Jump to content
wkorzech

Dokładność pomiaru BLG

Recommended Posts

Dzień dobry, jestem nowym początkującym użytkownikiem forum. Dzisiaj uwarzyłem swoją pierwszą warkę na początek z brewkita zgodnie z wytycznymi zawartymi na forum. Rozgrzany brewkit Coopers Lager dodałem do gorącej wody ok 4l + polepszacz Coopersa 1kg. Dolałem wody mineralnej do 23l i rozpuszczonych drożdży. Temperatura 21C i przystąpiłem do pomiaru BLG w menzurce i tutaj pojawił się problem...

Na początek menzurkę zalałem breczką i otrzymałem BLG niecałe 11 - dosypałem trochę glukozy gdyż na opakowaniu wzmacniacza dla 1kg przypadała moc piwa 4,3% drugi pomiar tą samą metodą wskazał około 10!!!, wyjąłem cukromierz i wrzuciłem go powoli do menzurki od góry i wtedy wynik niecałe 12. Stąd też moje pytanie odnośnie prawidłowego pomiaru BLG. Dodam, że posiadam cukromierz z menzurką z Biowina. 

 

Dziękuję i proszę o pomoc

Poza tym uprzedzając komentarze odnośnie lagiera górnej fermentacji - taki zestaw kupiłem z drożdżami do fermentacji górnej (no name).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Standardowo najpierw powinieneś sprawdzić czy cukromierz jest dobrze wyskalowany - nalej do menzurki wody z kranu. Jeżeli balingometr będzie wskazywał 0 stopni to wszystko jest w porządku. 
Druga opcja - możliwe, że w menzurce było trochę pęcherzyków powietrza. Wtedy trzeba "zakręcić" cukromierzem lub postukać w menzurkę by się ich pozbyć, bo mogą wznosić cukromierz i zakłócać pomiar. 

Trzecia opcja - może po prostu niedokładnie wymieszałeś brzeczkę? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Standardowo najpierw powinieneś sprawdzić czy cukromierz jest dobrze wyskalowany - nalej do menzurki wody z kranu. Jeżeli balingometr będzie wskazywał 0 stopni to wszystko jest w porządku. 
Druga opcja - możliwe, że w menzurce było trochę pęcherzyków powietrza. Wtedy trzeba "zakręcić" cukromierzem lub postukać w menzurkę by się ich pozbyć, bo mogą wznosić cukromierz i zakłócać pomiar. 
Trzecia opcja - może po prostu niedokładnie wymieszałeś brzeczkę? 
Dziękuję za odpowiedź. Po napelnieniu go wodą z kranu i zastosowaniu wskazówek wskazuję minus 2!tzn zero jest poniżej lustra wody. Brzeczka była solidnie wymieszana. Kolejny pomiar z otrzasaniem jak w załączniku - 9-10. Chyba będę się lepiej musiał zaopatrzyć w nowy cukromierz. Pozdrawiam 92235a0f30ad1b9c803001d509e7969e.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cukromierz nie może przylegać do ścianek.
Dzięki. Pierwszy błąd. Tak czy inaczej na wodzie dalej przekłamuje o 2blg w dół.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cukromierz nie może przylegać do ścianek.

W niektórych przypadkach menzurka, czy jak kto to tam zwał, jest zbyt ciasna i ustawienie jej w taki sposob zeby cukromierz nie stykał się ze ścianka graniczy z niemożliwością. Ja osobiście tez mam ten kłopot i wyniki albo męczę dopóki nie ustawie odpowiednio, albo (nie pamietam za czyja rada) patrzę na wynik wskazany przez najwyższym punkt do którego siega brzeczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przekłamuje na wodzie to nowy balingomierz albo dorzucić na refraktometr i wyniki będą dokładniejsze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, luki161 napisał:

Jak przekłamuje na wodzie to nowy balingomierz albo dorzucić na refraktometr i wyniki będą dokładniejsze ;)

Popieram. Miałem cztery ballingomierze i ogromnego pecha, bo wszystkie tłukłem. W końcu zdecydowałem się na refraktometr i jestem mega zadowolony. O wiele łatwiejszy w użyciu, dokładniejszy i trudniej go popsuć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Popieram. Miałem cztery ballingomierze i ogromnego pecha, bo wszystkie tłukłem. W końcu zdecydowałem się na refraktometr i jestem mega zadowolony. O wiele łatwiejszy w użyciu, dokładniejszy i trudniej go popsuć.
Tak chyba zrobię. Patrząc na wykonanie to raczej loteria czy dobrze wskazuje bo papierek się trzyma. Na pierwszą warke musi wystarczyć :)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To polecam kupić taki bardziej „profesjonalny” spławik, albo tak jak ludzie wyżej radzą refra. A co do za ciasnej menzurki to chyba lepiej zainwestować 12 zł w większą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy balingometr pokazuje około -3, kupiłem nowy mniejszy podział kresek i ten pokazuje w okolicy 0.

@wkorzech wskazanie balingometru jest kalibrowane dla temperatury 20°C, jak masz wyższą lub niższą użyj korekcji gęstości z tej strony https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy intryguje mnie jeszcze jedna kwestia. Jak już wiadomo mój cukromierz przekłamuje o ok 2blg. Pierwszy pomiar brzeczki wskazał 10blg więc dosypalem glukozy okolo 150g wtedy wskazał trochę ponad 11 czyli w rzeczywistości ponad 13blg. Czego mogę się spodziewać /obawiać?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Takie urządzenie rozwiązuje wszelkie problemy... Używam to od 2 mies. i jestem zadowolony...
https://www.anton-paar.com/pl-pl/produkty/szczegoly/miernik-gestosci-i-stezenia-easydens/
 

Myśle ze równie dobry i zdecydowane bardziej przystępny cenowo bedzie zwykły Refraktometr ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za 1500 to byś fajny sprzęt do warzenia kupił

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.