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warka #70  Vermont IPA 16°BLG 

                    receptura własna  16l 

                    warzone 15/04

 

 

 

        Surowce:

  •         Pszeniczny                               2.4 kg
  •         Pale Ale   Maris Otter               1.9 kg
  •         Płatki owsiane                            1 kg

 

  •         Citra                                         70 g - Whirpool
  •         Citra                                         30 g - 2 dzień burzliwej
  •         Mosaic                                     30 g - 2 dzień burzliwej
  •         Cascade                                   50 g - Na cichą
  •         Citra                                         50 g - Na cichą

 

                    IBU: ~45

 

  •         WLP002 English Ale (170 ml gęstwy)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        64°C - 60'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 80% , pH - 5.4

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 65'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  10 dni start w temp. 17-22°C

                 cicha:      3 dni i 2 dni CC

                 OG:         16°

                 FG:          2°

                 ABV:       7.8%

                 VOL:       2.2

Edited by zegancio
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  • 4 weeks later...

 

warka #71  Porter wędzony 17°BLG 

                    klon piwa Smoked Porter Alaskan Brewing Company (w oryginale baling jest 16.1°, ibu 45 i nie co inne ilości ciemnych słodów) przeskalowany na 17l

                    warzone 09/05

 

 

 

        Surowce:

  •         Pale Ale  Viking Malt                   2.9 kg
  •         Wędzony bukiem   Viking Malt   1.5 kg
  •         Karmelowy 150                            0.3 kg
  •         Czekoladowy jasny                      0.3 kg
  •         Pszeniczny czekoladowy              0.2 kg
  •         Barwiący                                       0.2 kg

 

  •         Chinook                                        25 g - 60'
  •         Willamette                                    21 g - 15'

 

                    IBU: ~42

 

  •         WLP002 English Ale (~240 ml gęstwy)                               

                  

                  Zacieranie:'

  •        68°C - 60'
  •        78°C - 5'

  

                   wydajność 80% , pH - 5.5

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  16 dni start w temp. 17°C

                 CC:             2 dni w temp. 2°C

                 FG:             3.2°

                 ABV:          7.9%

                 VOL:          2.1

Edited by zegancio
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  • 3 weeks later...

warka #72  West Coast IPA 15°BLG 

                    receptura TB

                    warzone 26/05

 

 

 

        Surowce:

  •        3x1,5 kg Ekstrakt jasny

 

  •         Chinook                                        10 g - 55'
  •         Mosaic                                          40 g - 10'
  •         Citra                                              60 g - 5'
  •         Mosaic                                          30 g - 3 dni cichej
  •         Citra                                              30 g - 3 dni cichej                                     

 

                    IBU: ~42

 

  •         US - 05 (suchary)                          

                  pH - 4.4

            

                  Gotowanie: 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  ? dni start w temp. 17°C

                 CC:             

                 FG:             ?°

                 ABV:          ?%

                 VOL:          ?

Edited by zegancio
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warka #73  Brett #1 12.3°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 30/05

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Viking Malt                      2.13 kg
  •        Biscuit                                             0.2 kg
  •        Płatki owsiane                               0.34 kg

 

  •         Amarillo                                        9 g - 60'
  •         Amarillo                                        6 g - 15'                                     

 

                    IBU: ~22

 

  •         WLP648 Brettanomyces Bruxellensis Trois Vrai

               

                  Zacieranie:

 

  •        68°C - 60'
  •        75°C - 1'

 

                 wydajność 80%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 75'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  45 dni start w temp. pokojowe ~23°C           

                 FG:             2.9°

                 ABV:          4.9%

                 VOL:          2.4

Edited by zegancio
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  • 3 weeks later...

warka #74  Citrus Blond Ale 12°BLG 

                    receptura homebrewing.fanatics

                    warzone 16/06

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Maris Otter                        2.8 kg
  •        Monachijski                                    0.4 kg
  •        Carapils                                           0.2 kg

 

  •         Amarillo                                           7 g - 60'
  •         Amarillo                                         14 g - 10' 
  •         Zest cytryny                                   30 g - 5'
  •         Amarillo                                         14 g - Whirpool                                    

 

                    IBU: ~21

 

