Skocz do zawartości

Chłodzenie butelek


McColtan

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o czas. Pierwsza butelka może nie mieć czasu na rozpuszczenie gazu z szyjki w piwie i trzeba jej pomóc schładzając ją, bo przyspiesza to rozpuszczanie gazu w piwie. Zazwyczaj pierwsze sprawdzenie ludzie robią już po tygodniu (ja też) i wtedy jest to potrzebne. Jeśli po butelkowaniu zostawisz piwo w pokoju na ponad 2-3 tygodnie (i więcej) to gaz z szyjki i tak powinien się rozpuścić bez konieczności schładzania i pierwszego piwa nie musisz schładzać. Polecam jedno piwo wlać do plastikowej butelki. Wtedy wystarczy sprawdzić czy twardnieje i wiemy czy refermentacja zachodzi czy nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o czas. Pierwsza butelka może nie mieć czasu na rozpuszczenie gazu z szyjki w piwie i trzeba jej pomóc schładzając ją, bo przyspiesza to rozpuszczanie gazu w piwie. Zazwyczaj pierwsze sprawdzenie ludzie robią już po tygodniu (ja też) i wtedy jest to potrzebne. Jeśli po butelkowaniu zostawisz piwo w pokoju na ponad 2-3 tygodnie (i więcej) to gaz z szyjki i tak powinien się rozpuścić bez konieczności schładzania i pierwszego piwa nie musisz schładzać. Polecam jedno piwo wlać do plastikowej butelki. Wtedy wystarczy sprawdzić czy twardnieje i wiemy czy refermentacja zachodzi czy nie.
Pamiętam jak rozpoczynam przygodę piwowarską na kontrakcie w Libii. Tam nie było butelek od piwa bo prohibicja i samego Piwa też nie było. Wszystko było butelkowane w plastiki po wodzie mineralnej. Pierwszego dnia butelki stały, później leżały, pod wpływem ciśnienia przyjmowały dziwne ksztalty. Ale przynajmniej było widać że piwko się robi

Wysłane z Xperia XA1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie żeby przez wzgląd na sztukę piwowarską ale schładzam, po prostu przed podaniem komuś/sobie butelkę z piwem. Weizeny gazuję mocno i co zauwazyłem (jak ktoś wyżej wspomniał) na ciepło piwo trzeba otwierać na zlewem bo 1/3 ląduje poza butelką. Na zimno jest elegancko i całość w kuflu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.