Skocz do zawartości

Jak poprowadzić fermentację (temperatura)?


kedyz

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, też staram się tego nie robić, ale przy ostatnim/pierwszym lagerze miałem problem z wystartowaniem drożdży. Lag trwał z 4 dni, mimo dobrego napowietrzenia i odpowiedniej temperatury.

Z kolei wino z wiśni, mimo ciepłego lata i czterodniowej matki drożdżowej też nie chciało mi przez dobrych pare dni ruszyć ... Dopiero zadanie nowej partii MD COŚ dało.

Wracając już do piwa, to też codziennie nie mierzę. Przed zadaniem drożdży, po burzliwej a przed cichą i tuż przed butelkowaniem. I tyle. Używam suchych i, jak na razie, jestem zadowolony z efektów, mimo, że warzę tylko z ekstraktów.

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.