Skocz do zawartości

Lambiki, flandersy, kwaśne i spontaniczne piwka


Gwynbleidd

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć :)

A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji.

 

Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Gwynbleidd napisał:

Czy te wszystkie piwka są sobie podobne?

Ło Panie. Herezje wypowiadasz. :D Nie próbuj kwasów, bo się zakochasz i nic innego pić nie będziesz chciał. Ja jestem raz w miesiącu w Belgii i jak jakiegoś kwasa sobie nie wypiję to chory jestem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć :)

A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji.

 

Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? :)

Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. 

Plus amerykanskie blogi i fora. 

 

Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. 

Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru.

Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL.   

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002

Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Pabllo_Lodz napisał:

A może Fortuna Wild Sour Pigwa ? :)

Jak na początek to lepiej zacząć od klasyki, a nie jakichś mixów. Flandersa z Rodenbacha, lambików z Cantillon, czy Berliner Kindl Weisse, no i jakiegoś niesłodzonego krieka.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki chlopaki za odpowiedzi!

 

Dnia 21.12.2017 o 09:43, Lasek napisał:

Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. 

Plus amerykanskie blogi i fora. 

 

Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. 

Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru.

Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL.   

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002

Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. 

 

 

O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup :) Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania :) Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 25.12.2017 o 04:10, Gwynbleidd napisał:

O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup :) Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania :) Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych.

Daj znac jak wrocisz, a co do wymiany to nie musisz nic miec teraz. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i przy okazji jak byłem w Bergen i czekałem na pociąg wstąpiłem do Vinmonopolet i byłem zaskoczony dostępnością kwasnych piw, poświęcona jest im cała półka i może z 50 róznych piwek. Sporo Rodenbachów ale zdecydowałem się na takiego małego Krieka, z pewnością wstąpię jeszcze i skosztuję Rodenbacha.

IMG_20180111_172537.jpg

IMG_20180111_172544.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.