Jump to content
Gwynbleidd

Lambiki, flandersy, kwaśne i spontaniczne piwka

Recommended Posts

Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć :)

A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji.

 

Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Gwynbleidd napisał:

Czy te wszystkie piwka są sobie podobne?

Ło Panie. Herezje wypowiadasz. :D Nie próbuj kwasów, bo się zakochasz i nic innego pić nie będziesz chciał. Ja jestem raz w miesiącu w Belgii i jak jakiegoś kwasa sobie nie wypiję to chory jestem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć :)

A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji.

 

Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? :)

Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. 

Plus amerykanskie blogi i fora. 

 

Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. 

Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru.

Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL.   

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002

Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Pabllo_Lodz napisał:

A może Fortuna Wild Sour Pigwa ? :)

Jak na początek to lepiej zacząć od klasyki, a nie jakichś mixów. Flandersa z Rodenbacha, lambików z Cantillon, czy Berliner Kindl Weisse, no i jakiegoś niesłodzonego krieka.

Edited by Gawron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki chlopaki za odpowiedzi!

 

Dnia 21.12.2017 o 09:43, Lasek napisał:

Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. 

Plus amerykanskie blogi i fora. 

 

Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. 

Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru.

Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL.   

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002

Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. 

 

 

O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup :) Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania :) Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś przez przypadek w lokalnym pubie znalazłem kwaśne piwo, całkiem to fajny i nie męczący smak. Pewnie w upał zimne takie piwko jest super. Tutaj akurat smak owoców dominował. 

IMG_20171227_212913.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 25.12.2017 o 04:10, Gwynbleidd napisał:

O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup :) Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania :) Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych.

Daj znac jak wrocisz, a co do wymiany to nie musisz nic miec teraz. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i przy okazji jak byłem w Bergen i czekałem na pociąg wstąpiłem do Vinmonopolet i byłem zaskoczony dostępnością kwasnych piw, poświęcona jest im cała półka i może z 50 róznych piwek. Sporo Rodenbachów ale zdecydowałem się na takiego małego Krieka, z pewnością wstąpię jeszcze i skosztuję Rodenbacha.

IMG_20180111_172537.jpg

IMG_20180111_172544.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.