  •         Wyeast 1272  American Ale II

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 35'
  •        72°C - 25'

 

                 wydajność 80%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  10 dni start w temp. 17°C  do 23.5°C         

                 FG:             1.2°

                 ABV:           5.8%

                 VOL:           2.4

Edited by zegancio
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warka #75  Simcoe SH 12.4°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 26/06

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Maris Otter                        2.8 kg
  •        Pilzneński Viking Malt                    0.4 kg
  •        Pszeniczny                                      0.6 kg
  •        Biscuit                                             0.3 kg
  •        Carapils                                           0.15 kg

 

  •         Simcoe                                           7 g - 60'
  •         Simcoe                                         10 g - 20' 
  •         Simcoe                                         14 g - 5'
  •         Simcoe                                         24 g - Whirpool       
  •         Simcoe                                         90 g - 3 dni cichej

 

                    IBU: ~45

 

  •         Wyeast 1272  American Ale II

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 20'
  •        72°C - 40'
  •        78°C - 5'

 

                 wydajność 77%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   10 dni start w temp. 18.5°C  podnoszone do 22°C       

                 FG:             2.1°

                 ABV:          5.6%

                 VOL:          2.3

Edited by zegancio
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  • 3 weeks later...

warka #76  Tropical IPA 17°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 17/07

 

 

 

        Surowce:

  •        Pilzneński Viking Malt                    4.0 kg
  •        Pszeniczny                                      0.4 kg
  •        Pszenica niesłodowana                   0.15 kg
  •        Karmelowy 150                               0.15 kg
  •        Carapils                                           0.15 kg

 

  •         Chinook                                       24.5 g - 60'
  •         Amarillo                                         10 g - Whirpool 
  •         Citra                                               10 g - Whirpool
  •         Galaxy                                            10 g - Whirpool       
  •         Amarillo                                         40 g - 3 dni cichej
  •         Citra                                               40 g - 3 dni cichej 
  •         Galaxy                                            20 g - 3 dni cichej

 

                    IBU: ~46

 

  •         Wyeast 1272  American Ale II

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 20'
  •        72°C - 40'
  •        78°C - 5'

 

                 wydajność 85%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   14dni start w temp. 19°C  podnoszone do 23.5°C       

                 FG:             3.4°

                 ABV:           7.8%

                 VOL:           2.4

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  • 2 weeks later...

warka #77  Brett #2 13°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 23/07

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Viking Malt                      2.65 kg
  •        Monachijski II                                 0.2 kg
  •        Carahell                                        0.25 kg

 

  •         Jaryllo                                        6 g - 60'
  •         Jaryllo                                        8 g - 20'
  •         Jaryllo                                       16 g - 15' Whirpool
  •         Jaryllo                                       20 g - 3 Dni cichej                      

 

                    IBU: ~36

 

  •         WLP648 Brettanomyces Bruxellensis Trois Vrai

               

                  Zacieranie:

 

  •        68°C - 45'
  •        75°C - 1'

 

                 wydajność 77.5%, pH 4.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:  40 dni start w temp. pokojowej ~23°C           

                 FG:             1.8°

                 ABV:           6.1%

                 VOL:           2.4

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  • 3 weeks later...

warka #78  Belgian Pale Ale 13.5°BLG 

                    własna wariacja belgijskiego pale ale

                    warzone 17/08

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Maris Otter                      3.3 kg
  •        Abbey Castle                                0.5 kg
  •        Monachijski II Strzegom               0.4 kg
  •        Melanoidynowy                           0.2 kg

 

  •         Horizon                                       15 g - 60'
  •         Kohatu                                        21 g - 20'                      

 

                    IBU: ~29

 

  •         Wyeast 3522 Belgian Ardennes

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 40'
  •        72°C - 20'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 17°C 1 dzień, 4 dni w temp 18°C, podniesiono do 22°C           

                 FG:             2.6°

                 ABV:           6%

                 VOL:          2.4

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  • 3 weeks later...

warka #79  Hoppy Belgian Blond ALE 15.5°BLG 

                    własna wariacja belgijskiego blond

                    warzone 02/09

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale ale Maris Otter                      1.8 kg
  •        Pilzneński 6-rzędowy Castle         1.8 kg
  •        Monachijski II Strzegom               0.4 kg
  •        Amber malt                                0.25 kg
  •        Cukier kandyzowany jasny           0.3 kg (dodany w drugi dzień fermentacji burzliwej)                

