Jump to content
Sign in to follow this  
giusto

Owies zamiast płatków owsianych

Recommended Posts

Proszę o informacje jak przygotować taki owies aby go można było użyć jako dodatek niesłodowy, jeśli już było to podeślijcie linka bo sam szukałem ale znalazłem tylko informację jak kleikować, a mnie chodzi jak go oczyścić, ewentualnie co jeszcze z nim robić przed ześrutowaniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale co tu przygotowywać? Ześrutować i używać. :)

 

Edit: szybkie wyszukanie znalazło mi dwa przykłady wykorzystania owsa: bnp i bielok.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

A jakich ilości owsa masz zamiar używać? Jeśli mniejszych niż 20% to śrutuj i dawaj do warki. Oczywiście możesz standardowo skleikować owies.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

A jakich ilości owsa masz zamiar używać? Jeśli mniejszych niż 20% to śrutuj i dawaj do warki. Oczywiście możesz standardowo skleikować owies.

Chodzi mi o to że taki owies jest zanieczyszczony kurzem i jakimiś resztkami słomy, czy trzeba go wypłukać i wysuszyć przed ześrutowaniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale co tu przygotowywać? Ześrutować i używać. :)

 

Edit: szybkie wyszukanie znalazło mi dwa przykłady wykorzystania owsa: bnp i bielok.

Czytałem te dwa tematy, ale w nich nie ma odpowiedzi na moje pytania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Chodzi mi o to że taki owies jest zanieczyszczony kurzem i jakimiś resztkami słomy, czy trzeba go wypłukać i wysuszyć przed ześrutowaniem?

Możesz go zaraz przed śrutowaniem i warzeniem przepłukać szybko wodą. A najlepiej zdobyć owies 'dmuchany' - wstępnie oczyszczony przez rolnika. Jeszcze jedna rzecz - śrutowany owies, objętościowo zajmuje dużo więcej miejsca niż jęczmień.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

Chodzi mi o to że taki owies jest zanieczyszczony kurzem i jakimiś resztkami słomy, czy trzeba go wypłukać i wysuszyć przed ześrutowaniem?

Możesz go zaraz przed śrutowaniem i warzeniem przepłukać szybko wodą. A najlepiej zdobyć owies 'dmuchany' - wstępnie oczyszczony przez rolnika. Jeszcze jedna rzecz - śrutowany owies, objętościowo zajmuje dużo więcej miejsca niż jęczmień.

A czy do piw w których występują płatki owsiane w recepturach mogę zastępować je owsem o tej samej wadze co waga płatków, ewentualnie w jakich proporcjach dodawać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hej

 

owsa dajesz 2 razy więcej niż płatków ( płatki to prawie czysta skrobia )

oczywiście kleikuj, to norma

używaj owsa oczyszczonego, ja zazwyczaj na targu wybieram najczystsze zboże.

Dodatek owsa do zasypu poprawia niesamowicie filtrację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Nie mam doświadczenia w zastępowaniu płatków owsem. Myślę że możesz spróbować zastąpić 1:1 i liczyć się z nieco mniejsza wydajnością. Z tym ze ostrzegam że dojadanie 1 kg ześrutowanego owsa grozi zakwasami przynajmniej do czasu aż enzymy zaczną energicznie działać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
hej

 

owsa dajesz 2 razy więcej niż płatków ( płatki to prawie czysta skrobia )

oczywiście kleikuj, to norma

używaj owsa oczyszczonego, ja zazwyczaj na targu wybieram najczystsze zboże.

Dodatek owsa do zasypu poprawia niesamowicie filtrację.

Owies dostałem po rodzinie, ale przy przesypywaniu go trochę się kurzyło, dlatego myślę go przepłukać przed ześrutowaniem tak jak radził bielok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hej

 

owsa dajesz 2 razy więcej niż płatków ( płatki to prawie czysta skrobia )

oczywiście kleikuj' date=' to norma

używaj owsa oczyszczonego, ja zazwyczaj na targu wybieram najczystsze zboże.

Dodatek owsa do zasypu poprawia niesamowicie filtrację.[/quote']

Owies dostałem po rodzinie, ale przy przesypywaniu go trochę się kurzyło, dlatego myślę go przepłukać przed ześrutowaniem tak jak radził bielok.

Ja bym specjalnie się nie przejmował, kurzem. W końcu i tak zostanie wyłapany podczas filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hej

 

owsa dajesz 2 razy więcej niż płatków ( płatki to prawie czysta skrobia )

oczywiście kleikuj' date=' to norma

używaj owsa oczyszczonego, ja zazwyczaj na targu wybieram najczystsze zboże.

Dodatek owsa do zasypu poprawia niesamowicie filtrację.[/quote']

Owies dostałem po rodzinie, ale przy przesypywaniu go trochę się kurzyło, dlatego myślę go przepłukać przed ześrutowaniem tak jak radził bielok.

Ja bym specjalnie się nie przejmował, kurzem. W końcu i tak zostanie wyłapany podczas filtracji.

Ale jednak ta świadomość że w piwie pływa błotko nie do końca mi odpowiada, spróbuje przepłukać przed śrutowaniem i zobaczę jak się będzie dobrze śrutować to będę tak robił, jeśli będą problemy to jakoś spróbuję odwiać na balkonie co się da a resztę brudu liczyć że przy filtracji usunę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz wziąć wentylator i tuż przed wentylatorem przesypywać ziarno z góry na dół, wtedy ziarna spadną do pojemnika tuż przy wentylatorze, a kurz, mączka i reszta lżejszych zanieczyszczeń poleci razem z powietrzem tłoczonym przez wentylator.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz wziąć wentylator i tuż przed wentylatorem przesypywać ziarno z góry na dół, wtedy ziarna spadną do pojemnika tuż przy wentylatorze, a kurz, mączka i reszta lżejszych zanieczyszczeń poleci razem z powietrzem tłoczonym przez wentylator.

Oj... nie jest to takie proste... Dostałem kiedyś trochę jęczmienia "prosto z kombajnu" - zanieczyszczony dość mocno jakimiś chwastami i kawałkami zbóż, słomy itp... Próbowałem właśnie wentylatorem, ale walka była ciężka: ziarna rozsypane po całej kuchni. W końcu częściowo przedmuchałem, częściowo oczyściłem ręcznie i po paru godzinach dostałem jakieś pół kg jęczmienia którego nie obawiałem się już dodać do piwa.

 

Ale może z owsem pójdzie łatwiej niż z jęczmieniem? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja wiem że tak mój tata oczyszczał kształtki ceramiczne przed paleniem z pyłu po prasowaniu i to działało bardzo dobrze. No z ziarnami może być trochę gorzej ale warto spróbować różnych wariantów i może się uda :) życzę powodzenia :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.