Jump to content
sziszi

różnice między słodami wędzonymi

Recommended Posts

Jaka jest różnica między słodami wędzonymi Weyermana i Steinbacha??

Czy ktoś próbował słodu wędzonego Steinbacha?? Chodzi mi głównie o to czy jest bardziej, czy może mniej wędzony??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co prawda nie robiłem nic na słodzie Steinbacha, ale gdzieś czytałem że jest on mocniej wędzony niż Weyermanna.

 

Edit: znalazłem na sąsiednim forum:

[...]Ale to słód wędzony ze Steinbacha, który jest mocniej wędzony, niż Weyermanna, zatem jakbyś brał ten drugi, to daj więcej. No, chyba, że ma być słabo wędzone:)
Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

To aż się boję dawać mojego wędzonego do warki, bo z tego co pamiętam jak robiłem dawno temu grodzisza na Weyermanie to prawie wcale nie był aromatyczny, a w piwie był wyczuwalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To aż się boję dawać mojego wędzonego do warki, bo z tego co pamiętam jak robiłem dawno temu grodzisza na Weyermanie to prawie wcale nie był aromatyczny, a w piwie był wyczuwalny.

Zależy, w którym roku. Raz im się mocniej podwędzi, raz mniej. Mój Grodzisz z 2007 r. był mocno wędzony, z 2008 r. o wiele mniej, a receptura ta sama.

Share this post


Link to post
Share on other sites
faktycznie steinbach jest mocniej wędzony , a lada dzien będę robił na castel malting

a czy ten słód to nie jest słód wędzony w dymie torfowym??

Edited by sziszi

Share this post


Link to post
Share on other sites
To aż się boję dawać mojego wędzonego do warki, bo z tego co pamiętam jak robiłem dawno temu grodzisza na Weyermanie to prawie wcale nie był aromatyczny, a w piwie był wyczuwalny.

Też mam dośc spory problem z oceną stopnia uwędzenia własnego słodu, zresztą tych dostępnych w sprzedaży też.

Chyba jedyny sposób uwędzić większą ilość no i testować robiąc warki z coraz większym udziałem słodu wędzonego.

Powtarzalność wędzenia jest problemem także w słodowniach przemysłowych a co dopiero w domu.

Słód wędzony pewnie się starzeje szybciej niż inne i jest bardziej podatny na nieodpowiednie przechowywanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
faktycznie steinbach jest mocniej wędzony ' date=' a lada dzien będę robił na castel malting[/quote']

a czy ten słód to nie jest słód wędzony w dymie torfowym??

Na dymie torfowym jest whisky a słód steinbach wędzony drewnem bukowym

Share this post


Link to post
Share on other sites
faktycznie steinbach jest mocniej wędzony ' date=' a lada dzien będę robił na castel malting[/quote']

a czy ten słód to nie jest słód wędzony w dymie torfowym??

Na dymie torfowym jest whisky a słód steinbach wędzony drewnem bukowym

chodziło mi o castel malting ale on też raczej nie jest na torfie :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
faktycznie steinbach jest mocniej wędzony , a lada dzien będę robił na castel malting

I jak wyszło piwo na wędzonym z Castle? Chodzi mi głównie o to czy ten słód jest bardziej czy mniej wędzony od słodu Weyermanna?

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites
I jak wyszło piwo na wędzonym z Castle? Chodzi mi głównie o to czy ten słód jest bardziej czy mniej wędzony od słodu Weyermanna?

dzisiaj będę chyba zlewał na cichą to ocenię

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam niecały kilogram słodu własnoręcznie wędzonego, bo tyle mi wchodzi bezpiecznie na sito i muszę powiedzieć że jest ostro wędzony i nie wiem czy nie dać go mniej do piwa, bo może wyjść coś podobnego do wody po gotowaniu wędzonej szynki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja mam niecały kilogram słodu własnoręcznie wędzonego, bo tyle mi wchodzi bezpiecznie na sito i muszę powiedzieć że jest ostro wędzony i nie wiem czy nie dać go mniej do piwa, bo może wyjść coś podobnego do wody po gotowaniu wędzonej szynki.

