Jump to content
Sign in to follow this  
McColtan

Cukier w piwie

Recommended Posts

26 minut temu, McColtan napisał:

Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek

Możesz, ale ja bym jednak dał go więcej chociaż nie lubię wysokiego nagazowania.

No i myślę, że nie będzie Ci łatwo odmierzyć dokładnie taką ilość :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, McColtan napisał:

Mam miarkę dokładnie z taką ilością

Na tej miarce to raczej jest napisane do jakiej pojemności butelki wsypać cukier z niej. :P

Jeśli tak to w niej się mieści ok 2,3-2,4g cukru. Taką ilość wsypuję na 0,5l piwa i jestem zadowolony z nagazowanie w większości przypadków.

A teraz niech się rozpisują tutaj naukowcy od aptecznych miar i nagazowania :polew:

 

EDIT

 

52 minuty temu, deep floyd napisał:

jakie drozdze użyłeś?

A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku?

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites
W temacie postu powinno być raczej: ILOŚĆ CUKRU DO REFERMENTACJI/NAGAZOWANIA 
A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku?
To jest ta miarka składająca się z trzech pojemności? 2.3g to ta najmniejsza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Sam się zacytuję bo cytat  z postu wyżej zniekształca mój poprzedni wpis :(

Dnia 21.12.2017 o 01:02, Dr2 napisał:

 

Dnia 21.12.2017 o 00:10, deep floyd napisał:

jakie drozdze użyłeś?

A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku?

 

3 minuty temu, INTseed napisał:

To jest ta miarka składająca się z trzech pojemności? 2.3g to ta najmniejsza?

Tak :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, koholet napisał:

Do syropu wystarczy zwykła waga kuchenna.

Jeśli ktoś chce dodać do piwa precyzyjnie 0,33grama cukru, potrzebuje wagi jubilerskiej :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
22 godziny temu, koholet napisał:

Do syropu wystarczy zwykła waga kuchenna.

Wydaje mi się że na zwykłej wadze kuchennej jest zbyt duży błąd pomiarowy. Do nagazowania piwa stosuję kalkulatora który precyzyjnie podaje mi dawkę cukru i na ten przykład nie da się odmierzyć na wadze kuchennej wagę np.108,6g

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Lagler napisał:

Wydaje mi się że na zwykłej wadze kuchennej jest zbyt duży błąd pomiarowy. Do nagazowania piwa stosuję kalkulatora który precyzyjnie podaje mi dawkę cukru i na ten przykład nie da się odmierzyć na wadze kuchennej wagę np.108,6g

Naprawdę nie poczujesz różnicy w smaku między 108g a 109g cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
23 godziny temu, koholet napisał:

Naprawdę nie poczujesz różnicy w smaku między 108g a 109g cukru.

rozumiem że chmiel też sypiesz na garście. Tu nie o to chodzi kogo racja jest na wierzchu a o to co jak powinno się robic. Podejście typu pare gramów w tą czy w tą nie służy dobrze powtarzalności

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
2 godziny temu, Jasiu napisał:

Tak czułem, że robię coś źle.

to już w takim razie wiesz ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cholera, to też źle robię. Co więcej, najpierw wpisuję w kalkulator ilość pakowanego piwa, robię syrop (olewam miejsca po przecinku) i dopiero zlewam na to młode piwo. Czasami uwzględnię sobie 1,5 litra strat na chmielenie a wyjdzie mi ich 2 litry bo za mocno „bujnął”

mi się fermentor. W dodatku jak robię syrop z cukru to zalewam go ilością wody, którą odmierzyłem „na oko”. 

Ale ze mnie paprak niedokładny.

Teraz jestem w kropce bo z jednej strony Dori (chyba wszyscy wiemy kto to) mówiła, że browar to nie apteka, a z drugiej Lagler (taki upierdliwy mądrala z forum) mówi, żeby cukier odmierzać wagą jubilerską. I rzeczywiście, robiłem 2 razy piwo, jedno nagazowałem na 2,5 a drugie wyszło na 2,52. No pić się nie da :)

 

z uszczypliwymi pozdrowieniami.

Henx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyższa temperatura sprzyja utlenianiu, ale to nie ma nic wspólnego z refermentacją. Po prostu piwo przechowywane bo zabutelkowaniu w wyższej temp. będzie się szybciej utleniało (w tym aromaty).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 26.12.2017 o 11:40, INTseed napisał:

Czy jest różnica w aromacie po otwarciu?

Jest. Szczególnie w przypadku piw o czystym profilu, czyli np lagerów zaleca się przeprowadzenie refermentacji w niskich temeperaturach, aby uniknąć nadmiernej produkcji np. estrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 20.12.2017 o 23:29, McColtan napisał:

Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek piwo ma 5blg i się nie zmienia fermentowało w 20 stopniach przez 10 dni 2 dni temu sprawdzone i też było 5 blg piwo z brewkitu Mangrove jack pale ale

Jakie było początkowe Blg? Obecne 5Blg to dużo może fermentacja ci się zatrzymała...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...