McColtan 1 Posted December 19, 2017 Witam, czy zanim przeleje piwo do drugiego fermentora to czy do piwa z brewkitu warto stosować metodę ''whirlpool'' czy ona nie uszkodzi mi piwa ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted December 19, 2017 (edited) 3 minuty temu, McColtan napisał: Witam, czy zanim przeleje piwo do drugiego fermentora to czy do piwa z brewkitu warto stosować metodę ''whirlpool'' czy ona nie uszkodzi mi piwa ? Po co chcesz przelewać piwo do drugiego fermentora? Whirlpool stosuje się do oddzielenia osadów po warzeniu a nie fermentacji. Edited December 19, 2017 by wizi Quote Share this post Link to post Share on other sites
McColtan 1 Posted December 19, 2017 za niedługo piwo kończy się warzyć Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted December 19, 2017 Warzysz w fermentorze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
McColtan 1 Posted December 19, 2017 wiaderku fermentacyjnym Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted December 19, 2017 Gotujesz brewkit w wiaderku fermentacyjnym? Chyba wiesz czym różni się warzenie od fermentacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted December 19, 2017 21 minut temu, McColtan napisał: za niedługo piwo kończy się warzyć Chyba ważyć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted December 19, 2017 24 minuty temu, McColtan napisał: za niedługo piwo kończy się warzyć Warzyć=gotować Quote Share this post Link to post Share on other sites
McColtan 1 Posted December 19, 2017 no oki oki ale to jak już skończy się fermentacja burzliwa i będę chciał przelać na cichą to czy w piwie z brewkitu mogę stosować metodę ''whirlpool'' ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted December 19, 2017 7 minut temu, McColtan napisał: no oki oki ale to jak już skończy się fermentacja burzliwa i będę chciał przelać na cichą to czy w piwie z brewkitu mogę stosować metodę ''whirlpool'' ? Nie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted December 19, 2017 6 minut temu, McColtan napisał: no oki oki ale to jak już skończy się fermentacja burzliwa i będę chciał przelać na cichą to czy w piwie z brewkitu mogę stosować metodę ''whirlpool'' ? Whirpool służy do oddzielenia chmielin i osadów po gotowaniu. Jak przelewasz piwo po fermentacji to robisz to bez wzruszania osadu z dna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted December 19, 2017 14 minut temu, McColtan napisał: no oki oki ale to jak już skończy się fermentacja burzliwa i będę chciał przelać na cichą to czy w piwie z brewkitu mogę stosować metodę ''whirlpool'' ? Odpowiedziałem Ci w poniższym poście: 43 minuty temu, wizi napisał: Po co chcesz przelewać piwo do drugiego fermentora? Whirlpool stosuje się do oddzielenia osadów po warzeniu a nie fermentacji. Polecam lekturę podstaw: https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Posted December 20, 2017 mi to wygląda na troling Śmiało możesz robić wirpoll natlenienie jest pożądane dostaniesz w gotowym piwie nuty śliwki a i przede wszystkim waniliowe z warzenia w plastikowym wiadrze Quote Share this post Link to post Share on other sites