 

  •         Horizon                                       8 g - 60'
  •         Hallertau Blanc                          12 g - 20' 
  •         Hallertau Blanc                           18g - 5'
  •         Hallertau Blanc                            30g - Whirpool
  •         Hallertau Blanc                            40g - 3 dni cichej                    

 

                    IBU: ~26

 

  •         Wyeast 3522 Belgian Ardennes

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 40'
  •        72°C - 20'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 17°C 1 dzień, 4 dni w temp 18°C, podniesiono do 22°C           

                 FG:             2 °

                 ABV:          7.5 %

                 VOL:          2.7

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warka #80  Weizen z mango 12.6°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 22/09

 

 

 

        Surowce:

  •        Pszeniczny                                    1.5 kg
  •        Pilzneński Strzegom                      1.5 kg
  •        Pszenica niesłodowana                 0.4 kg
  •        Mango puree                                0.85 kg                

 

  •         Willamnette                                 15 g - 60'                    

 

                    IBU: ~14

 

  •         WLP300 (gęstwa ~100ml)

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 40'
  •        72°C - 20'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 58%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 19°C -> 4 dni w temp, podniesiono do 21°C           

                 FG:            2.1 °

                 ABV:          5.7 %

                 VOL:          2.5

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  • 2 weeks later...

warka #81  Tripel 19.6°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 09/10

 

 

 

        Surowce:

  •        Pilzneński Castle Malting                 5 kg
  •        Abbey                                            0.5 kg
  •        Melanoidowy                                 0.5 kg 
  •        Cukier kandyzowany                      0.3 kg              

 

  •         Perle                                        35 g - 60' 
  •         Perle                                        15 g - 15'                  

 

                    IBU: ~31

 

  •        Wyeast 3522 Belgian Ardennes

               

                  Zacieranie:

 

  •        57°C - 15'
  •        64°C - 35'
  •        72°C - 25'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 17°C -> 14 dni w temp 18-21.5°C          

                 FG:            3.2°Blg

                 ABV:          9.6 %

                 VOL:          2.6

Edited by zegancio
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  • 3 weeks later...

warka #82   Belgian IIPA 20.9°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 25/10

 

 

 

        Surowce:

  •        Pilzneński Castle Malting                 6 kg
  •        Amber                                          0.26 kg 
  •        Cukier kandyzowany                      0.4 kg              

 

  •         Iunga                                        35 g - 60' 
  •         Centennial                                35 g - 15' 
  •         Rakau                                        35 g - 3'
  •         Cascade                                    30 g - whirpool 15'
  •         Centannial                                 35 g - 3 dni cichej
  •         Cascade                                     35 g - 3 dni cichej             

 

                    IBU: ~72

 

  •        Wyeast 3522 Belgian Ardennes

               

                  Zacieranie:

 

  •        64°C - 35'
  •        72°C - 25'
  •        76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 80'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 17°C -> ? dni w temp 18°C          

                 FG:            3.1°Blg

                 ABV:         10.6 %

                 VOL:          2.6

Edited by zegancio
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  • 3 weeks later...

warka #83   X-mass Wheat 16°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 12/11

 

 

 

        Surowce:

  •        Pszeniczny Bestmalz                    2.5 kg
  •        Monachijski                                    1 kg 
  •        Wiedeński                                      1 kg 
  •        Karmelowy 150                         0.25 kg
  •        Pszeniczny czekoladowy           0.15 kg   
  •        Świąteczne przyprawy        

 

  •         Lubelski                                    32 g - 60'              

 

                    IBU: ~15

 

  •        FM41 Gwoździe i banany

               

                  Zacieranie:

 

  •         44°C - 20'
  •         63°C - 50'
  •         72°C - 20'
  •         76°C - 1'

 

                 wydajność 80%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 16°C 

                 FG:            ?°Blg

                 ABV:          ? %

                 VOL:          ?

