Gwynbleidd 75 1 Items Posted December 21, 2017 Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji. Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WujekStaszek 13 Posted December 21, 2017 Zacznij od czytania forum, ot chociażby tutaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted December 21, 2017 2 godziny temu, Gwynbleidd napisał: Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Ło Panie. Herezje wypowiadasz. Nie próbuj kwasów, bo się zakochasz i nic innego pić nie będziesz chciał. Ja jestem raz w miesiącu w Belgii i jak jakiegoś kwasa sobie nie wypiję to chory jestem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 1 Items Posted December 21, 2017 Aplikacja OnTap i szukaj multitapów w okolicy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted December 21, 2017 5 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Hej, jako że coraz bardziej piwa z tematu stają się popularne a ja o nich praktycznie nic nie wiem postanowiłem się dowiedzieć A więc gdzie dostanę trochę o nich informacji? Klasyfikacji? Czy te wszystkie piwka są sobie podobne? Wiem że łączy ich kwasowość i czasem podobne droźdże/bakterie użyte do fermentacji oraz refermentacji. Od razu może nie będę próbował robić sam bo nawet nie wiem do czego miałbym to porównać. Dlatego najlbardziej chciałbym takowe spróbować a jako że jestem w Polsce to może doradzicie gdzie takie piwka można dostać? Ew czy jakiś piwowar z Lubelskiego ma buteleczkę za parę złociszy oddać? Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. Plus amerykanskie blogi i fora. Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru. Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL. https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901 https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002 Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pabllo_Lodz 40 Posted December 23, 2017 A może Fortuna Wild Sour Pigwa ? https://blog.kopyra.com/index.php/2017/08/16/fortuna-wild-sour-pigwa-fortuna-boon/ Jeszcze nie piłem ale muszę spróbować:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted December 23, 2017 (edited) 1 godzinę temu, Pabllo_Lodz napisał: A może Fortuna Wild Sour Pigwa ? Jak na początek to lepiej zacząć od klasyki, a nie jakichś mixów. Flandersa z Rodenbacha, lambików z Cantillon, czy Berliner Kindl Weisse, no i jakiegoś niesłodzonego krieka. Edited December 23, 2017 by Gawron Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 75 1 Items Posted December 25, 2017 Dzieki chlopaki za odpowiedzi! Dnia 21.12.2017 o 09:43, Lasek napisał: Co do podobienstw to poza kwaskowoscia nie sa zupelnie podobne. Mysle ze spokojnie mozesz przeczytac temat zalozony przez Hasintusa, jest w nim masa informacji. Plus amerykanskie blogi i fora. Daj znac jak wrocisz na polnoc to podrzuce Ci butelke mojego pierwszego flandersa i moze berlinera jesli tym razem wyjdzie. Z piw ktore mozesz sprobowac to typowym przedstawicielem flandrow jest Rodenbach Vintage lub Grand Cru. Ceny w Norwegii moga byc nizsze niz w Polsce wiec masz linki dla porownania, pozatym nie wiem czy da sie je gdzies dostac w PL. https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Palm-Rodenbach-Vintage-2015/p/1831901 https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Belgia/Rodenbach-Grand-Cru/p/2063002 Vintage to chyba 3 letni nie mieszany flanders a grand cru to 3 letni i 1 roczny mieszane w jakichs proporcjach, ktorych nie pamietam. O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 75 1 Items Posted December 28, 2017 Dziś przez przypadek w lokalnym pubie znalazłem kwaśne piwo, całkiem to fajny i nie męczący smak. Pewnie w upał zimne takie piwko jest super. Tutaj akurat smak owoców dominował. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted December 29, 2017 Dnia 25.12.2017 o 04:10, Gwynbleidd napisał: O nie wiedziałem że vinmonopolet takie rzeczy beda, nie sa tanie ale oczywiscie sprobuje je dostac i posmakowac a jak mi sie spodoba to moze zrobic swojego choc widze ze to nie takie hop siup Jak wroce to sie tez odezwe to w koncu bedziemy mogli sie wymienic, bede butelkowal stouta po powrocie to bede w koncu mial cos do zaoferowania Ale niestety w bryggeselv mi zchrzanili srutowanie i mialem polowe ziaren nienaruszonych. Daj znac jak wrocisz, a co do wymiany to nie musisz nic miec teraz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 75 1 Items Posted January 11, 2018 No i przy okazji jak byłem w Bergen i czekałem na pociąg wstąpiłem do Vinmonopolet i byłem zaskoczony dostępnością kwasnych piw, poświęcona jest im cała półka i może z 50 róznych piwek. Sporo Rodenbachów ale zdecydowałem się na takiego małego Krieka, z pewnością wstąpię jeszcze i skosztuję Rodenbacha. Quote Share this post Link to post Share on other sites