Jump to content
warchlaczek

English IPA

Recommended Posts

Cześć.

Jestem już po zrobieniu kilku warek (głównie różnego rodzaju mocno chmielone IPA), teraz przymierzam się do ugotowania czegoś mniej chmielowego, gdzie główną rolę będzie odgrywał słód. Chciałbym uzyskać smak skórki ze świeżego chleba, biszkoptu i może ciastek. Wydaje mi się, że najbardziej zbliżonym do tego co chcę uzyskać jest styl English IPA. Poniżej zamieszczam recepturę i proszę o sugestie odnośnie tego czy nie powinienem czegoś zamienić.

 

Zasyp (docelowo 30L brzeczki):

 

6 kg  - Pale Ale

 1 kg - Pszeniczny jasny

1kg - Wiedeński

1kg - Biscuit

0.25 - Cookie z viking malt

0.25kg - płatki żytnie błyskawiczne (miałem użyć słodu zamiast nich, ale podobno bywa dość kłopotliwy przy filtracji dlatego zdecydowałem się na dodanie płatków po kleikowaniu)

0.25 kg - Słód czekoladowy jasny jęczmienny

 

 

Zacieranie:

 

-  ~69°C - 60'

-78°C - mash-out

 

Warzenie:

 

-30g Zeus(granulat) na 60'

-20g East Kent Golding na 20'

-20g Fuggle na 20'

-20g East Kent Golding na 0'

-20g Fuggle na 0'

-łyżka mchu irlandzkiego

 

Drożdże:

2x paczka S 04

 

Zastanawiam się, czy dorzucić jeszcze  po 10g EKG i fuggle na cichą, tylko trochę boję się żeby aromat chmielu nie był zbyt intensywny. Sugestie mile widziane.

 

Pozdrawiam,

Warchlaczek

 

 

Edited by warchlaczek

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, warchlaczek napisał:

teraz przymierzam się do ugotowania czegoś mniej chmielowego, gdzie główną rolę będzie odgrywał słód. Chciałbym uzyskać smak skórki ze świeżego chleba, biszkoptu i może ciastek. Wydaje mi się, że najbardziej zbliżonym do tego co chcę uzyskać jest styl English IPA.

Źle Ci się wydaje. English IPA to jest styl oczywiście trochę bardziej słodowy i mniej agresywnie chmielony niż wersje amerykańskie, ale wciąż jest to IPA, a więc balans idzie wyraźnie w stronę chmielu. Receptura jest zbyt słodowa i za mało chmielowa, English IPA z tego nie wyjdzie.

 

To czego ty oczekujesz to jest bardziej jakiś Strong Bitter (mocno naciągając), czy może bardziej szeroko rozumiane English Amber Ale. Ewentualnie Irish Red Ale. No albo po prostu słodowy, bezstylowy górniak. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, 

to może zrób jakąś wariacje nt. koźlaka jesiennego? Pochmiel sobie angielskimi chmielami wg uznania i może osiągniesz to co chcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na szybko kilka uwag.
Nie wiem po co Ci słód pszeniczny. Brytyjskie ejle są znane ze słabej piany.
Nie wiem po co Ci słód wiedeński. Amerykanie emulują brytyjskie słody pale ale mieszając 2 row - najprościej odpowiednik pilzneńskiego z monachijskim.

Jeśli masz pale ale (a może nawet jest to pale ale z odmian Maris Otter czy Golden Promise czy Halcyon czy innej klasycznej brytyjskiej odmiany jęczmienia) nie wiem czy jest sens to robić.
Kilo biscuita to imho zdecydowanie za dużo. Cookie nie znam, ale z opisów są z biscuitem zbliżone.
Brak słodów crystal.
Chmiel goryczkowy z USA - wybrałbym jednaj jakiś brytyjski skoro ma być Eipa

Nie wiem jak u Ciebie z angielskim, ale na początek poczytałbym BYO i postarał się walnąć jakiegoś klasycznego klona, albo pójść po linii przepisów z tego portalu.

https://byo.com/article/ipa-a-tale-of-two-beer-styles/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...