Jump to content
Sign in to follow this  
Karlos00

1 piwo - infekcja czy wysoka temperatura fermentacji

Recommended Posts

Witam,


Zrobiłem pierwsze piwo z BrewKita. W zapachu (w smaku lekko też), ma winną woń.

 

Proszę pomóżcie mi jak mogę ocenić czy przyczyną jest:

   - infekcja 

   - zbyt wysoka temperatura fermentacji

 

Raczej dezynfekowałem wszystko dobrze, co do temperatury to niestety nie wychłodziłem brzeczki :/

Warzyłem z filmikami Kopyra i przez nieuwagę użyłem 3l zagotowanych ekstraktów plus reszta wody z temperatury pokojowej no i nie wpadłem na to że temperatura całości znacznie wzrośnie.

Po naklejeniu termometru na fermentor nic nie wskazywało co może oznaczać że temperatura była powyżej skali (28 stopni C), a zeszła do prawidłowych widełek (20-25 stopni) dopiero jakoś po nocy (a możecie sobie wyobrazić jak burzliwie fermentowało).

 

Więc wg. mnie to ta temperatura, natomiast czy jestem w stanie to odróżnić aby uniknąć błędów w przyszłości bo może dezynfekuje też za słabo?

 

Pozdrawiam

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kontrola temperatury brzeczki w chwili zadawania drożdży, kontrola temperatury fermentacji, kontrola temperatury uwadnianych drożdży to zadania do opanowania jeśli chcesz, żeby Twoje piwo było coraz lepsze.

Następnym razem ogarniesz to lepiej i tyle.

Dla otuchy dodam, że gdybyś dodał nie 3 ekstrakty a 2 ekstrakty i cukier biały, byłoby bardziej winnie-bimbrowo niż będzie teraz.

 

A co do sterylności procesu to tez bardzo ważne, ale nie do skontrolowania przez trzy kliki na forum. Zakładam, że wątek przerobiony?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej zadawać drożdże w docelowej temperaturze fermentacji i spać spokojnie.
Kiedyś mi się nie chciało czekać i sypalem drożdże w temperaturze 25-28stopni i dopiero zanosilem do piwnicy do 17stopni. I o ile przy drożdżach suchych wszystko było ok, to jak pierwszy raz dodałem gestwy fermentacja ruszyła zbyt szybko. Temperatura nie zdążyła spaść i było czuć bimbrowe posmaki w piwie.



Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety ale nikt Ci tu nie odpowie co się stało w 100%

Bazując na doświadczeniu i wiedzy większość piwowarów zwróci Ci uwagę na zbyt wysoką temperature fermentacji.

Przygotowanie brzeczki to połowa sukcesu dobrego piwa. Ogromny wpływ na efekt końcowy ma odpowiednie poprowadzenie fermentacji.

 

Z tego co piszesz to obstawiał bym zdecydowanie za wysoką temperaturę fermentacji, pytanie jeszcze jakie drożdże i w jakiej kondycji ...

Czy mimo tego piwo czasami nie jest za młode? :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem tak samo z pierwszą Warką. Też brewkit - Finlandia Lager. Zadałem drożdże do brzeczki o temp 27st.

Przez noc temperatura spadła ale fermentowało blisko 21-22st.

 

Po zabutelkowaniu trochę się w smaku ułożyło, posmaki bimbrowe i kwaśne się lekko zredukowały... ale niestety nie licz na cuda.

Warkę wypiłem sam :). Ostatnią butelkę piłem po przeszło 3 miesiącach od butelkowania - nie dałem rady wypić całej - wylałem. 

Z każdą kolejną warką będzie lepiej. Nie zniechęcaj się :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

Dzięki za odpowiedzi :)

 

Odpowiadając na pytania które się pojawiły:

 

Drożdże suche dodane do brewkita - Mangrove Jacks Blonde Lager.

Ekstrakt płynny słodowy jasny 1,5kg

Co do młodości piwa to 1 tydzień burzliwej, 1 tydzień cichej i około 2,5 tygodnia po zabutelkowaniu.

Dezynfekcja OXI.

 

Piwo na szczęscie jest pijalne, ale psuje moje samopouczie pierwsze sztachnięcie się i ten winny zapach :),

w smaku lekkie, mało gazu (dodałem glukozy wg. kalkulatorów ale celowałem w dolny zakres aby było mniej gazowane - około 130g glukozy na 22l)

w smaku też lekko czuć drożdze. Co nieco się może ułoży jeszcze.


Coż zbliżają się święta to 1 partia pójdzie szybko po rodzinie :) mam ekstrakty na kolejnego lagera i chyba wypadałoby poprawić technike i zobaczyć jak smakuje.
Dopiero będę poznawał inne style ale już mnie ciągnie do IPA :)

 

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chcesz zacząć smakować piwo to zacznij zacierać. To nie takie straszne a różnica jest duża. Nie ma co się też oszukiwać brewkitami lagerowymi które z lagerem nie mają nic wspólnego.

Polecam na początek prosty zasyp
100% słód pale ale (ewentualnie 5% karmelu 150 dla lepszej barwy)
Zacieranie godzina w 67 stopniach.
Chmiele Zeus, Cascade, Citra
Drożdże standardowe us-05
(Albo moje ulubione do AIPA APA m44 mangrove jacks)

Fermentacja nie tak jak podaje producent w zakresie 18-24 tylko 16-18 stopni (temperatura otoczenia) i będzie Pan zadowolony.



Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.