Jump to content
Sign in to follow this  
JanuszMyszyński

Mandarynki w piwie + wytrzymałość S-04

Recommended Posts

Mam dwa pytania z różnej kategorii:

 

1. Postanowiłem część warki Rye IPA przelać na cichą i dodać mandarynki. Pomijając sensowność tego pomysłu, to ile mandarynek proponowalibyście dać na litr piwa, żeby było je czuć, ale żeby nie przegiąć.

 

2. Planuję konkretnego FES-a na S-04, około 19 Blg. Czy paczka sucharów pociągnie temat odpowiednio, czy jednak robić cieńkusza jakiegoś. Jakie Baliingi Wam z powodzeniem wychodziły z samej hydratyzacji?   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mandarynkami raz robiłem piwo, a bardziej eksperymenty z sokiem dodawanym do butelkowania. Zabutelkowałem piwka z dodatkiem 10 ml soku + cukier, 20 ml + cukier, 30 ml + cukier i sam sok. Celowałem w 2,5 v/v. Ilość cukru który był/miał być w soku policzyłem ze średniej którą wskazał mi refraktometr i którą wyczytałem na wikipedii. Przyjąłem, że 100% ich będzie fermentowalne. Nagazowanie wyszło tak na oko/język coś koło 2,5 właśnie to granatów i żadnych gushingów nie było. Najbardziej czuć było oczywiście wersję z samym sokiem, ale dupy nie urywało. Cały cukier został zjedzony, aromat i smak gdzieś tam w tle było czuć. Nie pamiętam ile tego soku dawałem w ml, trzeba by przeliczyć. Moja rada to zrób sobie podobnie, np z butelkowaniem, albo zostaw nie za dużo tego piwa na cichą lub rozlej na dwa wiadra i dodaj różne ilości, będziesz wiedział co Ci najbardziej pasuje. Zwłaszcza, że o różnej porze roku różnie bywa u nas z mandarynkami (zależy ile widziały słońca, a ile musiały dojrzewać na tirze).

 

Co do FESa to zależy ile litrów wstawiasz, ale obstawiając, że koło 20 to dałbym 1,5 paczki. Tylko musisz się przyłożyć do dobrego napowietrzenia brzeczki. Wiadomo, że gęstwa po cieniasie będzie lepsza, ale w końcu to nie RIS 26 BLG, także suchary też dadzą radę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.