Skocz do zawartości

Ogrzewane pudło fermentacyjne


ronson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym cały rok fermentować w piwnicy, w której mam temperatury:

- wiosna/jesień - około 15 stopni,

- lato - około 20 stopni,

- zima - około 10 stopni.

 

Zrobiłem pudło izolacyjne i chciałbym zamontować, przy klapie górnej, silikonowy przewód grzewczy, do tego regulator temperatury R2 z sondą umieszczoną na dole pojemnika fermentacyjnego.

Pudło zrobiłem wyższe, uwzględniając możliwość fermentacji z rurką fermentacyjną.

Dzięki temu mógłbym w zimie dogrzewać do 15-16 stopni w zimie, w lato albo bym chłodził, albo używał drożdży sezonowych i dogrzewał do 26 stopni.

Chciałbym zapytać co sądzicie o takim rozwiązaniu? Może ktoś robił coś podobnego i ma jakieś praktyczne doświadczenie z tym?

Nie chciałbym inwestować w sprzęt jeśli miałoby się okazać, że to nie jest dobra rozwiązanie.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepiej chyba owinąć fermentor przewodem grzewczym, niż montować go w klapie. Będziesz ogrzewał bezpośrednio piwo. Mam takie właśnie rozwiązanie i polecam. Wahania temperatury nie przekraczają +/- 0,5 stopnia.

 

Tu masz odpowiedni wątek: 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, ronson napisał:

Widziałem takie rozwiązanie u Bartka Filipiuka na youtube. Obawiam się jednak infekcji, wieko musiałoby być na tyle otwarte, aby włożyć sondę (była widoczna i dość duża szpara).
Oto film, o którym mówię:

 

 

Na to też są sposoby. Ja na przykład kupiłem za 17 PLN osłonę czujnika temperatury - taką: https://www.olx.pl/oferta/oslona-czujnika-temperatury-pochwa-czujnika-temperatury-CID628-IDdlvHP.html (ideanie pasuje do czujnika DS18B20, ale są też inne średnice), za 3 PLN uszczelkę silikonową 1" i za 3 PLN nakrętkę z nierdzewki. Nawierciłem fermentor wiertłem stożkowym na poziomie 10 l. i zasadniczo infekcje mnie nie martwią ;) 

 

P.S. Na zdjęciu jest nakrętka mosiężna, ale już ją wymieniłem ;)

 

kfcYRtEqgu1X_xxe2zqyxaVwSCmzHWwx1_g_w7oBNjx1z__maPrSO_ZGG7CyvGtoVlrcOVxjLeJ6qxUs2j89pF_lA8urHcj3IqfsTuFOeLZUWaoLr2jaCqZ1Mu3RbvF_Xe-PtCP_6tL03jcMdWQfSfjXIg2QQy5gnalYufT5oZ74YADY5KMvD1eVovzhoTgv5XPOoCuBgKCzLrcQXfdcH7P9VYKA301sEAiub4_ESj_FPPxkRILQNpWJ8Opnaw2MCV6xoRdm-afNb62zkAYmaHaW0Ta5sa0lLBZT7vpviZz3wUuQCYMuqLCjEagLJ_D4t7g1LdOLW_yTaWmHdRMHGwQk3CLhlfdQxT11GZoLcPontXerUc_ye_gMLmTOArYTRhxpEBpgxCHIELACIt83uQEgTESZajBxzXzpjO7q78Ek58fk0MbqV9CxtpE-QeJ6bW7iPjM2ufNRV5YIt3EUum_cXQXXuJjkqA9CnKbWBgfCiHnJ4yszvIfaX2PMTN5WvmzvdFPGIx-Qv1sF_DJSu0LDHOom6xg0xj0tnwU4Z_c5Hq1QgcvASDtXRuIsawjPYdYw-NSFVf0kMeQiXMuFuVz6L6TxGSmln7JixJQ=w521-h926-no HZGJlN89csJAfAqe-z64_BYyYfXsLZiDi8nZmmYnB5zkkM5P-2oj7pFmR9saRFeKdpP3ARcLgcBKh1kKGKxpJiOWwWNGk8hGr3ZPYyGlMDhhM-bu9xpVOiEW7172FP6HhUqA4qMp3mtqeYZ0YeW61nSWeHWimecF0jN3n7x94q6-NyqqqRlsDLlBicyQ3bItKobzOM6iI0fr1YHr1oI0R96AwzPD5WpYfMGV23aGJp0HqgUG_Y7aj3vnAAyb-RvlwfRYahBVjhCWuHFgu0KmH3uT75QPTOCX3LcZJ3gue2su6BipE-uzz8CbLV6HiWrZFxYhrC8DHlNzZ9-G9jFcPDtkAdNzT8zGj-EsNxSsSNhVJdISISbIkK19_zjXVbzG_WoO35JbntIwHOXloK5lvv6TyZoxXsBIil-HLkPRuW31cXwN-av7YvvwBeJ_qxQ4F5UnxToQqd633bEOqXVeWwhOQqU0HpzUGAcmLYgBpJ_7r56k3HZiidTHNkP4GKPzq4h5iu_3LrP7gs9OEyM4KFzoVQK5ETJ4S9O7pQ8EYQ6ylBNwqBEeCfFdW1yFzQWPj4d-9ZjSJglGRWFH2LUf1UZRuDpjs3YkLrYjCD0=w523-h929-no