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  • 4 weeks later...

warka #84   Rauchpils 13.3°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 05/12

 

 

 

        Surowce:

  •        Wędzony bukiem Castlemalting    2 kg
  •        Pilzneński Bestmalz                        2 kg       

 

  •        Saaz                                    40 g - 60'   
  •        Saaz                                    20 g - 30'
  •        Saaz                                    20 g - 15'
  •        Saaz                                    20 g -  5'         

 

                    IBU: ~41

 

  •        FM31 Bawarska dolina

               

                  Zacieranie:

 

  •         52°C -  5'
  •         64°C - 25'
  •         70°C - 30'
  •         76°C - 1'

 

                 wydajność 80%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 80'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9-14°C 21 dni + 2 cold crash

                 FG:            3.5°Blg

                 ABV:          5.4 %

                 VOL:          2.5

Edited by zegancio
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  • 4 weeks later...
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warka #85   Imperialny Porter Bałtycki 24°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 01/01

 

 

 

        Surowce:

  •        Monachijski                           4.35 kg
  •        Pilzneński                                0.5 kg 
  •        Coffe                                       0.5 kg
  •        Brown                                     0.5 kg
  •        Carahell                                  0.25 kg
  •        Karmelowy 300                      0.25 kg
  •        Czekoladowy jasny                0.21 kg
  •        Jęczmień palony                    0.1 kg     

 

  •        Northern Brewer                 21 g - 60'   
  •        Challenger                          10 g - 30'
  •        Fuggles                               20 g - 30'
  •        Lubelski                              18 g -  5'
  •        Willamette                          14 g - 5'         

 

                    IBU: ~47

 

  •        FM31 Bawarska dolina (cała gęstwa po poprzedniej warce)

               

                  Zacieranie:

 

  •         55°C -  5'
  •         64°C - 60'
  •         70°C - 10'
  •         76°C - 5'

 

                 wydajność 75%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 120'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C 

                 FG:            ?°Blg

                 ABV:          ? %

                 VOL:          ?

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  • 1 month later...

warka #86   NZ Pilsner 13°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 05/02

 

 

 

        Surowce:

  •        Pilzneński Castle Malting        2.2 kg 
  •        Pale Ale Viking                        1.2 kg
  •        Carapils                                   0.3 kg
  •        Pszenica niesłodowana         0.15 kg     

 

  •        Pacific Jade                         10 g - 60'   
  •        Motueka                             10 g - 20'
  •        Pacific Jade                         10 g - 5'
  •        Motueka                             10 g -  Whirlpool

         

 

                    IBU: ~31

 

  •        FM701

               

                  Zacieranie:

 

  •         64°C -  55'
  •         73°C - 10'
  •         78°C - 5'
  •         76°C - 5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.4

            

                  Gotowanie: 

 

  •       100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C - 13°C

                 FG:            2.8°Blg

                 ABV:          5.6 %

                 VOL:          2.4

                 ODF:          79.3%

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  • 1 month later...
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warka #87   1554 Black Lager 14.14°BLG 

                    receptura New Belgium Brewing Company (chmiele i drożdże zastąpione polskimi)

                    warzone 13/03

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale Ale     Maris Otter            2.7 kg 
  •        Monachijski II    Viking            1.5 kg
  •        Carapils                                   0.2 kg
  •        Czekoladowy                         0.25 kg
  •        Palone ziarno jęczmienia       0.025kg     

 

  •        Junga                                  6   g - 60'   
  •        Lubelski                              15 g - 60'
  •        Lubelski                              15 g - 20'

         

 

                    IBU: ~20

 

  •        FM701

               

                  Zacieranie:

 

  •         68°C -  65'
  •         73°C -  5'

 

                 wydajność 78%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 90'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C - 13°C (3 tygodnie)

                 FG:            3,52°Blg

                 ABV:          5,91%

                 VOL:          2,4

                 ODF:          75,11%

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  • 4 weeks later...
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warka #88   Wędzony imperator 25°BLG 

                    receptura inspirowana porterem wędzonym browaru Widawa

                    warzone 09/04

 

 

 

        Surowce:

  •        Monachijski     Bestmalz           1.5 kg 
  •        Monachijski     Viking             0.75 kg
  •        Monachijski II  Bestmalz           0.5 kg
  •        Wędzony bukiem                     2.0 kg
  •        Brown                                       0.4 kg
  •        Kawowy                                   0.35kg
  •        Czekoladowy żytni                 0.26 kg 
  •        Czekoladowy                          0.25 kg
  •        Carafa III                                   0.2 kg   
  •        Crystal 120L                              0.2 kg
  •        Aromatyczny                             0.2 kg

