiedzi! Nie wiem tylko czemu do warki 20-23 litry trzeba gar większy niż 30 litrów?

Dlatego, że musisz uwzględnić straty w procesie warzenia. Tzn: odparowanie, skurcz po chłodzeniu, straty z chmielenia, osad gorący, no i mieć miejsce na piane, żeby nie wykipiało. Okaże się, że przed gotowaniem potrzebujesz mieć np 28 litrów brzeczki. 2 litry zapasu to trochę słabo, nie mówiąc o np przeniesieniu gara. Wylejesz na 100%. Kolejna sprawa jeżeli zacierasz w garnku. Będziesz chciał zrobić Risa, lub BW to nie zmieścisz się z zacierem. Chyba, że dasz wody 1 do 1 ze słodem.

Edited by Gawron

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, garot napisał:

Jak masz kasę, żeby trochę dołożyć to szukaj nierdzewki. Nawet używanej. Ja kupiłem na forum dwa gary używki niewiele drożej niż za nową emalię i jestem mega zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.