Jump to content
Phob

Pomysly na AIPA

Recommended Posts

Czesc wszystkim

 

Ze wzgledu na popularność stylu w otoczeniu znajomych i rodziny jestem wręcz zmuszony uzbroić się w większe zapasy AIPA. :)

 

Z uwagi na to, że dopiero zaczynam i posiadam małe doświadczenie chciałem poradzić się bardziej doświadczonych kolegów w sprawie składników.

 

Plan jest następujący, zrobić dwie Warki koło 25l każda, z dość podobnych składników jednak dla zbierania nowych doświadczeń pomyślałem że możnaby pomieszać trochę w proporcjach dodawanych chmieli.

 

Jestem kompletnie zielony (narazie zacieram z gotowych zestawów)

 

Zasyp coś w stylu 

2,5kg pale ale viking

2,5kg wiedeński

1kg pszeniczny

0,5kg carapills

0,5kg carahell?

Na każdą z warek

 

Do tego myślałem żeby kupić z 4 paczki po 90g amerykancow i podzielic.

Wstępnie citra simcoe cascade chinook

 

Zależy mi na wyczuwalnym smaku karmelu(/słodu?) Oraz oczywiście goryczce( tutaj nie do końca wiem jak pogodzić te dwa elementy żeby uzyskać goryczke która nie przykryje lekkiej słodkości która chce uzyskac) oraz oczywiście na smaku i aromacie z chmielu

 

Nie wiem czy ilość chmielu wystarczy, zawsze można coś dokupić, ale rozważam też opcja nachmielenia jednej Warki mocniej jeżeli jest taka potrzeba, a druga warke zrobić po prostu lżejsza żeby jednak nie robić dwóch prawie identycznych warek

 

Temat w miarę otwarty więc zapraszam do dyskusji  w temacie poprawy zasypu oraz jak to nachmielic żeby uzyskać coś ciekawego dla mnie nowicjusza. 

 

Z góry dziekuje

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz się czegoś nauczyć po tym warzeniu, to zrób np. tak:

1) goły pale ale

2) pale ale z wiedeńskim

3) pale ale z karmelem

i każdy z tych zasypów chmiel w ten sam sposób.

 

Potem kolejne 3 warki rób z wybranym z powyższych najlepszym wg Ciebie zasypem, ale nachmiel na 3 różne sposoby.

 

PS 0,5 kg karmelu na 5 kg słodu to nie jest mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubię piwa które są mocno goryczkowe ale czuć ten fajny pełny posmak słodowy, bardzo smakuje mi hedge hog aipa, nie chce zeby przelewalo się toffifi w każdym lyku, ale żeby był posmak więc bez przesady.

 

Odpuścić carahell ?

 

Pytanie dalej na pomysły z chieleniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za spore zainteresowanie, myślałem że bedzie lincz za kolejny temat a propo AIPA

 

PaulCraft podoba mi się ten pomysł i chyba zrobię tak jak napisałeś, czym szybciej będę robił takie testy na własnej skórze tym lepiej dla mnie :)

 

Z pomysłem na chmielenie chyba tez skopiuje z postu wyżej i będę modyfikowal w kolejnych warkach sprawdzając co da jakie efekty

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Phob napisał:

Pytanie dalej na pomysły z chieleniem?

Dokupić chmielu. 180 gram na 25 litrów to szału nie ma. Uważaj, bo wybrałeś mocno goryczkowe chmiele i możesz łatwo przecholować z goryczką, zwłaszcza jak nie chłodzisz chłodnicą, tylko w wannie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wszyscy zwrócili uwagę na słód, to ja odniosę się do chmielu. 

90 gramów na jedną warkę (dobrze rozumiem?) to zdecydowanie za mało.

Jednak żeby cokolwiek doradzić w tej kwestii musimy znać kilka czynników: BLG piwa, użyte drożdże, jaki aromat ma dominować w gotowym piwie. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 29.12.2017 o 12:27, WujekStaszek napisał:

Jak wszyscy zwrócili uwagę na słód, to ja odniosę się do chmielu. 

90 gramów na jedną warkę (dobrze rozumiem?) to zdecydowanie za mało.

Jednak żeby cokolwiek doradzić w tej kwestii musimy znać kilka czynników: BLG piwa, użyte drożdże, jaki aromat ma dominować w gotowym piwie. 

 

Oczywiście 4x90 czyli na dwie Warki po 180g chmielu :)

 

Dlatego też napisałem że zawsze można dokupić albo zrobić jedną prawidłowa a z resztek zrobić coś lżejszego 

 

Dnia 29.12.2017 o 12:27, Gawron napisał:

Dokupić chmielu. 180 gram na 25 litrów to szału nie ma. Uważaj, bo wybrałeś mocno goryczkowe chmiele i możesz łatwo przecholować z goryczką, zwłaszcza jak nie chłodzisz chłodnicą, tylko w wannie. 