 

  •        Junga                                    35 g - 60'   
  •        Lubelski                                  9 g - 60'

         

 

                    IBU: ~44

 

  •        FM701

               

                  Zacieranie:

 

  •         53°C -  5'
  •         64°C -  20'
  •         68°C -  20'
  •         72°C -  20'
  •         76°C -  5'

 

                 wydajność 77%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 75'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 9°C - 13°C 

                 FG:            10.3°Blg

                 ABV:          9.6%

                 VOL:          2.3

                 ODF:          59%

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  • 1 month later...
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warka #89   Waimea SH HotHead PA 12.7°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 24/05

 

 

 

        Surowce:

  •        Pale Ale     Maris otter              1.5 kg 
  •        Pale Ale      Viking                   1.16 kg
  •        Płatki owsiane                        0.95 kg

 

  •        Waimea                                  4 g - 60'   
  •        Waimea                                30 g - whirpool 20'
  •        Waimea                                33 g - w 1-szy dzień fermentacji
  •        Waimea                                33 g - na cichą

         

 

                    IBU: ~31

 

  •        OYL-057 HotHead

               

                  Zacieranie:

 

  •         67°C -  60'
  •         76°C -  5'

 

                 wydajność 75%, pH 5.5

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 60'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. otoczenia ~23°

                 FG:            2.5°Blg

                 ABV:          5.4%

                 VOL:          2.3

                 ODF:          80%

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  • 3 weeks later...
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warka #90   Hefeweizen 12.5°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 10/06

 

 

 

        Surowce:

  •        Pszeniczny     Bestmalz            2.5 kg 
  •        Pilzneński      Bestmalz             1.1 kg

 

  •        Hersbrucker                                30 g - 60' 

         

 

                    IBU: ~18

 

  •        FM41 Gwoździe i banany

               

                  Zacieranie:

 

  •         55°C -  30'
  •         67°C -  45'
  •         77°C -  3'

 

                 wydajność 70,5%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 70'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 20°C - 6 dni następnie podniesiono do 22°C - 4 dni

                 FG:            2.5°Blg

                 ABV:          5.4%

                 VOL:          2.4

                 ODF:          80%

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  • 4 weeks later...
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warka #91   Weizen z marakują 13°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 03/07

 

 

 

        Surowce:

  •        Pszeniczny     Bestmalz            2.5 kg 
  •        Pilzneński      Bestmalz             1.2 kg
  •        Pulpa z marakuji                      0.85 kg

 

  •        Sladek                                    15 g - 60' 

         

 

                    IBU: ~15

 

  •        FM41 Gwoździe i banany

               

                  Zacieranie:

 

  •         55°C -  30'
  •         67°C -  45'
  •         77°C -  3'

 

                 wydajność 70,5%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 75'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 20°C - 6 dni następnie podniesiono do 22°C - 4 dni

                 FG:            2.1°Blg

                 ABV:          5.9%

                 VOL:          2.4

                 ODF:          69%

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  • 1 month later...

warka #92   Saison 13.4°BLG 

                    receptura własna

                    warzone 02/08

 

 

 

        Surowce: 

  •        Pilzneński      Bestmalz             3 kg
  •        Żytni                                    0.67 kg
  •        Monachijski I                       0.27 kg

 

  •        Hallertau Tradition              24 g - 60' 
  •        Hallertau Tradition              13 g - 10'
  •        Hallertau Tradition               13 g - 5'

         

 

                    IBU: ~25

 

  •        M29

               

                  Zacieranie:

 

  •         65°C -  60'
  •         76°C -  5'

 

                 wydajność 74%, pH 5.6

            

                  Gotowanie: 

 

  •        100°C - 65'            

 

                 Fermentacja:

 

                 burzliwa:   start w temp. 20°C - 2 dni następnie podniesiono do temp. otoczenia ~27°C

                 FG:            ? °Blg

                 ABV:          ? %

                 VOL:          ?

                 ODF:          ? %

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