Phob 1 Posted December 29, 2017 Czesc wszystkim Ze wzgledu na popularność stylu w otoczeniu znajomych i rodziny jestem wręcz zmuszony uzbroić się w większe zapasy AIPA. Z uwagi na to, że dopiero zaczynam i posiadam małe doświadczenie chciałem poradzić się bardziej doświadczonych kolegów w sprawie składników. Plan jest następujący, zrobić dwie Warki koło 25l każda, z dość podobnych składników jednak dla zbierania nowych doświadczeń pomyślałem że możnaby pomieszać trochę w proporcjach dodawanych chmieli. Jestem kompletnie zielony (narazie zacieram z gotowych zestawów) Zasyp coś w stylu 2,5kg pale ale viking 2,5kg wiedeński 1kg pszeniczny 0,5kg carapills 0,5kg carahell? Na każdą z warek Do tego myślałem żeby kupić z 4 paczki po 90g amerykancow i podzielic. Wstępnie citra simcoe cascade chinook Zależy mi na wyczuwalnym smaku karmelu(/słodu?) Oraz oczywiście goryczce( tutaj nie do końca wiem jak pogodzić te dwa elementy żeby uzyskać goryczke która nie przykryje lekkiej słodkości która chce uzyskac) oraz oczywiście na smaku i aromacie z chmielu Nie wiem czy ilość chmielu wystarczy, zawsze można coś dokupić, ale rozważam też opcja nachmielenia jednej Warki mocniej jeżeli jest taka potrzeba, a druga warke zrobić po prostu lżejsza żeby jednak nie robić dwóch prawie identycznych warek Temat w miarę otwarty więc zapraszam do dyskusji w temacie poprawy zasypu oraz jak to nachmielic żeby uzyskać coś ciekawego dla mnie nowicjusza. Z góry dziekuje Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted December 29, 2017 Co wy z tymi ilosciami karmelu.... Toz tocnie jest juz AIPA tylko jakis ulepek... Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted December 29, 2017 Jak karmel to nie AIPA tylko American Amber Ale albo barleywine... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted December 29, 2017 daj z 2 x mniej karmeli... Quote Share this post Link to post Share on other sites
PaulCraft 8 Posted December 29, 2017 Jak chcesz się czegoś nauczyć po tym warzeniu, to zrób np. tak: 1) goły pale ale 2) pale ale z wiedeńskim 3) pale ale z karmelem i każdy z tych zasypów chmiel w ten sam sposób. Potem kolejne 3 warki rób z wybranym z powyższych najlepszym wg Ciebie zasypem, ale nachmiel na 3 różne sposoby. PS 0,5 kg karmelu na 5 kg słodu to nie jest mało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phob 1 Posted December 29, 2017 Lubię piwa które są mocno goryczkowe ale czuć ten fajny pełny posmak słodowy, bardzo smakuje mi hedge hog aipa, nie chce zeby przelewalo się toffifi w każdym lyku, ale żeby był posmak więc bez przesady. Odpuścić carahell ? Pytanie dalej na pomysły z chieleniem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted December 29, 2017 Spróbuj sobie chmielenia wzorując się na Grand Prix od Czesława Dziełaka: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phob 1 Posted December 29, 2017 Dziękuję za spore zainteresowanie, myślałem że bedzie lincz za kolejny temat a propo AIPA PaulCraft podoba mi się ten pomysł i chyba zrobię tak jak napisałeś, czym szybciej będę robił takie testy na własnej skórze tym lepiej dla mnie Z pomysłem na chmielenie chyba tez skopiuje z postu wyżej i będę modyfikowal w kolejnych warkach sprawdzając co da jakie efekty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted December 29, 2017 42 minuty temu, Phob napisał: Pytanie dalej na pomysły z chieleniem? Dokupić chmielu. 180 gram na 25 litrów to szału nie ma. Uważaj, bo wybrałeś mocno goryczkowe chmiele i możesz łatwo przecholować z goryczką, zwłaszcza jak nie chłodzisz chłodnicą, tylko w wannie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WujekStaszek 13 Posted December 29, 2017 Jak wszyscy zwrócili uwagę na słód, to ja odniosę się do chmielu. 90 gramów na jedną warkę (dobrze rozumiem?) to zdecydowanie za mało. Jednak żeby cokolwiek doradzić w tej kwestii musimy znać kilka czynników: BLG piwa, użyte drożdże, jaki aromat ma dominować w gotowym piwie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phob 1 Posted December 29, 2017 Dnia 29.12.2017 o 12:27, WujekStaszek napisał: Jak wszyscy zwrócili uwagę na słód, to ja odniosę się do chmielu. 90 gramów na jedną warkę (dobrze rozumiem?) to zdecydowanie za mało. Jednak żeby cokolwiek doradzić w tej kwestii musimy znać kilka czynników: BLG piwa, użyte drożdże, jaki aromat ma dominować w gotowym piwie. Oczywiście 4x90 czyli na dwie Warki po 180g chmielu Dlatego też napisałem że zawsze można dokupić albo zrobić jedną prawidłowa a z resztek zrobić coś lżejszego Dnia 29.12.2017 o 12:27, Gawron napisał: Dokupić chmielu. 