Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

warka #95   Black IPA 14.2°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 05/10

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński      Bestmalz          2.9 kg
  •        Monachijski    Bestmalz       0.75 kg
  •        Pszeniczny                           0.75 kg
  •        Karmelowy 30                      0.15 kg
  •        Carafa III                               0.25 kg
  •        Chocolate Wheat                  0.15 kg

 

  •        Chinook                               23.5 g - 60' 
  •        Eureka!                                    11 g - 20'
  •        Chinook                                  15 g - 20'
  •        Eureka!                                    15 g - 0'
  •        Chinaook                                22 g -  0'
  •        Eureka!                                    30 g - 3 dni 
  •        Chinook                                  40 g - 3 dni

         

 

                    IBU: ~70

 

  •        US-05 

               

                  Zacieranie:

 

  •         64°C -  45'
  •         72°C -  10'
  •         76°C -  5'

 

                 wydajność 75%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 16°C

                 FG:            2.5 °Blg

                 ABV:          6.4%

                 VOL:          2.4

                 ODF:          83%

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka #96   Beer Geek Breakfast Stout 20,20°BLG 

                    receptura Mikkeller ( z małymi zmianami)

                    warzone 30/10

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński      Bestmalz              3 kg
  •        Płatki owsiane                           2 kg
  •        Caramunich I                           0.5 kg
  •        Wędzony bukiem                   0.27 kg
  •        Brown Malt                              0.5 kg
  •        Pale Chocolate                       0.34 kg
  •        Chocolate                                0.5 kg
  •        Jęczmień palony                      0.5 kg
  •        Kawa J&N Bourbon Jungle      50 g

 

  •        Centennial                              35 g - 90' 
  •        Chinook                                  20 g - 90'
  •        Cascade                                  16 g - 90'
  •        Cascade                                  34 g -  0'

         

 

                    IBU: ~75

 

  •        US-05 

               

                  Zacieranie:

 

  •         67°C -  90'

 

                 wydajność 68%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 16°C

                 FG:            5.5°Blg

                 ABV:          8.8%

                 VOL:          2.2

                 ODF:          74.1%

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #97   Pils lekko wędzony 12°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 06/12

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński  Bestmalz                   3.26 kg
  •        Wędzony bukiem  Viking           0.73 kg

 

  •        Izabella                                  30 g - 60' 
  •        Izabella                                  10 g - 10'
  •        Izabella                                  10 g - 5'

         

 

                    IBU: ~31

 

  •        FM31 Bawarska dolina 

               

                  Zacieranie:

 

  •         64°C - 40'
  •         72°C - 20'

 

                 wydajność 77%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C

                 FG:            2.1°Blg

                 ABV:          5.3%

                 VOL:          2.5

                 ODF:          83.1%

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #98   Porter Bałtycki 21,6°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 06/01

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pale Ale     Bestmalz                   4 kg
  •        Pilzneński  Bestmalz                0.8 kg
  •        Brown malt                              0.5 kg
  •        Coffe malt                              0.16 kg
  •        Biscuit malt                            0.25 kg
  •        Monachijski                            0.25 kg
  •        Special B                                 0.36 kg
  •        Karmelowy jasny                     0.18 kg
  •        Jęczmień palony                     0.05 kg
  •        Pszenica prażona                      0.2 kg

 

  •        Iunga                                      30 g - 60' 
  •        Iunga                                      10 g - 10'
  •        Lubelski                                  20 g - 10'

         

 

                    IBU: ~48

 

  •        FM31 Bawarska dolina 

               

                  Zacieranie:

 

  •         45°C - 5'
  •         54°C - 5'
  •         64°C - 40'
  •         72°C - 20'
  •         78°C -5'

 

                 wydajność 69%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 120'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C

                 FG:            6.5°Blg

                 ABV:          9.2%

                 VOL:          2,3

                 ODF:          71,5%

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka #99   Saison 13,5°BLG 

                    receptura Łukasz Wróblewski

                    warzone 06/02

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński  Viking Malt            3.2 kg
  •        Płatki pszeniczne                       1 kg
  •        Żytni                                      0.35 kg
  •        Pszeniczny                             0.15 kg

 

  •        Tettnang                                60 g - 60' 
  •        Tettnang                                20 g - 15'
  •        Tettnang                                20 g - 0'

         

 

                    IBU: ~25

 

  •        FM21 Odkrycie sezonu 

               

                  Zacieranie:

 

  •         50°C - 20'
  •         64°C - 60'
  •         78°C - 10'

 

                 wydajność 80%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 65'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 18°C

                 FG:            1.7°Blg

                 ABV:          6.4%

                 VOL:          2.8

                 ODF:          88%

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 7.02.2023 o 13:40, zasada napisał:

Z tego opracowania wydanego ostatnio? Z dyskusji na workspace wynika, że autorem ich wszystkich jest autor broszury.