Edytowane przez burymichu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda u mnie dogrzewanie. Przewód grzewczy z ali za 5 dolców plus stc-1000. Mam opatulony kablem fermentor, zaś czujnik jest przyklejony bezpośrednio do wiadra i zaizolowany. Ciepłe powietrze unosi się do góry, więc raczej zamontuj przewód grzewczy na dole, ale polecam sposób mój i kolegi wyżej, czyli ogrzewanie bezpośrednio wiaderka, a nie powietrza w około.

20171012_090342.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, ronson napisał:

Bardzo dziękuję za odpowiedź i za zdjęcia.

Będę ogrzewał bezpośrednio wiadro, jeszcze się zastanowię czy czujnik przymocować do wiadra czy uszczelnić i włożyć do brzeczki.

A tymczasem życzę wesołych świąt :)

Dzięki i nawzajem :)

 

P.S.  tak sobie pomyślałem, że można taki czujnik umieścić w jeszcze jeden sposób - prostszy i tańszy niż ta osłona czujnika. Trzeba nawiercić otwór w pokrywce (takiej średnicy jak na rurkę fermentacyjną, włożyć w niego gumkę (taką jak od rurki). Wpuścić tam przewód z czujnikiem i zabezpieczyć jakąś taśmą izolacyjną. Powinno zadziałać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja  do garnka 33l wkładam fermentor, garnek uzupełniam wodą (wchodzi około 12l), do wody grzałka akwarystyczna podpięta do najtańszego dostępnego na allegroszu termostatu elektronicznego i mam pełną kontrolę fermentacji temeperatury ;)

 

EDIT:

cały układ zaopatrzony jest jeszcze w najtańszy filtr akwarystyczny (zdementowana część filtracyjna) w celu zapewnienia cyrkulacji podgrzewanej wody.

Edytowane przez browarek winiarek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, browarek winiarek napisał:

Ja  do garnka 33l wkładam fermentor, garnek uzupełniam wodą (wchodzi około 12l), do wody grzałka akwarystyczna podpięta do najtańszego dostępnego na allegroszu termostatu elektronicznego i mam pełną kontrolę fermentacji temeperatury ;)

 

EDIT:

cały układ zaopatrzony jest jeszcze w najtańszy filtr akwarystyczny (zdementowana część filtracyjna) w celu zapewnienia cyrkulacji podgrzewanej wody.

Pewnie taki system działa nieźle, ale jakoś nie przemawia do mnie koncepcja blokowania sobie garnka 33 l. na czas fermantacji. No, chyba że masz dużą kolekcję garnków ;)

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, burymichu napisał:

Pewnie taki system działa nieźle, ale jakoś nie przemawia do mnie koncepcja blokowania sobie garnka 33 l. na czas fermantacji. No, chyba że masz dużą kolekcję garnków ;)

 

Pozdrawiam.

Ja zanim zbudowałem komorę ze styropianu, tez kilka warek jechałem na tym patencie z grzałkami, jako zbiornik na wodę służyła mi kastra z marketu budowlanego za kilkanaście złociszy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 22.12.2017 o 15:05, burymichu napisał:

Na to też są sposoby. Ja na przykład kupiłem za 17 PLN osłonę czujnika temperatury - taką: https://www.olx.pl/oferta/oslona-czujnika-temperatury-pochwa-czujnika-temperatury-CID628-IDdlvHP.html (ideanie pasuje do czujnika DS18B20, ale są też inne średnice), za 3 PLN uszczelkę silikonową 1" i za 3 PLN nakrętkę z nierdzewki. Nawierciłem fermentor wiertłem stożkowym na poziomie 10 l. i zasadniczo infekcje mnie nie martwią

Pytania od laika:

1. Sondę czujnika wkładasz po prostu w tą osłonkę (jakiej średnicy ma być osłonka do tego czujnika)??

2. Odczyt temperatury jest taki sam jakby sonda byłą zanurzona w piwie czy jest jakieś przesunięcie??

3. Podrzuć link do oferty tego czujnika (kompletne rozwiązanie)

4. Podrzuć jakąś fotkę twojego czujnika połączonego z osłonką.

 

Z góry dzięki za info.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Rampowy napisał:

Pytania od laika:

1. Sondę czujnika wkładasz po prostu w tą osłonkę (jakiej średnicy ma być osłonka do tego czujnika)??

2. Odczyt temperatury jest taki sam jakby sonda byłą zanurzona w piwie czy jest jakieś przesunięcie??

3. Podrzuć link do oferty tego czujnika (kompletne rozwiązanie)

4. Podrzuć jakąś fotkę twojego czujnika połączonego z osłonką.

 

Z góry dzięki za info.

