Jump to content
Sign in to follow this  
McColtan

Butelkowanie piwa

Recommended Posts

Witam, dziś po 15 dniach fermentacji zabutelkowałem swoje piwo z brewkitu od 6 dni miało cały czas 4 blg, blg nic nie spadał piwo w butelce jest mętne i teraz pytanko.
-Jak wyklarować je w butelce
- czy jest możliwość powstania granatu? Dodam że gdy piwo było robione miało 11 blg po 15 dniach 4 od 6 się utrzymywało
piwo mangrove jack pale ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

- teraz to już tylko przy pomocy grawitacji i niskiej temperatury (jak się nagazuje), jak nie było satysfakcjonująco klarowne to po co butelkowałeś?

- możliwość jest zawsze

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, ja po 17 dniach fermentacji burzliwej zacząłem zlewac piwo do butelek. Od dwóch brzeczka stała cicho więc uznałem że już czas. Robię to tak, że do każdej butelki wsypuję 4g glukozy krystalicznej i wlewam piwo, następnie jak szum opadnie kapsluję. Teraz pytanie w jaka temperaturę postawić te piwo w butelkach, mam do wyboru 12C na strychu, 16C w piwnicy, 19C w gabinecie lub 21C w sypialni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
47 minut temu, Eprom napisał:

w jaka temperaturę postawić te piwo w butelkach, mam do wyboru 12C na strychu, 16C w piwnicy, 19C w gabinecie lub 21C w sypialni.

Potrzymaj tydzień / dwa w sypialni a potem zanieś na strych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A następnym razem użyj kalkulatora do obliczenia ilości cukru --> https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Podajesz ilość piwa, które masz do zabutelkowania, ilość CO2 które chcesz mieć w piwie ( ja standardowo robię na 2,3) oraz maksymalną temperaturę w jakiej stało piwo przed butelkowaniem. Wtedy tą ilość cukru rozpuszczasz w ok 300ml wody, doprowadzasz do wrzenia i gotujesz 3 minuty. Taki syrop cukrowy wlewasz do fermentora, do niego wlewasz piwo, zamieszasz i w butelki. Moim zdaniem sposób lepszy niż sypanie cukru do butelek, a po zakapslowaniu wstrząsanie żeby go rozpuścić...

 

Ja po butelkowaniu wstawiam do piwnicy gdzie mam ok 22 stopnie i tam sobie stoi cały czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, sobieslaw napisał:

Czekasz, aż taki roztwór ostygnie, czy zlewasz piwo na taki gorący?

Na gorący. Masz 0,5l wrzątku vs. 20l chłodnej brzeczki. Nie ma obawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostało mi jeszcze 10 litrów piwa do zlania, czy na tą resztę przygotować ten roztwór czy resztę tak samo butelkowac jak to tej pory. Trochę mnie martwi te mieszanie roztworu z brzeczką, gdyż na dnie są martwe drożdże i  mieszajac je zrusze

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Eprom napisał:

Nie, zlewam  prosto do butelek 

W takim razie zostań przy swojej metodzie nalewania 😉 chcąc dodać syrop do całości musisz dekantowač brzeczkę do drugiego fermentora i całość zamieszać, w twojej sytuacji zamieszanie drożdży osiadłych na dnie nie będzie dobrym rozwiązaniem 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Eprom napisał:

Nie, zlewam  prosto do butelek

No to roztwór się nie sprawdzi. A nie wlatuje Ci "syf" do butelek przy tej metodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Jancewicz napisał:

No to roztwór się nie sprawdzi

Możesz dodawać też roztwór do butelek np strzykawką, będzie dokładniej, a surowiec będzie bezpieczniejszy po przegotowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...