To racja, ostatnie AIPA którą robiłem z ekstraktów miało koło 120g na 20 litry i było mega delikatne, więc będę musiał trochę zmienić zamysł i dobrać coś :)

 

Jak wrócę do domu sprawdzę dokładnie link powyżej z przepisem pana Dzielaka i będę kombinował dalej

 

 

 

edit przepraszam za zdublowanie posta ale telefon tak rozwiazał sytuacje, kiedy uzywalem 2 razy cytowania

 

zastanawia mnie ten zasyp z samego pale ale czy zrobi robote i nie bede zawiedziony czy jednak dodawac inne slody oraz do jakiego blg celowac ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Phob napisał:

zastanawia mnie ten zasyp z samego pale ale czy zrobi robote i nie bede zawiedziony czy jednak dodawac inne slody oraz do jakiego blg celowac ?

Sam pale ale zrobi robotę. Możesz podsypać pszenicą dla piany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób Pale Ale 95% zasypu i 5 %karmelowego, chmielnie 10g-60min, 10g-20, 30g- 5min plus 50g dorzuć do fermentora przy zadawaniu drożdży...m

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, BEZ ZASAD napisał:

Zrób Pale Ale 95% zasypu i 5 %karmelowego, chmielnie 10g-60min, 10g-20, 30g- 5min plus 50g dorzuć do fermentora przy zadawaniu drożdży...m

Przy zadawaniu drożdży to trochę głupota... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, jeszcze jedno pytanko, zakupiłem dwie paczki US 05 jednak po fakcie do mnie dotarło że na dwie Warki po 25l to będzie trochę za mało, będę celował w 16blg, więc jak rozłożyć siły drożdży ? Czy dać dwie paczki i potem korzystać z gęstwy czy jedna saszetka wystarczy i dodawać do każdej Warki osobno , czy dokupić drożdże do kolejnej Warki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli warki bedziesz robil jedna po drugiej, to daj dwie do pierwszej, overpitching bedzie delikatny, ale lepsze to niz za mala ilosc. A druga warke machnij wtedy na gestwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Phob napisał:

Panowie, jeszcze jedno pytanko, zakupiłem dwie paczki US 05 jednak po fakcie do mnie dotarło że na dwie Warki po 25l to będzie trochę za mało, będę celował w 16blg, więc jak rozłożyć siły drożdży ? Czy dać dwie paczki i potem korzystać z gęstwy czy jedna saszetka wystarczy i dodawać do każdej Warki osobno , czy dokupić drożdże do kolejnej Warki ?

Dwie do jednej warki, a potem gęstwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wątku obok doradzono mi żeby zrobić coś słabszego i użyć gęstwy dopiero do tej AIPA i tak zrobię ponieważ chwilowo potrzebuję czegoś lżejszego żeby zapełnić braki oraz wykorzystać zapasy,

 

Więc zrobię jakieś lekkie APA, a potem podziałami na gestwie do tych warek 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Phob napisał:

W wątku obok doradzono mi żeby zrobić coś słabszego i użyć gęstwy dopiero do tej AIPA i tak zrobię ponieważ chwilowo potrzebuję czegoś lżejszego żeby zapełnić braki oraz wykorzystać zapasy,

 

Więc zrobię jakieś lekkie APA, a potem podziałami na gestwie do tych warek 

Nawet lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 5.01.2018 o 05:19, Decocsis napisał:

Przy zadawaniu drożdży to trochę głupota... 

Rozwiń swoją filozoficzną myśl... Ile warek zrobiłeś takim sposobem? I jakie są efekty skoro twierdzisz, że są głupie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saszetka na 25L wystarcza bez problemu, przecież to nie są jakieś super gęste piwa. Zresztą można pokusić się o starter. Ja nigdy wiecej niż jedna saszetka sucharów nie dawałem i nigdy nie miałem problemów. Ew jak kiepsko zatarłem to potrafiły nie dojeść ale raczej większość jadła do granic swoich możliwości :) FFS praktycznie wychodzi taki sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 20.01.2018 o 19:45, BEZ ZASAD napisał:

Rozwiń swoją filozoficzną myśl... Ile warek zrobiłeś takim sposobem? I jakie są efekty skoro twierdzisz, że są głupie?

Podczas fermentacji wydzielane CO2 zabiera że sobą aromat chmielu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie podczas aktywnej fermentacji daje bardzo dobre efekty, wrzucałem razem z zadaniem drożdży i w 2 czy 3 dniu fermentacji, obie opcje bardzo fajne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.