Jump to content
Sign in to follow this  
ginofelino

Długa fermentacja Brewkitu

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę.

Postanowiłem zrobić swoje pierwsze piwo z brewkitu, aby powoli poznać cały proces. Zakupiłem brewkit SPARKING ALE COOPERS i już na etapie fermentacji mam dylemat. Drożdże zadane w temeraturze jak na instrukcji, temperatura przy fermentorze ok 20 st. i sam proces fermentacji wg. instrukcji miał trwać ok 7 dni. U mnie jest to już ponad 3 tygodnie a na cukromierzu jest ok 3 st. BLG. W międzyczasie przeniosłem fermentor  do pomieszczenia w którym jest 24 st. proszę o poradę czy wg was wszystko jest ok, mam dalej czekać czy podjąć jakieś działania. Piwo w smaku nie jest zepsute śmierdzące ani nie ma innych objawów że coś mogło się popsuć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli dobrze zrozumiałem to sadzisz ze ma zejść do zera. Spokojnie jesli blg się nie rusza w dół ani o ciupinke od tygodnia możesz pomysleć o butelkowaniu bo chyba cicha to ty masz juz za sobą. Za pomocą kalkulatora oblicz ile dokładnie cukru dodać do butelek i gotowe ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie to tylko uwalniające się CO2 z piwa. Tak jak poradził kolega wyżej, jeśli BLG nie spada śmiało możesz butelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko na cichą nie przelewaj.
Przelej tylko do czystego fermentatora wymieszaj z tym czego będziesz używać do refermentacji i butelka odrazu.


Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rozrabiam odpowiednia ilośc glukozy w całym wiadrze mieszam dokładnie starajc się zbytnio nie napowietrzac i Rozlewam.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?
No nie wiem czy łatwiej robisz syrop na całość, mieszasz i w butelki. Ważysz tylko raz cukier. No i lepiej przelać bo na dnie masz pełno drożdży a nie chcesz żeby się dostały do butelek.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, ginofelino napisał:

A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?

Kiedyś tak robiłem - taką miarką potrójną. Ma to swoje plusy aczkolwiek jeśli chcesz inaczej / lżej nagazować piwo to dużo łatwiej przygotować roztwór cukru/glukozy. Mi nawet ta najmniejsza miarka zbytnio gazowała piwa w niektórych stylach... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dodaję roztwór wody z glukoza przy pomocy strzykawki do każdej butelki, jest to mega wygodne i szybkie, piwa wychodzą rownomiernie nagazawone, polecam to na pewno zamiast dodawania cukru łyżeczka bo metoda jest pewniejsza

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 28.12.2017 o 12:45, ginofelino napisał:

A nie można poprostu wsypać cukier do butelki? Nie będzie tak łatwiej ?

Można, ja tak robię bo mam tylko jeden fermentor. Dodatkowo unika się ryzyka źle wymieszanego roztworu w całym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.