Poprawione. Dziękuję z uwagę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

warka #100   Imperialny Saison 20°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 23/02

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński  Viking Malt            4.2 kg
  •        Pszeniczny                               1.8 kg
  •        Abbey                                    0.45 kg

 

  •        Iunga                                    10 g  - 60' 
  •        Styrian Golding                     34 g - 60'
  •        Styrian Golding                     62 g - 10'
  •        Styrian Golding                     54 g - 30' (whirpool)

         

 

                    IBU: ~40

 

  •        FM21 Odkrycie sezonu 

               

                  Zacieranie:

 

  •         64°C - 60'
  •         76°C - 10'

 

                 wydajność 80%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 65'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 19°C

                 FG:            2.5°Blg

                 ABV:          10.4%

                 VOL:          2.6

                 ODF:          88%

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #101  Pils niemiecki 12.1°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 23/05

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński  Viking Malt            4 kg

 

  •        Magnum                               14 g  - 60' 
  •        Tettnang                                20 g - 30'
  •        Hallertau Mittelfruh               20 g - 15'
  •        Tettnang                                 20 g - 5' 

         

 

                    IBU: ~40

 

  •        Fermentum Mobile FM703 Skórzane spodenki

               

                  Zacieranie:

 

  •         52°C - 5'
  •         64°C - 25'
  •         70°C - 30'
  •         78°C - 1'

 

                 wydajność 80%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 8.5°C

                 FG:            2.5°Blg

                 ABV:          5.2%

                 VOL:          2.6

                 ODF:          79.9%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #102  Hoppy Lager 14.5°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 03/06

 

 

 

        Surowce: 

  •        Wiedeński       Viking Malt            3.5 kg
  •        Monachijski I                                 0.75 kg
  •        K.Jasny                                           0.16 kg

 

  •        Cinook                                   15 g  - 60' 
  •        Centennial                             15 g - 30'
  •        Centennial                              15 g - 10'
  •        Centennial                               15 g - 1'
  •        Centennial                               20 g - 3 dni na zimno
  •        Chinook                                   15 g - 3 dni na zimno

         

 

                    IBU: ~40

 

  •        Fermentum Mobile FM703 Skórzane spodenki

               

                  Zacieranie:

 

  •         52°C - 10'
  •         64°C - 30'
  •         72°C - 30'
  •         78°C - 1'

 

                 wydajność 80%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 8.5°C

                 FG:            3.5°Blg

                 ABV:          6.1%

                 VOL:          2.5

                 ODF:          76.8%

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

warka #103  Apa 13°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 13/09

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński          Viking Malt            3.5 kg
  •        Płatki owsiane                                 0.4 kg
  •        Pszeniczny                                       0.1 kg
  •        K. Jasny                                            0.1 kg

 

  •        Horizon                                   11 g  - 60' 
  •        Azacca                                       8 g - 30'
  •        Azacca                                       8 g - 15'
  •        Azacca                                     14 g - 5'
  •        Azacca                                     70 g - 3 dni na zimno

         

 

                    IBU: ~45

 

  •        WLP004

               

                  Zacieranie:

 

  •         67°C - 60'
  •         78°C - 5'

 

                 wydajność 80%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 65'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 18°C

                 FG:            2°Blg

                 ABV:          6.0%

                 VOL:          2.3

                 ODF:          85%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #104  Irish Red Ale 13.3°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 14/11

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński          Viking Malt            2 kg
  •        Pale ale                                            1 kg
  •        Monachijski                                  0.8 kg
  •        Carared                                         0.3 kg
  •        Jęczmień palony                          0.04 kg

 

  •        Perle                                       20 g  - 60' 
  •        Perle                                       30 g  - 20'

         

 

                    IBU: ~32

 

  •        FM13 Irlandzkie ciemności

               

                  Zacieranie:

 

  •         67°C - 60'
  •         78°C - 1'

 

                 wydajność 80%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 18°C

                 FG:            3.5°Blg

                 ABV:          5.5%

                 VOL:          2.2

                 ODF:          74.6%

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #105  Oatmeal stout 13.6°BLG 

                    receptura własna

                    warzone  4/12

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pale Ale             Viking Malt          2.5 kg
  •        Słód owsiany                                 0.5 kg
  •        Płatki owsiane                               0.5 kg
  •        Biscuit                                          0.27 kg
  •        Crystal II                                        0.2 kg
  •        Jęczmień palony                          0.17 kg
  •        Czekoladowy                                0.3 kg

 

  •        Magnum                                 19 g  - 60' 

         

 

                    IBU: ~35

 

  •        FM13 Irlandzkie ciemności

               

                  Zacieranie:

 

  •         64°C - 45'
  •         74°C - 30'

 

                 wydajność 80%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 17°C

                 FG:            ?°Blg

                 ABV:          ?%

                 VOL:          ?

                 ODF:          ?%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.