Metodą prób i błędów musisz przetestować ile tego wędzonego dać :mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja stosuje metodę co uwarzysz to wypij, i tym sposobem mam 4 skrzynki piwa które mi zalegają w piwnicy i baaardzo powoli schodzą. A jedno jest z pokazów i chyba trafi w kanał bo po 2 miesiącach 0 gazu a smak nadal ujemny. :mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja stosuje metodę co uwarzysz to wypij, i tym sposobem mam 4 skrzynki piwa które mi zalegają w piwnicy i baaardzo powoli schodzą. A jedno jest z pokazów i chyba trafi w kanał bo po 2 miesiącach 0 gazu a smak nadal ujemny. :P

Nie jesteś odosobniony :) każdy tak miał na początku warzenia. Z piw nie do przełknięcia zrób jakąś marynatę do mięsa, podlewaj grilla, w końcu sezon grillowy dopiero się zaczął :mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 skrzynki mam kwasów, ale do picia, chodź jedna jest bardzo ciężka, ale to już połowa tego co miałem. mam skrzynkę piwa które miało być korzenne ale przyprawy były źle dobrane no i jest mało zdatne do picia. No i jeszcze bez gazu. Nie wiem jak się na grillu zachowa, bo ma 16 Blg...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie jesteś odosobniony :) każdy tak miał na początku warzenia. Z piw nie do przełknięcia zrób jakąś marynatę do mięsa, podlewaj grilla, w końcu sezon grillowy dopiero się zaczął :mad:

Zawsze można użyć do kąpieli, bardzo zdrowe, modne i trendy w wyższych sferach :) A wbrew Twoim Przemo70 krytykom moja pierwsza warka wyszą nader zacna :):P:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
I jak wyszło piwo na wędzonym z Castle? Chodzi mi głównie o to czy ten słód jest bardziej czy mniej wędzony od słodu Weyermanna?

dzisiaj będę chyba zlewał na cichą to ocenię

powiem że wędzonośc słaba :mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie jesteś odosobniony :lol: każdy tak miał na początku warzenia. Z piw nie do przełknięcia zrób jakąś marynatę do mięsa' date=' podlewaj grilla, w końcu sezon grillowy dopiero się zaczął ;)[/quote']

Zawsze można użyć do kąpieli, bardzo zdrowe, modne i trendy w wyższych sferach ;) A wbrew Twoim Przemo70 krytykom moja pierwsza warka wyszą nader zacna :P;):)

Ja już nawet tych krytyk nie pamiętam i jak wyszło dobre to jestem kontent ;):beer: P.S. należało by dostarczyć do degustacji celem potwierdzenia tej dobroci :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

znaczy napewno slabsza od Steinbacha a jak się ma do Weyermanna?

 

Warszawa Grochów, zapraszam :beer::lol:

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warszawa Grochów, zapraszam :beer::P

Gdzie taki hektar chcesz mnie starego targać ;) do Żywca przywieź to znajdzie się silna grupa pod wezwaniem do degustacji i wtedy dostaniesz obiektywną ocenę, ja tak staram się robić ;):lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobrze że nie ma kategorii bezstylowców i freak-freestyle bo jeszcze bym wygral :beer::lol::P

 

ale dość tych offtopów, wędzonego jeszcze nie robilem, a będe ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wyznaję zasadę, jak dobre do wypicia i nie śmierdzi to jest ok :beer: to na co dzień. Na specjalne okazje należy trzymać się stylu :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja mam niecały kilogram słodu własnoręcznie wędzonego, bo tyle mi wchodzi bezpiecznie na sito i muszę powiedzieć że jest ostro wędzony i nie wiem czy nie dać go mniej do piwa, bo może wyjść coś podobnego do wody po gotowaniu wędzonej szynki.

Ja mam podobny dylemat - rok temu uwędziłem tylko ok 0,25kg, a teraz mam ponad dwa razy tyle (i to wyraźnie mocniej mi się uwędził) i też mam dylemat ile go dać.

 

I jak wyszło piwo na wędzonym z Castle? Chodzi mi głównie o to czy ten słód jest bardziej czy mniej wędzony od słodu Weyermanna?

dzisiaj będę chyba zlewał na cichą to ocenię

powiem że wędzonośc słaba :lol:

Dzięki. Jeśli o mnie chodzi to nawet lepiej, bo mam mocno wędzony mój słód. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jedno jest z pokazów i chyba trafi w kanał bo po 2 miesiącach 0 gazu a smak nadal ujemny. :beer:

A nie myślałeś, by zlać je do fermentora, dodać trochę glukozy, świeże drożdże, poczekać aż ruszy fermentacja i znów je zabutelkować?

Ja coraz bardziej dojrzewam do tego z weizenem.

Edited by Tomek-Pasieka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.