 

Ad. 1 - tak - wsuwam w osłonkę. Czujnik DS18B20 ma średnicę 6 mm. Osłona ma  średnicę wewnętrzną 6,5 mm.

 

Ad. 2 - jest taki sam. Porównywałem z termometrem analogowym i wyniki są identyczne.

 

Ad. 3 - https://sklep.avt.pl/avt3025.html tutaj masz coś, co mogło by się nadać, ale dość drogie według mnie. Ja zrobiłem swój samemu i wyszło mi taniej, a mam dodatkowo łączność

Wifi. Do tego jeszcze trzeba dokupić sam czujnik https://sklep.avt.pl/uklad-scalony-ds-18b20-czujnik-temp-w-wodoodpornej-obudowie-z-przewodem-slikonowym-2m.html i oczywiście przewód, gniazdko i wtyczkę do podłączenia pasa grzewczego i rzecz jasna sam pas.

 

Ad. 4 : Tu mam zdjęcia z prób z kawałkiem pastiku:

 

s6RasAwJMFqHx7tKphYwlYyNWHGuAIEpGdroSt684JmwYykt2Vsao23bZ3GgsmXRNg3UW7H7yWwYSTdPQg88csj_rTJGQQk-4DzSHm6hHeVl-Z9j8tEasDu484OS1nHQUMc3XtZdG_NKP6AD7jo0rgIJObJYqwprX88nG7YyErZhx5l_2Fxz-Y6jlTxaLLG0zgoeFvvujfGmQmn3i1iIOWHIkWqyWGU3wlJfRRZvhuujbWkd3IzlrV9-CmQBcyoLktNYVlMV5BcOvbRuW-yhwaLL3hL9FkqyX3c1kx_tOWFO7mCrghBtYkXaxbpzvjIJhgFAhgrKhPmnbp3hVtnuSQC63DIzHJaaelFJjQD-EnERHc7e0TN5044fr3OYdpuYUGeRUOf1h3ipr6N7FrqJfwNJbYHVXIm-KXNwG_2PgQsm0zd_RpYfGfG7T4293h_hMY9x7ZMAepibGg9E9qLMQI7dqlT6ABgd7TkrX08n9-K3hLnYwGZJk44OmTFPmSI_I15MR_MJ6HQHtnb-PPCEuhQfAIVybBtCFcsitjqYDzLu1O2_qDbbMRUdKpIMOpiVcM1Zm9dxwyjdAIacObZiu5uoeP8hgfoI-ukNzQE=w1652-h929-no

 

kRzDzQQPnT3BCOABxBOjuXyEfIUL5gL25QTYas9Lhe1tc2cZV1M4vMp5MrdtN1vKPZItIZPRm5fFLbTrDthEt9Eil6PAEe28trBsvBfAA_rj6yijErv-1LISCQbLrb7IyaFvbFY-dMRZ6nGe4i14IwRDwX6x0Ygyy1cY7WSrdcqLYfAFt7RKGGTIPoXvrwGJw1JLf4kleQx48h8zBAAqhauuNI-eRbJOToGR9hLK2SQ3aJw8-5JAEFLknfslIuZa1Ks7jN-wfiKO3-Isa22poPvXpbaLy63QqEXL4kfy8G8Ci7aKo80sniF9XpolIAwlyyPshFi9bqLppn0frrSw9XRt5ee9E7y8nIYiBAENboC9iW0BH2Diw2MA6Nf_EDHQdauHnA1AqIr72EfmeWPSKKcYJ1Yfo_8MPYRua3uhN5ZGjR6e3g9VoXuXXZIW18S7BKT9-aTTMjrPR8Wt8eoZPSEAJRqkWUZZZZrLSkeLF6UMhbJaeGMRfUYoqHeK6Tv-y8NGb2-LMceDb9PfxiMBrR-UKuEWTciPpb1pWmXnzVwwxIQH_YYt3ryntUnqfo4Nktjhrb3Br6Xne9yW71llcl7qod0jvzHcd5ekwvY=w1652-h929-no

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.