Jump to content
McColtan

Butelkowanie piwa

Recommended Posts

Witam, dziś po 15 dniach fermentacji zabutelkowałem swoje piwo z brewkitu od 6 dni miało cały czas 4 blg, blg nic nie spadał piwo w butelce jest mętne i teraz pytanko.
-Jak wyklarować je w butelce
- czy jest możliwość powstania granatu? Dodam że gdy piwo było robione miało 11 blg po 15 dniach 4 od 6 się utrzymywało
piwo mangrove jack pale ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

- teraz to już tylko przy pomocy grawitacji i niskiej temperatury (jak się nagazuje), jak nie było satysfakcjonująco klarowne to po co butelkowałeś?

- możliwość jest zawsze

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, McColtan napisał:

Witam, dziś po 15 dniach fermentacji zabutelkowałem

E no weź , dziś w Święta to się tylko piwo spija , a nie butelkuje :drinks:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swój pierwszy brewkit zabutelkowałem jakieś 10 dni temu i przez ten czas dość ładnie się wyklarowało. Osadem raczej się nie przejmuj, przynajmniej mój jest mocno zbity na dnie i nie ma problemu przy przelewaniu do szklanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, ja po 17 dniach fermentacji burzliwej zacząłem zlewac piwo do butelek. Od dwóch brzeczka stała cicho więc uznałem że już czas. Robię to tak, że do każdej butelki wsypuję 4g glukozy krystalicznej i wlewam piwo, następnie jak szum opadnie kapsluję. Teraz pytanie w jaka temperaturę postawić te piwo w butelkach, mam do wyboru 12C na strychu, 16C w piwnicy, 19C w gabinecie lub 21C w sypialni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
47 minut temu, Eprom napisał:

w jaka temperaturę postawić te piwo w butelkach, mam do wyboru 12C na strychu, 16C w piwnicy, 19C w gabinecie lub 21C w sypialni.

Potrzymaj tydzień / dwa w sypialni a potem zanieś na strych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A następnym razem użyj kalkulatora do obliczenia ilości cukru --> https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Podajesz ilość piwa, które masz do zabutelkowania, ilość CO2 które chcesz mieć w piwie ( ja standardowo robię na 2,3) oraz maksymalną temperaturę w jakiej stało piwo przed butelkowaniem. Wtedy tą ilość cukru rozpuszczasz w ok 300ml wody, doprowadzasz do wrzenia i gotujesz 3 minuty. Taki syrop cukrowy wlewasz do fermentora, do niego wlewasz piwo, zamieszasz i w butelki. Moim zdaniem sposób lepszy niż sypanie cukru do butelek, a po zakapslowaniu wstrząsanie żeby go rozpuścić...

 

Ja po butelkowaniu wstawiam do piwnicy gdzie mam ok 22 stopnie i tam sobie stoi cały czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, sobieslaw napisał:

Czekasz, aż taki roztwór ostygnie, czy zlewasz piwo na taki gorący?

Na gorący. Masz 0,5l wrzątku vs. 20l chłodnej brzeczki. Nie ma obawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostało mi jeszcze 10 litrów piwa do zlania, czy na tą resztę przygotować ten roztwór czy resztę tak samo butelkowac jak to tej pory. Trochę mnie martwi te mieszanie roztworu z brzeczką, gdyż na dnie są martwe drożdże i  mieszajac je zrusze

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Eprom napisał:

Nie, zlewam  prosto do butelek 

W takim razie zostań przy swojej metodzie nalewania 😉 chcąc dodać syrop do całości musisz dekantowač brzeczkę do drugiego fermentora i całość zamieszać, w twojej sytuacji zamieszanie drożdży osiadłych na dnie nie będzie dobrym rozwiązaniem 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Eprom napisał:

Nie, zlewam  prosto do butelek

No to roztwór się nie sprawdzi. A nie wlatuje Ci "syf" do butelek przy tej metodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Jancewicz napisał:

No to roztwór się nie sprawdzi

Możesz dodawać też roztwór do butelek np strzykawką, będzie dokładniej, a surowiec będzie bezpieczniejszy po przegotowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cześć, dzień dobry.

 

jedno techniczne pytanie mam: w jaki sposób zlać piwo do rozlewu do nowego fermentatora, czy zrobić to za pomocą kranika czy też ściągnąć rurką? robię tylko fermentację burzliwą i zastanawia mnie klarowność piwa oraz właśnie to, czym i jak lepiej zlać do nowego pojemnika.

 

nie chciałem też zakładać nowego posta, dziękuję za odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, kiriak napisał:

cześć, dzień dobry.

 

jedno techniczne pytanie mam: w jaki sposób zlać piwo do rozlewu do nowego fermentatora, czy zrobić to za pomocą kranika czy też ściągnąć rurką? robię tylko fermentację burzliwą i zastanawia mnie klarowność piwa oraz właśnie to, czym i jak lepiej zlać do nowego pojemnika.

 

nie chciałem też zakładać nowego posta, dziękuję za odpowiedź

Ściągnąć rurką. W drugim fermentorze przygotuj sobie syrop z wody i cukru do refermentacji, dzięki czemu zlewając piwo całość ci się ładnie wymiesza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Hary86 napisał:

Ściągnąć rurką. W drugim fermentorze przygotuj sobie syrop z wody i cukru do refermentacji, dzięki czemu zlewając piwo całość ci się ładnie wymiesza.

a co zostanie na dnie?

 

jaka jest różnica między podłączeniem rurki do kranika i zlaniem, a zzassaniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po fermentacji burzliwej dobrze jest zlać znad osadu drożdżowego do czystego pojemnika na kilka dni na lepsze wyklarowanie. Potem znowu przelać znad osadu do pojemnika, z którego będziesz butelkował. Przelewanie znad osadu najlepiej robić za pomocą wężyka. 

 

Nie przelewałem nigdy znad osadu za pomocą kranika, ale sądzę, że przelewając wężykiem znad osadu mniej go chwycisz do nowego pojemnika niż przelewając przez kranik. Są też specjalne reduktory osadu do kraników, sam taki mam, ale nigdy nie używałem. Powyższa metoda była wystarczająca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, nike21 napisał:

Są też specjalne reduktory osadu do kraników, sam taki mam, ale nigdy nie używałem.

 

Też to mam i użyłem tylko raz. Ten reduktor zostawia w fermentorze za dużo piwa! Dlatego zlewam wężykiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 22.01.2020 o 22:54, nike21 napisał:

A następnym razem użyj kalkulatora do obliczenia ilości cukru --> https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Podajesz ilość piwa, które masz do zabutelkowania, ilość CO2 które chcesz mieć w piwie ( ja standardowo robię na 2,3) oraz maksymalną temperaturę w jakiej stało piwo przed butelkowaniem. Wtedy tą ilość cukru rozpuszczasz w ok 300ml wody, doprowadzasz do wrzenia i gotujesz 3 minuty. Taki syrop cukrowy wlewasz do fermentora, do niego wlewasz piwo, zamieszasz i w butelki. Moim zdaniem sposób lepszy niż sypanie cukru do butelek, a po zakapslowaniu wstrząsanie żeby go rozpuścić...

 

Ja po butelkowaniu wstawiam do piwnicy gdzie mam ok 22 stopnie i tam sobie stoi cały czas.

A glukoza jak się nazywa w tym kalkulatorze ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, pablo_ns napisał:

A glukoza jak się nazywa w tym kalkulatorze ?

 

Corn sugar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.