180 gram na 25 litrów to szału nie ma. Uważaj, bo wybrałeś mocno goryczkowe chmiele i możesz łatwo przecholować z goryczką, zwłaszcza jak nie chłodzisz chłodnicą, tylko w wannie. To racja, ostatnie AIPA którą robiłem z ekstraktów miało koło 120g na 20 litry i było mega delikatne, więc będę musiał trochę zmienić zamysł i dobrać coś Jak wrócę do domu sprawdzę dokładnie link powyżej z przepisem pana Dzielaka i będę kombinował dalej edit przepraszam za zdublowanie posta ale telefon tak rozwiazał sytuacje, kiedy uzywalem 2 razy cytowania zastanawia mnie ten zasyp z samego pale ale czy zrobi robote i nie bede zawiedziony czy jednak dodawac inne slody oraz do jakiego blg celowac ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PaulCraft 8 Posted December 29, 2017 Sam Pale Ale jest ok. Pytanie, jak mocno chcesz chmielić. Do Apy bliżej 12-14, do Aipy bliżej 14-16. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted December 29, 2017 10 godzin temu, Phob napisał: zastanawia mnie ten zasyp z samego pale ale czy zrobi robote i nie bede zawiedziony czy jednak dodawac inne slody oraz do jakiego blg celowac ? Sam pale ale zrobi robotę. Możesz podsypać pszenicą dla piany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted January 4, 2018 Zrób Pale Ale 95% zasypu i 5 %karmelowego, chmielnie 10g-60min, 10g-20, 30g- 5min plus 50g dorzuć do fermentora przy zadawaniu drożdży...m Quote Share this post Link to post Share on other sites
Decocsis 1 Posted January 5, 2018 6 godzin temu, BEZ ZASAD napisał: Zrób Pale Ale 95% zasypu i 5 %karmelowego, chmielnie 10g-60min, 10g-20, 30g- 5min plus 50g dorzuć do fermentora przy zadawaniu drożdży...m Przy zadawaniu drożdży to trochę głupota... 1 Adam Pawlicki reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phob 1 Posted January 18, 2018 Panowie, jeszcze jedno pytanko, zakupiłem dwie paczki US 05 jednak po fakcie do mnie dotarło że na dwie Warki po 25l to będzie trochę za mało, będę celował w 16blg, więc jak rozłożyć siły drożdży ? Czy dać dwie paczki i potem korzystać z gęstwy czy jedna saszetka wystarczy i dodawać do każdej Warki osobno , czy dokupić drożdże do kolejnej Warki ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted January 18, 2018 Jesli warki bedziesz robil jedna po drugiej, to daj dwie do pierwszej, overpitching bedzie delikatny, ale lepsze to niz za mala ilosc. A druga warke machnij wtedy na gestwie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted January 18, 2018 3 godziny temu, Phob napisał: Panowie, jeszcze jedno pytanko, zakupiłem dwie paczki US 05 jednak po fakcie do mnie dotarło że na dwie Warki po 25l to będzie trochę za mało, będę celował w 16blg, więc jak rozłożyć siły drożdży ? Czy dać dwie paczki i potem korzystać z gęstwy czy jedna saszetka wystarczy i dodawać do każdej Warki osobno , czy dokupić drożdże do kolejnej Warki ? Dwie do jednej warki, a potem gęstwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phob 1 Posted January 18, 2018 W wątku obok doradzono mi żeby zrobić coś słabszego i użyć gęstwy dopiero do tej AIPA i tak zrobię ponieważ chwilowo potrzebuję czegoś lżejszego żeby zapełnić braki oraz wykorzystać zapasy, Więc zrobię jakieś lekkie APA, a potem podziałami na gestwie do tych warek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted January 18, 2018 13 minut temu, Phob napisał: W wątku obok doradzono mi żeby zrobić coś słabszego i użyć gęstwy dopiero do tej AIPA i tak zrobię ponieważ chwilowo potrzebuję czegoś lżejszego żeby zapełnić braki oraz wykorzystać zapasy, Więc zrobię jakieś lekkie APA, a potem podziałami na gestwie do tych warek Nawet lepiej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted January 20, 2018 Dnia 5.01.2018 o 05:19, Decocsis napisał: Przy zadawaniu drożdży to trochę głupota... Rozwiń swoją filozoficzną myśl... Ile warek zrobiłeś takim sposobem? I jakie są efekty skoro twierdzisz, że są głupie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 75 1 Items Posted January 21, 2018 Saszetka na 25L wystarcza bez problemu, przecież to nie są jakieś super gęste piwa. Zresztą można pokusić się o starter. Ja nigdy wiecej niż jedna saszetka sucharów nie dawałem i nigdy nie miałem problemów. Ew jak kiepsko zatarłem to potrafiły nie dojeść ale raczej większość jadła do granic swoich możliwości FFS praktycznie wychodzi taki sam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Decocsis 1 Posted January 23, 2018 Dnia 20.01.2018 o 19:45, BEZ ZASAD napisał: Rozwiń swoją filozoficzną myśl... Ile warek zrobiłeś takim sposobem? I jakie są efekty skoro twierdzisz, że są głupie? Podczas fermentacji wydzielane CO2 zabiera że sobą aromat chmielu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasiu 137 Posted January 23, 2018 Chmielenie podczas aktywnej fermentacji daje bardzo dobre efekty, wrzucałem razem z zadaniem drożdży i w 2 czy 3 dniu fermentacji, obie opcje bardzo fajne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Decocsis 1 Posted January 23, 2018 W takim razie to ciekawe, pierwszy raz o tym słyszę. Aromat jest porównywalny z chmieleniem na zimno? Quote Share this post Link to post Share on other sites